Valóban privát böngészési módot kap a Firefox

Ennek az analitikai szolgáltatásokat nyújtó cégek aligha fognak örülni, de a felhasználók tevékenységének webes követése nehezebb lesz.

Valóban privát böngészési módot kap a Firefox

A Firefox rövidesen igen kedveltté válhat mindazok körében, akik nem szeretik ha adatokat gyűjtögetnek róluk. A Mozilla szakemberei ugyanis egy új, valóban privát webböngészési mód tesztelésébe kezdtek, amely egyelőre még csak kísérleti fázisban működik, de az eddig napvilágot látott információk szerint több, mint vonzó, amit kínál.

A Private Browsing névre keresztelt webböngészési opció a Firefox pre-béta kiadásában már elérhető, méghozzá Windows, Linux, Mac és Android operációs rendszerek alatt egyaránt. Az újítás a meglévő privát mód alapjaira támaszkodik és segít a harmadik felek által készített analitikai rendszerek, illetve követőrendszerek blokkolásában.

A modern webböngészők többsége kínál privát webböngészési opciót, ám ezek rendszerint inkább arra koncentrálnak, milyen folyamatok történnek helyi szinten, azaz az adott eszközön. Ugyanez a helyzet a Firefox jelenlegi megoldásával is: a privát webböngészés után nem marad semmiféle nyom az adott eszközön, amely alapján rekonstruálható lenne a meglátogatott weboldalak listája, viszont a weboldalak felhasználó-követő rendszere így is regisztrálja a tevékenységeket. A Mozilla szakemberei által tesztelt Private Browsing opció ezzel szemben már aktívan blokkolja a weboldalak azon algoritmusait, amelyek nyomon követhetik a felhasználó tevékenységét.

Emiatt az analitikai rendszerek, illetve a közösségi hálózatok nem tudják a normál módhoz hasonlóan regisztrálni az egyes weboldal-látogatásokat, ezzel együtt pedig az egyes weboldalak által eltárolt sütik is törlődnek, ahogy a privát webböngészési folyamat véget ér.

Az talán manapság már nem meglepő információ, hogy a különböző weboldalak rengeteg adatot szednek össze látogatóikról – a forgalomszámláló rendszerek egyes kritikák szerint túl sokat is, rendszerint az adott felhasználó tudta nélkül. A Mozilla új Private Browsing opciója ezen némileg segíteni fog, ám a vállalat szakemberei figyelmeztetnek: lesznek olyan weboldalak és/vagy szolgáltatások, amelyek rosszul jelennek meg és/vagy rosszul működnek majd, ha az új privát böngészési mód aktív.

A fentiek persze nem jelentik azt, hogy a Private Browsing bekapcsolásával az adott felhasználó webböngészése teljes mértékben követhetetlen lesz, internetes tevékenységeit pedig soha nem lehet visszakövetni. Az internetszolgáltató továbbra is képes a felhasználó követésére, csak úgy, ahogy az IT részleg is, ha a vállalati VPN hálózaton keresztül internetezünk – azaz a meglátogatott weboldalak listája ilyen módon továbbra is ellenőrizhető, csak úgy, ahogy a letöltések is.

A Firefox új tesztkiadása egyébként nem csak privát webböngészés terén fejlődött, hanem bővítménykezelés frontján is. A bővítményeket hatékonyabban lehet ellenőrizni és menedzselni is, így azok nem férhetnek hozzá illetéktelenül személyes adatokhoz, nem adhatnak hozzá önkényesen különböző gombokat a böngészősávhoz, illetve reklámok és malware tartalmak telepítésre sem lesz módjuk. Ennek értelmében az alapértelmezetten bekapcsolt biztonsági rendszer csak ellenőrzött bővítményeket enged települni, de igény esetén kikapcsolható a védelem, így – saját felelősségre – ellenőrizetlen bővítmény is telepíthető.

A Firefox ezzel együtt Electrolysis támogatást is kap, amelynek lényege, hogy a webes tartalmak renderelését és végrehajtását egy különálló háttérfolyamatba csoportosítják, ami különböző ipdl protokollokon keresztül kommunikál a fő Firefox folyamattal. Ennek a módszernek két komoly előnye van: növekszik a biztonsági szint és a teljesítmény. A biztonságot az fokozza, hogy a folyamat "homokozóban" (SandBox) fut, a teljesítmény pedig azért lesz jobb, mert a több folyamat jobban kiaknázhatóvá teszi az adott konfiguráció teljesítményét. Ez a funkció egyelőre még nem minden pre-béta felhasználó számára érhető el, de az idei év végére a stabil kiadásba is bekerülhet.

A főként fejlesztőknek szánt pre-béta kiadás innen tölthető le.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward