Vége a Galaxy Note7-nek, a gyártó vesztesége óriási lesz

A Samsung igyekszik megfelelően kárpótolni minden vásárlót a következő hetekben. A cég számára a kiesés összességében akár a 10 milliárd dollárt is meghaladhatja.

Vége a Galaxy Note7-nek, a gyártó vesztesége óriási lesz

A tegnapi napon írtunk arról, hogy a Samsung másodjára is leállítja a Galaxy Note7 forgalmazását és vizsgálatot indít a kigyulladó okostelefonok miatt, mostanra viszont kiderült, hogy a helyzet ezúttal sokkal drámaibb. A dél-koreai gyártó meghozta az elmúlt évek talán legnagyobb pénzügyi veszteségével járó döntését: teljesen leállítja a Galaxy Note7 gyártását, azok pedig, akik már megvásárolták a készüléket, megfelelő mértékben kompenzálva lesznek.

A Galaxy Note7 vásárlókat kezdetben valószínűleg mindenki irigyelte, hiszen ki ne szeretné zsebre vágni az aktuális androidos csúcsmodellt, mostanra viszont ez a helyzet nagyon megváltozott. A készülék az elmúlt évtized talán legnagyobb mobilos blamájának tárgya lett, miután a vállalat gyártási hiba miatt kétszer is leállította a forgalmazását az elmúlt másfél hónapban, és végül úgy döntött, hogy teljesen elkaszálja a terméket. A Samsung arra az elhatározásra jutott, hogy nem próbálja továbbra is helyre hozni az eszköz hibáját, és inkább visszavonja a Galaxy Note7-et, a tulajdonosokat meg persze kompenzálja. A vásárlók két opcióból választhatnak: visszakapják a pénzüket vagy felmarkolják a Samsung másik csúcsgépének valamelyikét, a Galaxy S7-et vagy az S7 Edge-et. Ez utóbbi esetben még egy 25 dolláros vásárlási utalvány is üti a felhasználók markát.

A Galaxy Note7 és a Galaxy S7 Edge egymás mellett.

A Galaxy Note7 a megjelenésekor sok kritikát kapott azért, mert szinte alig különbözik a Galaxy S7 Edge modelltől, ami már a méretében is a Note7-hez közelített. Aligha gondolta azt valaki, hogy ez egyszer még a Samsung malmára hajthatja a vizet. Persze érintőceruza az S7 Edge-hez nem jár, de ezt az egyébként fontos kiegészítőt leszámítva tényleg nem veszít sokat az, aki erre a készülékre vált a hibásan üzemelő Galaxy Note7-ről. A Samsung most nyilván abban bízik, hogy sokan választják majd a cserekészülékek valamelyikét. Már arról is friss hírek szólnak, hogy a Samsung felpörgette a Galaxy S7 páros gyártását, szóval azzal számol, hogy hamarosan jelentősen megnő majd az igény az év elején leleplezett csúcsmodellekre. Ezzel aránylag nagy kármentést tudna elérni a Samsung, arra pedig most minden mértékben szükség is lesz.

A legvadabb kalkulációk szerint 17 milliárd dolláros bevételtől eshet el a vállalat azzal, hogy a Galaxy Note7 ekkora kudarcot vallott. Azt, hogy ténylegesen mekkora veszteség éri a vállalat, nagyon nehéz számszerűsíteni, de könnyen elképzelhető, hogy még jó esetben is 10 milliárd dollár közeli bukás ez a mostani, amihez persze presztízsvesztés is társul majd. Az első visszahívásokkal már eleve milliárdos kár érhette a vállalat, most pedig több millió okostelefon vételárát igényelhetik vissza az emberek, ami további 3-5 milliárd dolláros kárt okozhat a Samsungnak. És ehhez jön még az is, hogy nagyon sok legyártott, de forgalomba talán nem is került készülék is kárba megy. A Galaxy Note7 előállítási költsége 250-300 dollár köré tehető, szóval ez sem egy szerény összeg azért. A vállalat számára most tényleg az a legszerencsésebb forgatókönyv, ha sokan váltanak valamelyik Galaxy S7 kivitelre a vételár visszakérése helyett.

A Samsung az Egyesült Államokban olyan csomagolást küld a felhasználóknak, akik postai úton szeretnék visszajuttatni a Galaxy Note7-et a gyártóhoz, ami direkt a lobbanásveszélyes, akkumulátoros eszközöknek készült és erre vonatkozó figyelmeztetések vannak rajta. A vállalat tehát mindent megtesz annak érdekében, hogy a további problémákat elkerülhesse.

Arról egyelőre nincs információnk, hogy Magyarországon hogyan zajlik majd a Galaxy Note7 visszahívása és cseréje, de valószínűleg hasonlóképpen mint a tengerentúlon. Arra mindenkinek felhívjuk a figyelmét, hogy mostantól ne vásároljon ilyen készüléket, hiszen tűzveszélyesnek nyilvánította a gyártó, és ennek megfelelő kezelésben részesül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward