Valóban ártanak a netbookok a laptopoknak

A laptopipar teljes egészére rányomták a bélyegüket a netbookok az idei év során, mutatta ki a DisplaySearch legújabb felmérése. Hiába nőtt ugyanis a kiszállított laptopok száma több, mint duplájára (33,3 millió darab), a kényszerűen lejjebb szorított áraik miatt a laptopipar összbevétele mégis ténylegesen csökkent 12%-kal, 109,4 millió dolárra. Értelemszerűen a netbookokból származó bevétel még ennél is jóval alacsonyabb volt - annak ellenére is, hogy 72%-os növekedést lehetett elkönyvelni e téren.

Valóban ártanak a netbookok a laptopoknak

A laptopipar teljes egészére rányomták a bélyegüket a netbookok az idei év során, mutatta ki a DisplaySearch legújabb felmérése. Hiába nőtt ugyanis a kiszállított laptopok száma több, mint duplájára (33,3 millió darab), a kényszerűen lejjebb szorított áraik miatt a laptopipar összbevétele mégis csökkent 12%-kal, 109,4 milliárd dolárra. Értelemszerűen a netbookokból származó bevétel még ennél is jóval alacsonyabb volt - annak ellenére is, hogy e téren 72%-os növekedést lehetett elkönyvelni.

A kutatók meglátása szerint mindez egyértelműen azt mutatja, hogy a kis, hordozható gépek - főleg a gazdasági helyzettel megfejelve - hathatósan erodálják a teljes méretű gépek árait. A 2008-as értékekhez viszonyítva az "asztali-jellegű" és középkategóriás laptopoknál ez 12-13, míg az ultrahordozhatóknál 23%-os árcsökkenést jelentett.

2010-re a becslések már javuló tendenciát mutatnak (mivel addigra vélhetőleg mérséklődik majd a netbook-kiszállítások növekedésének üteme, úgy 19%-ra), bár úgy tűnik, az ipar még így is kb. 1% bevételcsökkenésre számíthat. A legtöbb laptop esetében esélyes lesz egy "egyszámjegyű" (százalékban) bevételcsökkens, viszont az "asztali-jellegűek" esetében már nem kizárt a 21%-os növekedés sem.

A változás okát a 16 hüvelyk fölötti képméretű laptopok olcsósodásával magyarázzák, mivel ezek így nagyobb eséllyel vehetik át mind az asztali gépek, mind pedig a kisebb laptopok helyét, mivel kellően alacsony áron kínálnak jobb teljesítményt. Ezzel együtt az eredményeik alátámasztják az Apple ama elhatározásának helyességét is, miszerint a maga részéről nem kér a netbook-piacból. Ennek meg is lett az eredménye: rekordbevételt könyvelhettek el az idén, míg pl. a Dell bevételei jelentősen visszaestek, miután a netbookjaik számos vásárlót elcsábítottak az erőteljesebb, drágább gépektől.

A jelek szerint tehát a netbookokból egyedül az olyan vállalatok profitálhatnak igazán, akiknél a netbookok jelentik a legfőbb, központi területet - ilyen például az Acer és az ASUS. Náluk nem is volt semmi probléma a bevételekkel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward