Váratlan elbocsátásokra készül az Oracle Európában

Váratlan elbocsátásokra készül az Oracle Európában

A vártnál gyengébb növekedési kilátásokkal indokolta az Oracle azt a döntést, melynek értelmében a közeljövőben 850-1000 európai állást szüntet meg a nagyjából tizenhétezerből. A vállalat működése nyereségességének védelme és a kutatási, innovációs és növekedési stratégia fenntartása érdekében bocsátja el alkalmazottait - áll a vállalat hivatalos belső kommünikéjében, melyről az AFP értesülése alapján számolt be a HWSW.

Az ügynökség által név nélkül megszólaltatott szakszervezeti képviselők dühöngtek. "Ezt a jelentős létszámcsökkentést nem igazolja a cég pénzügyi állapota" - idézi az AFP a szakszervezeteket, melyek elmondták, nem fogadhatják el, hogy az alkalmazottakat egyszerű változóként kezeljék, ráadásul kizárólag a pénzügyi politikához igazítva.

A bejelentés valóban meglepő, hiszen az Oracle vezetői a múlt héten még igen optimistán tekintettek a jövőbe. Az új szoftverek eladásából befolyt árbevétel 13 százalékkal, 2,7 milliárd dollárra csökkent, de az elemzők 18 százalékos hanyatlásra számítottak. A profitráta azonban - részben a válság miatti "automatikus" költségcsökkenések miatt - 2,4 százalékponttal, 51 százalékra nőtt, ezért az eredmény közzététele után 2,7 százalékkal megugrott az Oracle részvényeinek árfolyama.

A meglepetés erejét tovább növeli, hogy a cég első embere, Charles Phillips a múlt héten éppen a cég európai teljesítményével hencegett az elemzőknek, miután a válság közepette is 5 százalékos növekedést tudott felmutatni a régióban a társaság. Az eredmény értékét tovább növeli, hogy a fő konkurensnek számító SAP bevétele a legutóbbi negyedévben 27 százalékkal csökkent ugyanitt. "Európa hagyományosan az SAP erőssége volt eddig, de ezek az eredmények azt bizonyítják hogy mindenhol versenyképesek vagyunk és meg is tudjuk őket verni" - fogalmazott akkor Phillips.

Elemzők találgatásai szerint elképzelhető, hogy a leépítések mögött a Sun Microsystems integrációjára történő szervezeti és pénzügyi felkészülés áll. Az Oracle világszerte 86 ezer alkalmazottat foglalkoztat, míg a Sun 32 ezernek ad munkát.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward