Válságban kevesebbet beszélünk

Válságban kevesebbet beszélünk

Az egy előfizetőre jutó átlagos beszédforgalom csökkenése miatt a hangalapú szolgáltatások, a hívásvégződtetési díjak januári mérséklése után pedig az összekapcsolási díjakból származó árbevétel is visszaesett, emellett a készülékértékesítés volumene is elmaradt a tavalyitól. A visszaesést a mobil szélessávú internetes forgalom növekedése csak részben tudta ellensúlyozni, az egy előfizetésre jutó átlagos havi árbevétel 8 százalékkal, 3938 forintra zsugorodott.

A működési költségek növekedése miatt az EBITDA egyszeri tételek nélküli, nominális értéke 0,6 milliárd forinttal csökkent. A göngyölített működési költségek éves inflációt meghaladó mértékben emelkedtek, így a különféle informatikai és hálózati kiadások is nőttek. Az első hat hónap göngyölített EBIT értéke 26 milliárd forintot tett ki, ez 1,6 milliárd forinttal kevesebb, mint 2008 második negyedévében.

Az előfizetések száma 17 ezerrel, 3 millió 577 ezerre csökkent, elsősorban a kártyás szegmens visszaesése miatt. A negyedév végén a Pannon 33,59 százalékos részesedést tudhatott magának a magyar piacon, ez 0,2 százalékkal több az első negyedéves értéknél. Az összes előfizető 44,2 százaléka volt számlás május végén.

Április és június között a vállalat 3,6 milliárd forintot fordított beruházásra, ez 30 százalékkal marad el a 2008-as adatoktól. A Pannon főként mobil szélessávú technológiára, így 3G bázisállomásokra és átviteli berendezésekre költött, és folytatódtak a szolgáltatás- és működésfejlesztési beruházások is. A negyedév ingatlancélú beruházásai a júniusban átadott Pannon Házhoz kötődtek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward