Shop menü

VAN MEGLEPETÉS A SNAPDRAGON ÉS AZ EXYNOS CHIPES GALAXY S24-EK ÖSSZEVETÉSÉBEN

A Snapdragon lapkás mobilok ezúttal úgy fest, hogy nem mindenben jobbak, de azért a mérleg nyelve inkább arra billen.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Van meglepetés a Snapdragon és az Exynos chipes Galaxy S24-ek összevetésében

A Galaxy S24 modelleket az idei évben kétféle lapkával küldi bevetésre a Samsung. A Galaxy S24 Ultra az egyedüli kivétel, ott csak a Snapdragon 8 Gen 3 (for Galaxy) chip bukkant fel, a Galaxy S24 és a Galaxy S24+ viszont van ahol nem a Qualcomm egységét kapja meg, hanem a Samsung által fejlesztett Exynos 2400-at vonultatja fel. Mostanra több teszt is megjelent a különböző modellekről.

Egy külön hírben foglalkoztunk azzal, hogy az Exynos 2400 milyen felépítéssel szolgál, és már akkor volt néhány mérési eredmény is. Akkor úgy tűnt, hogy a Snapdragon 8 Gen 3 (for Galaxy) egy fokkal gyorsabb, és ezt mostanra több teljesítménymérés is megerősítette. Azonban a jelek szerint a melegedéssel ezúttal talán a Qualcomm által tervezett rendszerchipnek lehet nagyobb gondja.

Galéria megnyitása

A Geekbench 6 CPU tesztekben továbbra is azt lehet látni, hogy egy minimális előnye van a Galaxy S24 Ultrában dolgozó Snapdragon 8 Gen 3 chipnek, ami egy kicsit a Samsung számára eleve megemelt órajellel szolgál. De a különbség bőven 10 százalék alatt marad, egy magon pedig még az 5%-ot sem éri el. Ha pedig a GPU képességét tesztelik a Geekbench alatt, akkor az Exynos 2400 még jobb fényben tűnik fel. Nagyjából egy szinten tud lenni a Snapdragon 8 Gen 3 rendszerchippel beállítástól függően.

Galéria megnyitása

Az első AnTuTu tesztek keretében azt lehet látni, hogy az Exynos 2400 lapkának otthont adó Galaxy S24 és Galaxy S24+ ismét stabil, de nem számottevő lemaradásban követi a Galaxy S24 Ultrát a Qualcomm „tuningolt” zászlóshajójával. 1,77 millió pontot hozott össze a tollas csúcsmobil, miközben a testvérei 1,66, illetve 1,61 millió pontot tudtak elérni a tesztek során. Egyértelműen többször bizonyul lassabbnak a Samsung és az AMD kollaborációjában tervezett lapka, de ezt a különbséget semmi esetre sem lehet érzékelhetőnek nevezni.

Galéria megnyitása

Ráadásul nagyon úgy fest, hogy a ray tracing igazából már jobban megy az Exynos 2400 lapkának és a benne található Xclipse 940 grafikus vezérlőnek. 3D Mark Solar Bay tesztben már a kisebb Samsung mobilok tudtak jobb pontszámokat elérni, de a különbség igazából itt is elenyésző volt. 8855 pontot hozott össze a Galaxy S24+, amire 8590 ponttal tudott válaszolni a Galaxy S24 Ultra.

Galéria megnyitása

A ray tracingben mutatott előny máshol is kijön. Futtattak az okostelefonokon néhány játéktesztet, és a War Thunder alatt, ahol az RT is aktiválható, a Snapdragon 8 Gen 3 eléggé leszerepelt. A Galaxy S24 Ultra teljesítménye a tesztelés alatt egészen 40 FPS-is lecsökkent, ami már a melegedésnek is betudható volt, de már a teszt elején is lassabbnak bizonyult. A melegedésre még visszatérünk, de előbb néhány játéktesztről még szót kell ejtenünk.

A játékokban a Snapdragon 8 Gen 3 egyszeri gyengélkedésétől eltekintve minden tökéletesen futott, amit teszteltek. Jól vizsgázott a Galaxy S24 Ultra a PUBG Mobile, Mobile Legends, a Mobile Legends és a Genshin Impact alatt is. Ezekben a címekben az Exynos 2400 chipes modellek is ugyanolyan jól teljesítettek. A Fortnite volt az egyedüli, ahol voltak FPS bezuhanások stabil 90 FPS-ről 70 FPS környékére, de ezt mindegyik készülék produkálta, és nem volt zavaró az élményben.

Galéria megnyitása

Az exynosos Galaxy S24+ csak egy gyengeséget mutatott, de ott sem a hardver volt a hibás. A Call of Duty: Mobile alatt valamiért 60 FPS-re korlátozva futott, míg az S24 Ultrán 120 FPS-essel lehetett játszani. Ennek az oka nem derült ki, de a szoftver limitálta a tesztelt okostelefont.

Végül lássuk a melegedést. Ebben a Snapdragon 8 Gen 3 egyelőre mindenképpen rosszabbnak ígérkezik, mint az Exynos 2400. Több stresszteszten is átestek az okostelefonok, és egyelőre minden esetben az jött ki, hogy a Galaxy S24 Ultrát jobban vissza kellett fogni, hogy ne forrósodjon fel jobban. De túl nagy különbség ezen a téren sincs. Nagyjából 5%-kal csökkent jobban a Snapdragon 8 Gen 3 teljesítménye, mint az Exynos 2400-nak, és kicsit hamarabb is vett vissza a tempóból a Qualcomm chipet okostelefon.

Galéria megnyitása

Korábban az volt a jellemző, hogy az Exynos chipek tudtak jobban befűteni, de most úgy fest, hogy ebből a szempontból fordult a kocka. A Samsung most először használhatja Exynos chipnél a FOWLP eljárást. Ez lényegesen jobb hőelvezetési dizájnt eredményezhet, korábban már írtunk erről a Google Tensor G3 chip kapcsán, ami ugyancsak a Samsungnál készül, és elvileg ott is ezt a dizájnt alkalmazták a mérnökök.

Összességében tehát egyelőre úgy fest, hogy a Galaxy S24 szériánál nem kell annyira tartani az Exynos lapkától, mint a korábbi években. A Samsung nagyon sokat tudott előre lépni, és ezt már nem a gyártó mondja, hanem a gyakorlat mutatja.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére