Valóban borzasztóan erős lesz az új Apple Mac Pro

Az a dizájn sem piskóta, amit a gépnek megálmodtak a mérnökök, de erőben biztosan nem lesz hiány.

Valóban borzasztóan erős lesz az új Apple Mac Pro

Úgy néz ki, mint egy konzervdoboz? Az Apple tegnap este bejelentett asztali munkaállomásának felfrissített változata külsőleg valóban egy henger alakú formát öltött, de ezt a mérnöki remekművet kár lenne egy konzervdoboz szintjére ledegradálni. Az Apple egyelőre nem közölte a rajt dátumát, az új Mac Pro szállítása valamikor az év egy későbbi szakaszában indul majd meg. Egyelőre arról sem esett szó, milyen modellkínálatban érkezik a masina, és azok mennyibe fognak kerülni. Azt viszont már most tudni, hogy az Apple nem bízza másra a gyártást, a termelést az Egyesült Államokban végzik majd. Az új 9,9 hüvelyk magas Mac Pro ház az elődhöz képest hihetetlenül apró, annak a nyolcadára zsugorodott össze. A gép tetején van egy fogantyú a szállításhoz, az I/O portokat pedig mozgásérzékelős LED-ek világítják meg.

A Mac Pro szíve egy Intel Xeon E5 processzor, amely Ivy Bridge architektúrán alapul (a Mac honlap alapján 12 magos). Minden új Mac Pro harmadik generációs PCI Express vezérlőt használ, a memória 1866 MHz-es ECC-s DDR3.

Schiller hosszan taglalta az új változat grafikus teljesítményét. Volt is miről mesélni, a gépház két darab professzionális felhasználásra szánt AMD FirePro GPU-t rejt, a rendszer egy időben akár három darab 4K felbontású kijelzőt is képes meghajtani. Az új Mac Pro grafikus számítási teljesítménye körülbelül 2,5-szer nagyobb, mint az elődjének.

Nem marad el a Thunderbolt 2 implementálása sem, az Intel második generációs csatolófelülete 20 Gb/s-os tempóra lesz képes. A Thunderbolt 2 kiemelt fontosságú a Mac Pro felhasználóknak, mivel ez biztosítja majd az összeköttetést a "legacy" eszközökhöz. Aminek nem biztos, hogy mindenki örülni fog, az a bővítőhelyek megszüntetése. Az előző modell biztosított két darab PCI Express 2.0 ×16 és két darab PCI Express 2.0 ×4 felületet, de ezek eltűnnek. Persze a fejlesztés lehetősége nincs teljesen elzárva, de ehhez egy külső, Thunderboltos bővítőkeret vásárlására van szükség.

A Mac Pro természetesen a sebességet helyezi az első helyre, így az Apple PCI Express csatolón keresztül dolgozó flash memória alkalmazása mellett döntött, hagyományos SATA merevlemezt vagy SATA SSD-t a rendszer nem tartalmaz. A vélhetően például egy RevoDrive-hoz hasonlító megoldás az Apple közleménye szerint 1,25 GB/s-os olvasási és 1.0 GB/s-os írási tempóra képes, a tárhely méretét egyelőre nem közölték. Az új Mac Pro érkezése kissé meglepetés, de egyben örömteli is, hiszen felpezsdíti az állóvizet az asztali munkaállomások világában. Bővebb bemutatóért érdemes megtekinteni a hivatalos honlapot, elég látványos lett, és megmutatja a gép belsejét is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward