Végig tudta az Apple, hogy az iPhone 6 és 6 Plus könnyen meghajolhat

Friss dokumentumok tanúsága szerint a cupertinói alakulat tisztában volt az okostelefonja gyengeségével, de a felhasználók felé egészen mást kommunikált.

Végig tudta az Apple, hogy az iPhone 6 és 6 Plus könnyen meghajolhat

Az Apple számára az iPhone 6 és 6 Plus egyszerre volt áldás és átok. A vállalat brutális mennyiségben értékesítette ezeket a modelleket – vélhetően az iPhone 6 a legnagyobb példányszámban eladott okostelefon a világon. Viszont több súlyos hibája is volt a gépnek, amiket az Apple nem akart elismerni.

Az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus forgalmazásának megkezdését követően alig néhány nap kellett ahhoz, hogy az első botrány kirobbanjon. Kiderült, hogy a hirtelen megnövekedett okostelefonok borzalmasan könnyen meg tudtak hajolni, legalábbis a felhasználók szerint, mert az Apple úgy vélte, hogy ebben semmi érdekesség nincs. A „Bendgate” néven elhíresült hiba valószínűleg a legismertebb az okostelefonok körében. De az Apple soha nem vállalata a felelősséget, azt pedig végképp nem ismerték el, hogy tudtak volna a dologról a forgalmazás megkezdése előtt. Most azonban egy per keretében frissen nyilvánosságra hozott dokumentumból egyértelműen kiderül, hogy nem érhette meglepetésként az Apple-t, hogy elhajoltak a mobilok a hétköznapi használat során.

Galéria megnyitása

A cupertinói alakulat egészen pontosan tisztában volt azzal, hogy fizikailag tekintve milyen gyenge konstrukcióaz iPhone 6 és az iPhone 6 Plus. A napvilágot látott iratok alapján az Apple vizsgálatai arra az eredményre jutottak, hogy az elődhöz, az iPhone 5s-hez viszonyítva az iPhone 6 3,3-szor (!) könnyebben meghajlítható, ami egészen megdöbbentő, viszont ez még semmi ahhoz képest, amilyen eredményt a „Bendgate” másik érintettje produkált. Az 5,5 hüvelykes kijelzővel szerelt iPhone 6 Plust 7,2-szer (!) hajlékonyabbnak találta az iPhone 5s-nél a belső vizsgálat, szóval még az iPhone 6-tól is több mint kétszer gyengébb volt.

Hogy mit kommunikált a publikum felé az Apple? Azt, hogy az okostelefonok behatóan tesztelve lettek, erősnek és strapabírónak bizonyultak, az pedig, hogy meghajoljon a készülékház, nagyon extrém esetben fordulhat csak elő, és mindössze néhány felhasználónál volt tapasztalható. Az iPhone 6 és 6 Plus tervezési hibája már önmagában is éppen elég súlyos volt, de ha ez nem lett volna elég, még egy másik botránynak is alapot adott.

Galéria megnyitása

Az okostelefonok második súlyos problémája „Touch Disease” néven vált ismerté. Ennek következtében az érintésérzékelés részlegesen vagy akár teljesen meg is szűnhetett, továbbá a kijelző felső részén csíkok jelenhettek meg. Itt a háttérben az állt, hogy a belső komponensek közül kettő fontos elem nem megfelelően volt rögzítve az alaplapra, így ezek elengedhettek. A kérdéses integrált áramkörök az Apple szerint csak akkor okozhattak gondot, ha a felhasználó több alkalommal is elejtette az eszközét vagy komolyabb fizikai behatásnak tette ki, sorozatosan elejtette – vagy szándékosan hajlítgatta –, éppen ezért úgy találta a vállalat, hogy ez nem esik bele a garanciálisan javítandó hibák közé. Sokan viszont azt állították, hogy soha semmit nem tettek a készülékükkel, és mégis jelentkezett a „Touch Disease” probléma, de ez nem különösebben hatotta meg az Apple-t.

Galéria megnyitása

A vállalat 150 dollárt kért ezért a javításért. És bár ebben az esetben sem ismerte el soha, hogy vétett volna, 2016 májusában mégis hozzányúlt az iPhone 6 és 6 Plus konstrukciójához, és a gyártás szintjén kiküszöbölte a gyenge pontokat. A dolog érdekessége, hogy a vállalat mindössze némi extra epoxigyantahozzáadásában látta a megoldást – vélhetően ez volt a legolcsóbb. Egyébként a „Touch Disease” pernek köszönhetően derült fény a friss információkra, aminek még mindig nincs vége, és állítólag vannak olyan dokumentumok, melyek eddig nem kerültek nyilvánosságra.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap