Változóban a DRAM árak

A szerődéses árak esetében kisebb csökkenésre, illetve stagnálásra számíthatunk, de az azonnali árak emelkedésnek indultak.

Változóban a DRAM árak

A jelek szerint változóban van a DRAM piac: a DRAMeXchange elemzése szerint november folyamán a szerződéses DRAM árak stagnálni kezdtek, az azonnali kereskedésben azonban már kisebb mértékű áremelkedés mutatkozott.

[bold]Az elmúlt hónapban stagnálás és kisebb áremelkedés mutatkozott a DRAM piacon

[/bold]

Az elmúlt hónapban tapasztalt stagnálást követően a 4 GB-os DDR3-as memóriamodulok szerződéses ára 15 dolláron áll. December folyamán a szerződéses árak esetében enyhe csökkenésre, illetve stagnálásra lehet majd számítani. A piacon egyszóval már a stabilizálódás apró jelei mutatkoznak, vagyis jelentősebb memóriaár-csökkenésre már aligha számíthatunk.

Ennél sokkal érdekesebbek az azonnali kereskedés számai – ezek az adatok sokkal jobb indikátorok, amelyek pontosabb képet festenek a DRAM piac aktuális helyzetéről. Ezen a héten az azonnali kereskedés esetében megnövekedett aktivitást figyelhettünk meg, amelynek eredményeként a DDR2 memóriaárak bő 1%-os mértékben növekedtek.

[bold]

A gyártói intézkedések lassan meghozhatják a kívánt hatást[/bold]

Október folyamán az élvonalbeli memóriagyártók csendben elkezdtek raktárkészleteket építeni és úgy tűnik, hogy ezt a gyakorlatot az azonnali kereskedésben résztvevő vásárlók is követik, ami a memóriaárak visszapattanását eredményezheti – azaz drágulást hozhat. A DRAMeXchange elemzői szerint az azonnali kerekedés árai a gyártók termeléscsökkentő intézkedéseinek köszönhetően emelkedésnek indulhatnak, de a drágulásban a belépő szintű táblák erős forgalma is szerepet játszhat, amelyekből komoly mennyiség kerül a kínai piacra.

A piaci szereplők számára most már van remény arra, hogy jövőre a DRAM árak ismét egészséges szintre emelkednek, valamint arra is számíthatnak, hogy ezzel együtt a termelés és a kereslet közötti egyensúly is helyreáll. Miután a DRAM árak 2012 második felében az önköltségi ár szintjére csökkentek, illetve esetenként ez alá a szint alá is benéztek, az egyes memóriagyártó nagyvállalatok a termelés csökkentése mellett döntöttek annak érdekében, hogy az árak esése megálljon, azaz a túltermelésnek vége szakadjon.

Már csökkenőben a DRAM termelés

Az Elpida és a Rexchip még augusztusban, a PowerChip szeptemberben, az Inotera pedig október folyamán vezetett be termeléscsökkentő intézkedéseket. Ennek hatására a 2012-es csúcshoz képest a DRAM termelés havi szinten 100 000 szilícium ostyával, azaz 9%-kal csökkent.

A gyártók közül ezzel egy időben többen úgy döntöttek, hogy portfóliójukat is átalakítják. A vállalatok a PC-s DRAM piacra kevesebb memóriamodult, illetve memóriachipet termelnek, helyette inkább a mobil- és szervermemóriák piacára fókuszálnak, amelyek jövedelmezőbbeknek ígérkeznek. A lépés hatására a DRAM árak csökkenő tendenciájának vége szakadhat és a piac – ha lassan is, de – visszatérhet a régi kerékvágásba, azaz idővel – gyártói szemmel nézve – ismét egészséges árképzésre lehet számítani.

A memóriagyártók a jövedelmezőbb szegmensek felé fordulnak

A Samsung memóriatermelésének jelenleg kevesebb, min 30%-át adják a PC-s memóriachipek, de a gyártó célja az, hogy ezt az arányt idővel 20% alá mérsékelje. Az SK Hynix termelésének 50%-át adják a PC-s DRAM chipek, de a gyártó 2013 folyamán ezt az arányt 40% alá csökkenti. Az Elpida és a Micron egyesülésére 2013 első negyedévében kerülhet sor, így ezután ott is változások várhatóak. Az Inotera a PC-s DRAM szegmens helyett szintén a mobil- és szervermemóriák piacára fókuszál majd, a PowerChip pedig év végén kiszáll a PC-s DRAM szegmensből, helyette bérgyártásban utazik majd.

[bold]A következő évi növekedés nagyon szerény lesz

[/bold]

2013 folyamán a jelek szerint nem várhatunk komolyabb növekedést a DRAM szegmensben. Az előrejelzések szerint 19,8%-os növekedésre lehet számítani, ami a 2009-es pénzügyi válság óta a legkisebb éves szintű növekedésnek minősül majd, ha minden az előrejelzések szerint alakul. Összehasonlításképpen idén 28,1%-os növekedést mutat a piac, ami jelentősen jobb, mint a jövő éves előrejelzés.

 

Az elemzők szerint a memóriagyártók intézkedéseinek köszönhetően a következő év első negyedéve után van esély arra, hogy a memóriaárak visszatérjenek az egészséges szintre – ez persze vásárlói szempontból nézve memóriaár-emelkedést jelent. A jelek szerint tehát már nem sokáig élvezhetik a vásárlók az alacsony memóriaárak előnyeit.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward