Vége a pletykáknak: bemutatkozott a Windows 10!

A Microsoft rendezvényén rengeteg dolog a helyére került, így kiderült az is, mely pletykák voltak teljesen alaptalanok.

Vége a pletykáknak: bemutatkozott a Windows 10!

A Microsoft a korábbi információknak megfelelően megtartotta sajtóeseményét, amely több szempontból is érdekes volt. Egyrészt pont került a végeláthatatlan pletykák áradatára, amelyek rendre azt próbálták kitalálni, vajon milyen nevet kap az új Windows. Egyesek szimpla Windows elnevezésről beszéltek, míg mások a Windows 9 nevet hajtogatták, ám ennek most vége, mert immár hivatalos: az új Windows a Windows 10 nevet viseli.

A rendszer első publikus próbaváltozatát mától lehet majd letölteni a Windows Insider Program keretén belül. Ez a kiadás tulajdonképpen egy technikai bemutató, ami a végső verziótól több ponton is eltérhet majd. A Microsoft komolyan fogja venni a tesztelők véleményét, illetve javaslatait, hogy a lehető legtökéletesebbre csiszolja az új operációs rendszert, ami elég sok érdekességet tartogat számunkra. Fussunk át néhányon!

Először is, megmutatták az új Start menüt, ami a Windows 7 után most újra visszatér, de egy kicsit átszabva: a régi elemek mellett az élő csempék is belekerülnek, azaz a Windows 7 és a Windows 8 "látványvilágát" ötvözi.

Megcsodálhatták a résztvevők az ablakban futó Modern UI alkalmazásokat is, amelyek minden olyan funkciót tartalmaznak, amikről korábban szó volt.

Feltűnt a Task View is, amellyel a virtuális asztalok és a megnyitott alkalmazások között lehet egyszerűen váltani. A Snap Assist felhasználói kezelőfelület segítségével arra is lehetőség van, hogy az adott alkalmazás ablakát a rendszer a rendelkezésre álló területnek megfelelően automatikusan méretezze. Ezzel a módszerrel egyszerre akár négy alkalmazás is hatékonyan megoszthatja a rendelkezésre álló asztalterületet.

Elkészült a Command Prompt (Parancssor) ráncfelvarrott kiadása, ami végre a CTRL+V billentyűzet-kombinációval történő szövegbeillesztést is lehetővé teszi.

A Charms Bar is megjelent a repertoárban, pedig korábban arról volt szó, hogy ezt száműzik az új Windowsból. Persze a bemutató folyamán elhangzott, hogy ez az összetevő végleges kiadás érkezéséig még egészen biztosan változni fog.

Szó volt a Continuumról is. Ez a funkció a kettő az egyben noteszgépeknél, azaz a konvertibilis notebookoknál lesz hasznos: segítségével könnyedén válthatunk majd az érintőkijelzős és a billentyűzetes mód között, így a felhasználói kezelőfelület mindig az adott módnak legmegfelelőbben üzemel.

A Microsoft az újítások egy részéről egy rövid bemutató videót is készített, ami az alábbiakban tekinthető meg.

Érdekesség, hogy a Microsoft az új Windows esetében azt a kijelentést tette, 4 hüvelyktől 80 hüvelykes képátlóig minden eszközön jelen lesz. Az új Windows segítségével az asztali számítógépeket, a noteszgépeket, a táblákat és az okostelefonokat egyaránt közelebb szeretnék hozni egymáshoz. A Windows 10 minden esetben azonos alapokra épül majd, ami a fejlesztők munkáját jelentősen megkönnyíti. Természetesen az ARM alapú Surface táblák, illetve alkalmazásaik támogatása is megoldott lesz, azaz a Windows 10 a legtöbb Windows 8-as eszközhöz frissítés formájában elérhető lesz, akár ARM, akár x86 alapú megoldásról van szó.

Szó esett az üzleti felhasználókról is. A vállalat számukra lehetőséget biztosít majd arra, hogy az üzleti és a személyes tartalmakat minden eszközükön hatékonyan elkülöníthessék egymástól. A Microsoft szerint a Windows 10 a legjobb üzleti platform lesz, ami valaha készült. Sajnos az üzleti felhasználóknak szánt újításokat nem mutatták be, de az azért egyértelműen látszik, hogy a vállalat mindent megtesz, hogy rávegye a Windows 7 felhasználókat, hogy a következő Windows érkezésével váltsanak.

Aki kíváncsi a teljes előadás tartalmára, az alábbi videón tekintheti meg:

A megjelenéssel kapcsolatban egyelőre annyi biztos, hogy a következő év közepén esedékes, de még mielőtt piacra dobnák a Windows 10-et, az áprilisi BUILD konferencián további részleteket is elárulnak vele kapcsolatban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward