Vége a túlexponált fotók korának? Az MIT szerint igen!

A kutatók új fejlesztése nem csak a túlexponálásból fakadó kellemetlenségekkel számol le, de azt is lehetővé teszi, hogy egy kattintással készítsünk HDR fotót.

Vége a túlexponált fotók korának? Az MIT szerint igen!

Túlexponált, kiégett fotókkal valószínűleg már mindenki találkozott, aki szokott fényképezni – a dolog akkor különösen idegesítő, ha megismételhetetlen pillanat ment veszendőbe a kapkodás, vagy éppen a hozzá nem értés következtében. A túlexponált képet rendszerint akkor sem igazán lehet megmenteni, ha nyers, azaz RAW formátumú változat is rendelkezésre áll belőle, ugyanis a túlexponált területek teljesen fehérek, nem hordoznak semmiféle értékelhető információt, ami lehetőséget adna az utólagos korrekcióra. Ez a probléma egyebek mellett napjaink képérzékelő lapkáinak felépítéséből fakad, de az MIT kutatói a jelek szerint már meg is találták a megoldást, amivel elkerülhető a sokakat őrületbe kergető jelenség.

A kutatók munkájának gyümölcse az úgynevezett "modulo camera", amelynél a rendszer nem fejezi be az információrögzítést expozíció közben akkor, ha az adott pixel kifutott a felhasználó bitekből: helyette minden egyes "telítődésnél" alapállapotba helyezi a pixelt, újra munkába állítja azt, ezeket az alapállapotba állásokat pedig pixelenként egy-egy számlálóban rögzíti. Ahogy a kép elkészült, a kutatók által megalkotott algoritmus felhasználja ezeket a számlálókat ahhoz, hogy a fotó egyes részeinek fényerősségét rekonstruálhassa, még mielőtt a tónusértékek alapján látható képet tárna a felhasználó szemei elé.

A fenti újítás eredményeként a "modulo camera" bizonyos mértékig képes korrigálni a túlexponálásból fakadó hibákat, plusz egy rettentően hasznos funkciót is kínál, ami rengeteg lehetőséget tartogat: egyetlen expozíció segítségével is készíthető vele HDR fotó. A HDR fotók rendszerint három expozíció átfedéséből jönnek létre, így a képkészítés közben történő bemozdulás esélye nagyon nagy – még ha a fényképezőgép állványon is áll, a környezetben lévő emberek, tárgyak vagy objektumok akkor is bemozdulhatnak, ami elrontja a végeredményt.

Az MIT kutatói szerint az új fejlesztés hatalmas segítség lehet majd az átlagfotósoknak, akik így végre valóban egyetlen kattintással készíthetnek jó minőségű képeket. Az eljárás ugyanakkor egyéb területeken is remek szolgálatot tehet – például a PC-s képalkotás és a HDR videó készítés terén is.

A fejlesztés mindenképpen ígéretesnek tűnik, ám az csak később derül ki, sikeressé válik-e. Az biztos, hogy sokan örülnének neki, ha a jelenleginél sokkal kisebb lenne az esélye annak, hogy életünk fontos, jelentős pillanatait egy-egy túlexponált fotó miatt nem tudják majd megmutatni az utókornak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward