Üzleti SSD-ket gyártó céget vett a Western Digital

A Skyera felvásárlása rendkívül fontos befektetésnek tekinthető, hiszen segítségével új lehetőségek nyílnak a HGST előtt az üzleti SSD-k szegmensében.

Üzleti SSD-ket gyártó céget vett a Western Digital

A napokban újabb neves vállalatra vetette ki hálóját a Western Digital. Az új szerzemény az üzleti felhasználóknak szánt SSD meghajtók piacán tevékenykedik, ahol leginkább felhőszolgáltatást biztosító adattároló rendszerekhez, illetve vállalati adatközpontokhoz fejleszt ütőképes NAND Flash alapú megoldásokat.

A Skyera felvásárlása tisztán készpénzes manőver volt, ám azt nem hajlandóak elárulni a felek, pontosan mekkora összeg cserélt gazdát e tranzakció során. Az biztos, hogy a Skyera teljes egészében beleolvad majd a HGST-be, amely 2011-es akvizíciója óta szintén a Western Digital táborát gyarapítja. A Skyera meglévő SSD technológiái, illetve termékpalettájának képviselői a HGST lehetőségeinek bővítését szolgálják a jövőben. Az új szerzemény jóvoltából a HGST technológiai szakértelme és erőforrásai jelentősen bővülnek, ami új lendületet adhat a cégnek az adatközpontokban használatos termékek egyre dinamikusabban növekvő piacán.

Furcsa csavar a történetben, hogy a Skyera alapítása a SandForce két kulcsemberéhez köthető, akik most a Western Digital kötelékét erősítik, a SandForce pedig éppen a rivális Seagate tulajdonában van. A Skyera egyébként fontos szerzemény a WD számára, ugyanis a vállalat a többi adattároló-tömböket kínáló "szolgáltatóval" ellentétben saját maga, házon belül tervezi az SSD meghajtókat. További fontos tény, hogy a cég befektetői között a Micron, a Toshiba és az SK Hynix egyaránt megtalálható, ami a normál vásárlókhoz képest komolyabb hozzáférést eredményez a cég számára a NAND Flash memóriachipekhez. A Skyera a saját szabadalmaztatott technológiáival a NAND Flash memóriachipek strapabíróságán is tudott javítani, ami a megcélzott környezetben kiemelkedően fontos szempont. A Skyera a NAND Flash területen szerzett szakértelme mellett az SSD vezérlők szegmensében is komoly mérnöki szakértelemmel, illetve tapasztalattal rendelkezik, ami ugyancsak jól jön HGST üzleti SSD részlege számára.

A Western Digital nem először üzletel a Skyera illetékeseivel, ugyanis a cég 2013 márciusában már eszközölt némi befektetést a szóban forgó SSD gyártóba – akkoriban 51 millió dolláros tételről volt szó. A befektetés tényéről szóló sajtóközlemény akkoriban megemlítette, hogy a felek erőforrásaik egyesítésével technológiai fejlesztésekbe kezdenek.

A Skyera ugyanakkor már nem is az első olyan nagy és neves SSD gyártó, amit a Western Digital felvásárolt. 2009 folyamán 65 millió dollárért került a WD tulajdonába a SiliconSystems, majd 2013 júniusában az sTec bekebelezésére is sor került egy 340 millió dolláros tranzakció keretén belül. Egy hónappal később a gyorsítótárazásban használatos szoftvereket fejlesztő Velobit is landolt a kosárban, ami újabb 35 millió dolláros kiadást eredményezett. 2013 szeptemberében a PCIe alapú SSD kártyákat gyártó Virident került a célkeresztbe, amelyet 685 millió dollárért sikerült megszerezni. Egyszóval a WD kitartóan vadászik, hogy bebiztosítsa magát.

Az adattároló tömbök piacán régóta domináns szerepet töltenek be egyes vállalatok – mint például az EMC és a Dell –, ám a fentihez hasonló felvásárlások hatására komoly változás indulhat a szegmensben, ami feje tetejére állíthatja a piacot.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward