Várakozásokon felül teljesített az Nvidia

A legutóbbi pénzügyi negyedév folyamán a teljes árbevétel felülmúlta az elemzői várakozásokat, ám a profit csökkent, így a kép felemás. A negyedéves mellett az éves pénzügyi teljesítmény alakulásáról is lehullott a lepel.

Várakozásokon felül teljesített az Nvidia

Január 26-án véget ért az Nvidia előző pénzügyi évének utolsó, azaz negyedik negyedéve, ami igen jól zárult, legalábbis teljes árbevétel tekintetében – a profit alakulása már más kérdés.

A korábban megszokott gyakorlat szerint az Nvidia új pénzügyi éve mindig nagyjából 11 hónappal előbb kezdődik, mint az adott naptári év – a 2015-ös például 2014. január 27-én. Ugyanez volt a helyzet a 2014-es pénzügyi év esetében is, amelynek negyedik negyedévében 3%-kal magasabb teljes árbevételt sikerült elkönyvelni, mint egy évvel korábban. Az Nvidia pénzügyi szakemberei tavaly novemberben még konzervatívabb előrejelzést fogalmaztak meg, ám ezt a jelenlegi eredmények fényében sikerült nagyjából 7%-kal felülmúlni, ami szép eredmény. A vállalat bruttó árrés tekintetében 1,1 százalékponttal jobban teljesített, mint egy évvel korábban, viszont a profit alacsonyabb lett, méghozzá 16%-kal. A pontos számok az alábbi táblázatban láthatóak:

A pénzügyi jelentés alapján úgy tűnik, az elmúlt pénzügyi negyedév folyamán többet költött az Nvidia kutatásra és fejlesztésre, valamint adózással kapcsolatos kiadásai is magasabbak voltak. Jen-Hsun Huang szerint a negyedéves teljes árbevétel alaposan felülmúlta a korábbi várakozásokat, hála a PC-s játékszegmensben felmutatott teljesítménynek. A GPU üzletág remekül teljesített, a Tesla és a Quadro üzletágak pedig éves szinten rekord teljes árbevételt értek el. A GRID felhő alapú technológia meglehetősen népszerű a nagyvállalatok körében, a Tegra K1 pedig éppen betörni készül az autóiparba.

A fentiek mellett természetesen a 2014-es pénzügyi évben felmutatott teljesítményről is lehullott a lepel. A pontos adatokat az alábbi táblázat tartalmazza:

Éves szinten már kevésbé rózsás a kép, ugyanis a teljes árbevétel nagyjából 3,5%-kal, a profit pedig nagyjából 22%-kal csökkent a 2013-as pénzügyi évhez képest.

A jelenleg is zajló negyedév folyamán az Nvidia pénzügyi szakemberei 1,05 milliárd dolláros (+/- 2%) teljes árbevételre számítanak. Amennyiben a dolgok a tervek szerint alakulnak, úgy az egy évvel ezelőttihez képest ebben a negyedévben jobb teljesítményt mutathat fel a cég.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward