Valószínűleg tovább maradhat az XP

Független megfigyelők is az XP további megőrzése mellett érvelnek, legalább 2008 végéig, ha nem tovább.

Valószínűleg tovább maradhat az XP

Két jelentős elemző cég is egyetért abban a kérdésben, hogy az XP-t legalább 2009-ig mindenképp meg kellene őriznie a Microsoftnak, így immár harmadszorra is kitolva annak a lezárási dátumát (amit eredetileg 2007. december 31-re terveztek, majd meghosszabbítottak 2008. június 30-ig). Richard Jones, a Burton Group igazgatóhelyettese szerint bármilyen operációs rendszer-váltás esetében legalább két éven át kell párhuzamosan futtatni a régi és az új rendszert, mert csak így lehet megfelelően kielégíteni a fogyasztói igényeket és ezáltal biztosítani a zökkenőmentes átállást.

Az XP tervezett utódjaként a Vista csak tavaly januárban bukkant fel a piacon, sokéves késéssel. Jones szerint ez súlyos hiba volt, amit csak tetézett az a rendkívül agresszív átállási időterv, amit a Microsoft megpróbált erővel lenyomni a fogyasztói torkán - akik pedig hét év alatt már nagyon is "hozzánőttek" az XP-hez. Az azonban, hogy a Vista késve jött ki, értelemszerűen a Microsoft hibája, nem pedig a fogyasztóé, ezért nyilván nem is az utóbbin kéne leverni a port, mutat rá Jones.

Michael Silver, a Gartner igazgatóhelyettese is alátámasztja Jones meglátásait; szerinte is "bölcs döntés lenne az XP megőrzése legalább 2008 végéig" - már csak azért is, hogy legyen idejük a különböző külsős cégeknek és szoftvergyártóknak is felzárkózni a Vistához, elsimítani a kompatibilitási problémákat és előállni a különböző termékek új, Vista alatt is működőképes változataival.

Maga a Microsoft nem döntött még az ügyben, de azt már megszellőztette, hogy a partnereitől és a nagyközönségtől érkezett visszajelzések alapján esetleg hajlandó lenne tovább kitolni az XP eladásokat. Al Gillen, az IDC igazgatóhelyettese ehhez csak annyit fűzött hozzá, hogy ilyesmire korábban is volt már példa, a Windows 2000 és az NT Workstation esetében is; azonban az XP híveinek azt tanácsolja, hogy a cél érdekében online petíciók helyett inkább egyenesen magát a Microsoftot nyaggassák a hivatalos csatornáin keresztül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward