Vége a rémálomnak? Új Sony akkumulátorok

Vége a rémálomnak? A Sony új akkumulátorai már garantáltan tűz- és robbanásbiztosak lesznek. A lítium-ionos technológia bevezetésének rémálomszerű következményei folytán úgy tűnik, a Sony nem sokat várhat az új, lítium-polimeres laptop-akkumulátorok forgalomba hozatalával.

Vége a rémálomnak? Új Sony akkumulátorok

A lítium-ionos technológia bevezetésének rémálomszerű következményei folytán úgy tűnik, a Sony nem sokat várhat az új, lítium-polimeres laptop-akkumulátorok forgalomba hozatalával. Az egész 2006-os évet beárnyékoló áramforrás-botránnyal szembesülve a Sony Electronics elnöke, Stan Glasgow úgy nyilatkozott, hogy a notebookok akkumulátorait rövidesen ezzel az új technológiával fogják gyártani. "Nem kerül sokkal nagyobb erőfeszítésünkbe ugyanazt az energiát polimeres akkumulátorokba gyömöszölni" - mondta.

Mivel a Sonynak komoly gyakorlata van már a lítium felhasználásában, valószínűleg szívesen fordulnak az új, biztonságosabb és sokkal fejlettebb módszerhez, amit természetesen igen könnyen vezethetnek majd be, annak dacára, hogy az igen elektropozitív fém biztonságos kezelése az ipari folyamatok során meglehetősen bonyolult.

A lítium-polimer akkumulátorok fejlesztésében különlegesen érdekelt a Toshiba is, éppúgy, mint az összes olyan gyártó, aki az idei év folyamán kicserélni kényszerült tűz- és robbanásveszélyes telepeit. Ugyanis nem volt ritka, hogy az elavult lítium-ionos áramforrások szakszerűtlen kezelés esetén kigyulladtak, mi több, fel is robbantak! Ez annak volt köszönhető, hogy bennük a fémes lítiumot szerves anyagba ágyazták, amelyet fémdobozba zártak. A balesetek akkor következtek be, amikor megsérült akár a szerves réteg, akár a fémburok. Elég volt egy mégoly kicsiny, szabad szemmel sem látható repedés, amit bármilyen mechanikai sokk vagy rázkódás okozhat - és a gép időzített bombává változott. Márpedig mechanikai behatások óhatatlanul érik a laptopokat, hiszen azért hordozhatóak, hogy ne csak kíméletes, irodai körülmények között használják őket.

Az új technológia előnye, hogy így a lítium egy szilárd polimerkompozit szerves részét képezi, ami egyszerűen nem sérülhet meg. És ha mégis, akkor sem veszélyes. Mi több, ezeket az akkumulátorokat sokkal könnyebb kényelmes méretben és formában készíteni, mint a korábbi fémskatulyákat, ráadásul könnyebbek és kisebbek is. A polimer technológia húsz százalékkal több energia raktározását teszi lehetővé.

Míg manapság majdnem minden notebook litium-ionos elemeket használ, az Apple már október végén megkezdte egyes új MacBook-modelleinek felszerelését a polimeres akkumulátorokkal, sőt ezek helyet kapnak majd a PDA-kban és a mobiltelefonokban is. Azt azonban ne várjuk, hogy a polimer technológia  egyetlen nap alatt meghódítja a világot: annak dacára, hogy a lítium felhasználása sokkal hatékonyabb, mint a régi, nikkel-alapú módszerek, még azokból is sokat találhatunk a hétköznapi használati eszközeinkben. Az árusításukat pedig egyszerűen lehetetlen korlátozni, sőt, a köztudatban is a nikkel-kadmium akkumulátor jelenti a korszerű, újratölthető áramforrást... nem ez az első eset, hogy valamikor régen egy téves ismeret gyökeret vert és azóta is kiirthatatlan.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward