Vége a pletykáknak: megérkezett az Apple iPad!

Lehullt a lepel, nincs több találgatás. Steve Jobs bemutatta a nagyvilágnak élete fő művét, amelynek sikere kérdéses lehet.

Vége a pletykáknak: megérkezett az Apple iPad!

Ahogy az várható volt, a helyi idő szerint délelőtt 10 órakor megrendezésre került esemény keretein belül (nálunk 19.00) az Apple bemutatta legújabb tábláját, amelyről a világsajtó már hónapok óta pletykál. A készülék viszonylag nagy méretekkel bír (24,3 x 19 x 1,34 cm), tömege viszont modelltől függően csupán 680, illetve 730 gramm. A rendszer lelke egy, az Apple által fejlesztett A4 névre hallgató 1 GHz-es chip, a 9,7”-os kapacitív kijelző pedig IPS panelt és LED-es háttérvilágítást kapott, így képminőség terén valószínűleg a konkurencia előtt fog haladni az iPad névre hallgató szerkezet. Felbontása 1024x768.

Galéria megnyitása

A készüléken futó szoftver az iPhone-hoz hasonló rendszer felnagyított mása, amelyről nem derült ki, hogy az alkalmazásokat képes-e a háttérben is futtatni. A kezdőképernyőn a már jól ismert programok köszönnek vissza, mindegyiket hozzáigazították az XGA felbontáshoz, így némelyik kicsit jobban hasonlít az OSX-es megfelelőjéhez, mintsem a telefonos verzióhoz. Az iPad minden iPhone-ra és iPod Touch-ra írt alkalmazást képes futtatni, felbontásnál pedig választhatjuk az eredetit, illetve pixel duplázással felnagyíthatjuk némi minőségromlással teljes képernyőre is. A Safari böngésző flash támogatással továbbra sem rendelkezik, kérdés, hogy a hivatalos startra változni fog-e a helyzet (szerintünk nem). Ettől függetlenül a processzor képes a HD felbontású Youtube és H.264-es mozgó anyagok megjelenítésére 30 képkocka/másodperces sebességig.

Galéria megnyitása

Természetesen az Apple sem akar kimaradni a növekvő népszerűségű eBook bizniszből, így az iPaden mutatkozik be az iBooks bolt, ahol értelemszerűen könyveket vehetünk majd digitális formában. Az anyagok az ePub nyílt szabvánnyal kerülnek értékesítésre, így elképzelhető, hogy máshonnan megvásárolt/letöltött könyvek is olvashatók lesznek a készüléken. A New York Times rögtön a kezdéskor elérhetővé teszi az iPhone-on már jól ismert hírlap olvasó alkalmazásának iPades változatát.

Galéria megnyitása

A cég teljesen újragondolta az iWork programcsomagot, amelynek érintőkijelzőre optimalizált változata 30 dollárba kerül majd és a bele tartozó három alkalmazást egyenként kell/lehet majd letölteni (értelemszerűen 10 dollárért per darab). A beépített memória alapértelmezés szerint 16, 32 vagy 64 GB lehet, minden modellből lesz csak WLAN-os (802.11n) és WLAN+HSDPA-s (7.2 Mbps) változat is. Az alábbi táblázatban láthatók a hivatalos amerikai árak, amelyeket ha egy az egyben átszámítunk euróra, megkapjuk a várható hazai cédulákat. Fontos megjegyezni, hogy csak a 3G-s változat lesz képes navigálni a cellainformációkkal bővített GPS-szel (A-GPS). Az Apple az AT&T-vel közösen készül a premierre, 15 dollárért 250 MB-nyi adatforgalmat, 30 dollárért pedig korlátlan szörfölést kapunk. Az amerikaiak ingyen használhatják továbbá az összes AT&T-hez tartozó WiFi hotspotot. Az európai forgalmazás megkezdésekor várhatóan hasonló konstrukciók várhatók a hazai szolgáltatóknál is. A mobil internet használata viszont nem hűségnyilatkozat, hanem feltöltő kártyás alapú, az ehhez szükséges szolgáltatás telepítve van a készülékre, így bármikor lemondható vagy folytatható/módosítható. Az iPad szolgáltató független HSDPA modemmel kerül forgalomba.

Galéria megnyitása

Kiegészítőkből négy áll majd a rendelkezésünkre induláskor. Az egyik segítségével digitális kamerákról tölthetjük át fotóinkat (beépített memóriáról, illetve SD kártyáról), a másik egy sima dokkoló, a harmadik egy TV kábel, a negyedik pedig egy bőr hordtáska, amellyel egyben meg is emelhető az eszköz. Az utolsót véleményünk szerint illett volna csomagolni a készülék mellé, hiszen a felhasználók valószínűleg nem vesznek majd XXL-es farmert csak azért, hogy cipelhessék magukkal legújabb játékszerüket.

Galéria megnyitása

A WLAN-os változat március végén, a 3G-vel és GPS-szel szerelt verzió pedig április végén kerül a boltokba, a nemzetközi iPad várhatóan júniusban érkezik meg Európába. Nagy kérdés viszont, hogy a borsos ár mellett a termék megtalálja-e azt a felhasználói réteget, amely bizonyos dolgokra egy notebookot nagynak, egy iPhone-t pedig kicsinek tart. Mert lássuk be, az iPad bizonyos szolgáltatásokat kivéve egy felnagyított iPhone prémium kijelzővel. A beépített 25 Wh-s lítium-polimer akkumulátor legfeljebb 10 órás üzemidőt tesz lehetővé, a mellékelt 10W-os töltővel pedig nagyjából négy óra alatt tölthető fel teljesen a telep.

 

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap