Változás jöhet az AMD-nél: a cél a versenyképesség javítása

A kiszervezés és a feldarabolás kérdése időről időre felmerül, így abszolút nem biztos, hogy a friss vizsgálat eredményeinek ismeretében felosztásra kerül sor.

Változás jöhet az AMD-nél: a cél a versenyképesség javítása

A Reuters értesülései szerint az AMD vezetője, Dr. Lisa Su újra elővette a 2009-ben és 2012-ben már elvetett ötletet, miszerint el kéne gondolkodni az AMD feldarabolásán. A korábbi felvetésekből eddig egyik alkalommal sem lett semmi, most azonban a vezetés ismét időszerűnek látta megvizsgálni a kérdést – valószínűleg az elmúlt évek alatt megváltozott piaci helyzet miatt.

A nevük elhallgatását kérő források szerint az AMD vezetője már meg is bízott egy tanácsadással foglalkozó vállalatot, ellenőrizze, az aktuális helyzetben milyen lehetőségek mutatkoznak az AMD egyes részlegeinek kiszervezésére, vagy a vállalat feldarabolására vonatkozóan – természetesen úgy, hogy a változás lehetséges kimeneteleit is szem előtt tartják.

Az AMD azóta, mióta 2006-ban felvásárolta az ATI-t, mind a GPU, mind pedig a CPU piacon folyamatosan veszít részesedéséből, plusz a cég anyagi helyzete sem túl rózsás – az idei év első negyedévében mindössze 1,03 milliárd dollárnyi teljes árbevételt sikerült elkönyvelnie, ami az elmúlt több, mint egy évtized leggyengébb eredménye. Az ATI és az AMD virágkora még az egyesülés előtt, a 2000-es évek közepén volt, ám azóta a piac is jelentősen átalakult – pl. egyesültek a GPU-k és a CPU-k –, így azt a korszakot egyszerű szétválasztással aligha lehet visszahozni.

Az átszervezéseken is átesett AMD legfőbb célja, hogy versenyképesebbé váljon a rivális Intellel szemben, ami mögött jóval komolyabb anyagi források állnak. Az AMD-ről leválaszthatják a GPU üzletágat, igaz, ez az üzletág önállóan elég nehezen állhatna meg a lábán, hiszen a rivális Nvidia több szegmensben is képviselteti magát, így biztosabb bevételekkel gazdálkodik, mint az AMD, és kutatás-fejlesztésre is nagyobb anyagi erőforrást tud mozgósítani.

Újra előkerült az a koncepció is, ami szerint különválasztanák a szerver üzletágat a grafikus chipeket fejlesztő, illetve a licenceket értékesítő részlegtől. Utóbbi esetén felmerülhet a kérdés, mi lesz az egyedi SoC egységeket készítő részleggel, amely az Xbox One-hoz és a Play Station 4-hez egyaránt készít egyedi központi egységeket, azaz hogyan működhet hatékonyan tovább – a felmérés nyilván erre a kérdéskörre is kiterjed majd.

Mivel a feldarabolás és a kiszervezés kérdése időről-időre fel-felmerül az AMD háza táján, a jelenlegi információk pedig nem hivatalos forrásból származnak, így most is meg kell várni, mire jutnak a tanácsadó cég szakemberei. A lehetőségek ismeretében eldöntheti az AMD vezetése, merre induljanak tovább a jövőbe vezető úton.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward