Vapor-X hűtéssel jönnek a legújabb Sapphire videokártyák

A Sapphire két új, Vapor-X hűtéssel ellátott, Radeon HD 7970 GHz Edition alapokon nyugvó videokártyát mutatott be.

Vapor-X hűtéssel jönnek a legújabb Sapphire videokártyák

A termékek egy egyedi, speciálisan ennek a sorozatnak az igényeire kifejlesztett hőkamrás hűtést kaptak. Az új videokártya hűtő esetében a GPU által termelt hőt négy darab hőcső juttatja el az alumínium hűtőbordákhoz. Két hőcső 8 milliméteres, kettő pedig 6 milliméteres átmérővel büszkélkedik. A nagyméretű hűtőtömb felett két darab, egyenként 90 milliméteres átmérőjű, úgynevezett aerofil lapátokkal, valamint portaszító csapágyazással ellátott légkeverő teljesít szolgálatot. Az egyedi videokártya hűtő hatékonyan megbirkózik az egy GPU-s csúcskártyák hűtésével, természetesen akár még extrém terhelés alkalmával is.

A Vapor-X hűtés ezúttal kétféle Radeon HD 7970 GHz Edition modellre került fel, amelyek több tekintetben is különböznek egymástól. Ismerkedjünk meg először a drágábbik, „jobban felszerelt” modellel. A szóban forgó videokártya, azaz a Sapphire HD 7970 6GB Vapor-X Edition modell sok hasonlóságot mutat a nemrégiben megjelent TOXIC Edition kiadással, igaz, szerényebb tuning órajelekkel rendelkezik, mint az említett termék. Az új videokártya 12 rétegű nyomtatott áramköri lapra alapoz és tízfázisú tápellátással gazdálkodik. A tápáramkör kétoldalú Black Diamond tekercsekből épül fel és a DirectFET technológiára alapoz. A rendszer néhány LED segítségével még a nyomtatott áramkör hőmérsékletéről is információt ad.

Az alapértelmezett BIOS alkalmazása mellett a GPU 1 GHz-es alap- és 1,05 GHz-es PowerTune Dynamic Boost órajelen ketyeg, a memóriachipek pedig 6 GHz-es effektív órajelen üzemelnek. A második BIOS-ra történő átváltással a GPU alap órajele 1050 MHz-re növekszik, a PowerTune Dynamic Boost órajel pedig 1,1 GHz-re ugrik, viszont a 6 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória továbbra is 6 GHz-es effektív órajelen üzemel. Ezt a gyártó egyébként EZ Boost üzemmódnak hívja. A 6 GB-nyi fedélzeti memóriával ellátott modell Dual-link DVI-I, DVI-D, HDMI 1.4a és két darab mini-DisplayPort videó kimenettel érkezik.

A második modell, amely Sapphire HD 7970 3GB Vapor-X Edition névre hallgat, már inkább az agresszív árazással érkező modellek piacán próbál majd labdába rúgni. Ez a termék kevésbé szofisztikált tápellátással rendelkezik, amely „csak” nyolc tápfázist kínál. A GPU 1 GHz-es alap- és 1,05 GHz-es PowerTune Dynamic Boost órajelen ketyeg, a GDDR5-ös memóriachipek esetében pedig 6 GHz-es effektív órajelet alkalmaztak a mérnökök. Ennél a modellnél nincs. A videó kimenetek esetében is tetten érhető némi változás a 6 GB-os modellhez képest: itt a Dual-link DVI-I, a DVI-D és a HDMI 1.4a portok mellett már nem két mini DisplayPort, hanem egy normál DisplayPort videó kimenet kapott helyet.

A Sapphire két új videokártyája rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban. A termékek várható ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban azonban nem szolgált információval a gyártó.

Az új videokártyákkal kapcsolatban további információk az alábbi hivatkozásokra kattintva érhetőek el:

[list type="unordered"]

[*]Sapphire HD 7970 3 GB Vapor-X Edition

[*]Sapphire HD 7970 6 GB Vapor-X Edition

[/list]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward