Ütős Philips projektor, ami zsebben is elfér

Kipróbáltunk egy LED-es projektort, ami beépített médialejátszóval is rendelkezik.

Ütős Philips projektor, ami zsebben is elfér

Bevezető

Bevezető

Ezúttal a Philips kisméretű projektora járt nálunk, amely hosszú élettartamú RGB LED alapú fényforrásával és parányi mérete ellenére kiemelkedően jó felszereltségével próbálja meghódítani a felhasználókat.

Az apró, LED-es alapokon nyugvó projektorokról már régóta érkeznek hírek, ám most végre eljött az idő arra is, hogy mi is kipróbáljunk egy ilyen terméket. A Philips termékpalettájáról származó PicoPix PPX1430-as modell a gyártó mini projektor kínálatának az abszolút csúcsát képezi.

Nézzük is meg, hogy is néz ki a Philips zsebprojektorokat tartalmazó kínálata, amelynek csúcsán a PPX1430 tanyázik. A könnyebb összehasonlíthatóság érdekében a három modell legfontosabb specifikációit táblázatba foglaltuk. Íme:

Ahogy az a fentiekből is látszik, a kínálatból mindenki megtalálhatja a számára és pénztárcája számára legmegfelelőbb pici projektort. Időközben újabb pici projektorok is megjelentek a gyártó weboldalán, de mivel ezek jelenleg még hazánkban nem kaphatóak, így most nem foglalkozunk velük.

A fenti projektorok eltérő igényekre valóak: a PPX1020-as modellt noteszgépekkel lehet igazán jól használni, akár prezentációs céllal is, míg a PPX1230 már inkább a mobilitás és a szórakoztatás jegyében született. Az abszolút csúcsmodell, azaz a PPX1430 a PPX1230-nál annyival tud többet, hogy ő már memóriakártya-olvasót is tartalmaz, valamint rendelkezik beépített tárhellyel. Nálunk a csúcsmodell járt, vegyük is gyorsan szemügyre ez mit jelent felszereltségben.

Hardver és tartozékok

Hardver

Az apró projektor egy pici, egyszerű, letisztult dizájnnal ellátott dobozban érkezett meg hozzánk. A csomagolás tetszetős és megfelelően informatív volt: a hátoldalon található leírás alapján már a doboz kinyitása előtt tudtuk, hogy nagyjából miket találunk majd a tartozékok között.

A csomagban van egy gyors üzembe helyezési útmutató egy tok társaságában - utóbbival a pici projektor biztonságos hordozásáról gondoskodhatunk. A termékhez kapunk egy mini-távirányítót is, amelyet akár kulcstartóra vagy nyakpántra is fel lehet fűzni, hála a rajta található furatnak. A távirányító egy CR2025-ös gombelemmel üzemel, ami természetesen szintén a csomag részét képezi.

A dobozban az említett kellékek mellett számos egyéb dolog is lapul. Ilyen a háromlábú állvány, amelyre könnyedén felszerelhetjük a projektort. Ez a kiegészítő gömbfejjel érkezik, így akkor is be tudjuk állítani a vízszintes képet, ha az állvány nem vízszintes felületen áll.

Természetesen a sorból a kábelek sem maradhatnak ki. A tápadapterhez – amellyel a projektor beépített akkumulátorát tölthetjük – kétféle villásdugó adapter jár: egy európai és egy angol szabványú. Utóbbi különösen jól jöhet sokat utazó üzletembereknek, de akár nyaralás alkalmával is jó szolgálatot tehet, ha olyan területre - például az Egyesült Királyságba - tévedünk, ahol a falból angol szabványú konnektorok néznek ránk. A sort két USB 2.0-s kábellel folytathatjuk: az egyikkel a projektort PC-hez kapcsolhatjuk és különböző tartalmakat másolhatunk a beépített NAND Flash tárhelyére. Ez utóbbi sajnos nem tölti az akkumulátort, pedig jó lenne. A másik USB 2.0-s kiegészítő arra való, hogy a projektorhoz pendrive-ot, vagy egyéb külső USB-s adattárat kapcsoljunk, így arról könnyedén lejátszhatjuk a különböző – természetesen csak a projektor által támogatott – tartalmakat. A sort egy komponens A/V kábel zárja, amely sztereó RCA audió bemenetet és egy RCA videó bemenetet biztosít. Igény esetén vásárolhatunk a projektorhoz VGA kábelt is, így akár PC-t is rákapcsolhatunk a komponens videó bemeneten keresztül (YPbPr). A pici projektorhoz az alábbi kiegészítő kábeleket lehet megvásárolni a felhasználói kézikönyv szerint:

 

[list type="unordered"]

[*]YUV /YPbPr Adaptercable ...........PPA 1110 / 253372492

[*]VGA-Audiocable...........................PPA 1150 / 253372489

[*]iPod / iPhone Cable .....................PPA 1160 / 253372471

[/list]

A tartozékok után ismerkedjünk meg egy picit közelebbről a PPX1430-as modellel. A 100 x 32 x 100 milliméteres mérettel, illetve 0,29 kilogrammos súllyal büszkélkedő termék tetszetős házzal érkezik, amelynek teteje és alja fényes festést kapott. A szín nem teljesen fekete, van egy pici kékes-szürkés árnyalata is – ez bizonyos szögekből különösen szembetűnik. A felületre érdemes vigyázni, ugyanis rendkívüli módon vonzza a port és durván meglátszanak rajta az ujjlenyomatok is. Fokozott a veszélye annak, hogy egy-egy áttörlés alkalmával megkarcolhatjuk. Mi szarvasbőrt használtunk a tisztításhoz, de olykor még ezzel is megkarcolhatóak a hasonló felületek, ugyanis maguk a porszemcsék is karcolhatnak egy ilyen felületen.

A projektor tetején néhány kezelőszervet találunk. A menüben való lépkedéshez a kör alakú, négy irányban működő gombot kell használni, amelynek közepén egy „OK” gombot is találunk. Kicsit távolabb egy másik gombot is elhelyeztek a mérnökök: ezzel lehet kilépni az egyes menüpontokból. A gombok felett az optika felőli oldalon találunk egy kis tekerőgombot is, ami a képélesség beállításáért felel – ez a manuális fókusz.

Az optika felőli oldalon PicoPix felirat látható, mellette némi szellőzővel. Maga az optika RGB ledekből épül fel, 800 x 600 pixeles natív felbontást kínál és 30 lumenes fényerőt biztosít. A kontrasztarány 500:1 értéket képvisel, a kivetíthető kép képátlója pedig távolságtól függően 13,2 centiméter és 205,7 centiméter között helyezkedik el. A VueG8* LCoS kijelző technológiát használó megoldás RGB ledjei nagyjából 20000 órás élettartammal bírnak.

Szemből nézve, a projektor bal oldalán megtaláljuk az On/OFF kapcsolót, amivel ki- és bekapcsolható a szerkezet. Ugyanezen az oldalon, a bal felső sarokban az IR vevő ablaka látszik. A jobb oldalon csak egyetlen egy csatlakozót találunk, ami nem más, mint egy fejhallgató kimenet. Ezen keresztül akár külső hangszórót is kapcsolhatunk a rendszerhez, ha a két darab, egyenként 0,3 wattos terhelhetőséggel érkező beépített hangszórók nem felelnének meg. A hangszóróknak összességében kellemes a hangja – már amennyire ebben a kategóriában az lehet – de érződik rajtuk a kis teljesítményből és méretből fakadó hátrány. A hangkeltőktől igazság szerint még ennyire sem számítottunk, így az általuk kínált hangzás mindenképpen pozitív csalódás volt. Kültéri mozizás alkalmával azért mindenképpen érdemesebb inkább külső hangszórókat használni, ha egy mód van rá, ezek az apróságok nem akciófilm nézésre lettek kitalálva.

A projektor hátulján már egy egész csatlakozóerdőt találunk. A bal szélen az említett komponens videó bemenet lapul, amelyhez külön vásárolhatunk VGA csatlakozót, így PC-t is kapcsolhatunk a projektorhoz. A támogatott felbontások az alábbiak:

 

[list type="unordered"]

[*]VGA (640x480, 60 Hz),

[*]SVGA (800x600, 60 Hz),

[*]XGA (1024x768, 60 Hz),

[*]WXGA (1280x768, 60 Hz).

[/list]

A következő csatlakozó a mellékelt komponens A/V kábelt fogadja, tőle jobbra pedig az SD/SDHC/MMC memóriakártyák fogadására felkészített memóriakártya-olvasót látjuk. Utóbbi 32 GB-os adattároló kapacitásig fogadja a memóriakártyákat. Jobbra haladva belebotlunk még a tápadapter csatlakozójába, valamint a mikro-USB portba is. Utóbbival asztali számítógéphez, notebookhoz vagy egyéb olyan eszközhöz kapcsolhatjuk a pici projektort, amely képes USB 2.0-s adattárolók kezelésére. A beépített tárterület 1,86 GB-os formázott adattároló kapacitással bír.

A tápadapter segítségével tölthető a beépített lítium-polimer akkumulátor. A teljes töltés három órát vesz igénybe, cserébe kétórányi üzemidőt kapunk normál módban, energiatakarékos módban pedig akár 2,5 órán át is képes üzemelni a rendszer. Mi nagyjából 1 óra 50 perces üzemidőt mértünk normál üzemmódban úgy, hogy folyamatosan nyomkodtuk a készüléket és tesztfájlokat játszottunk le rajta. Fényes üzemmódban 1,5 órán át bírja a 7,4V-os 2300 mAh-ás akkumulátor, tehát egy átlag hosszúságú filmet még pont végignézhetünk vele.

A termék alján a szellőzőnyílások között bújik meg az állvány foglalata, amellyel nem csak a mellékelt háromlábú állványra, hanem bármilyen fotós/videós állványra is felszerelhető a projektor. A felület karcolódását elől két láb, hátul pedig egy szivacsszerű anyagból készült csík akadályozza meg – ezek érintkeznek azzal a felülettel, amire a projektort letesszük. Az optika felőli részen egy széles, kihajtható támasztékot is találunk, ami segít a projektor kiemelésében, ha szükséges.

A beépített ventilátor zajszintje filmnézés közben nem zavaró, de az azért tény, hogy van hangja. Erre az üléspozíció megválasztása előtt érdemes odafigyelni. Ne legyen hozzánk túl közel a mini vetítőgép. Maga a ventilátor egyébként jó hatásfok mellett teszi a dolgát, ugyanis a projektor még hosszas használat után sem forrósodik fel.

Szoftver és tapasztalatok

[bold]Szoftver

[/bold]

A pico-projektor meglehetősen egyszerű, letisztult kezelőfelülettel ellátott szoftverrel érkezik, amit mind a projektoron elhelyezett kezelőszervekkel, mind pedig a mellékelt távirányítóval vezérelhetünk – utóbbi kétségkívül kényelmesebb, hatékonyabb irányítást biztosít.

Maga a menü végtelenül egyszerű: mindent könnyedén megtalálunk, minden funkciót könnyedén elérünk és a dizájn sincs agyonbonyolítva. A főoldalon a különböző ikonok segítségével elérhetjük a belső tárhelyen lapuló fotókat, videókat és zenéket is. Amennyiben memóriakártyát, vagy USB-s adattárolót csatlakoztatunk az egységhez, akkor a belső adattár helyett a külső adattár tartalmában tallózhatunk a már megszokott módszerrel. A menüben ezen kívül mappa nézetet is találunk, így egyidejűleg minden tartalom elénk tárulhat, ami az adott adattáron lapul - legyen az külső, vagy akár belső. A Videók és a Képek feliratú menüpontok közé beékelődött egy Forrás nevű menüpont is, amivel a külső forrásból érkező audió és videó jelek fogadására van mód. A sort a beállítások menüpont zárja, ami szintén letisztult, egyszerű dizájnnal tárja elénk a projektor működését érintő legfőbb beállításokat.

Az alábbi néhány fotó ízelítőt ad arról, hogy milyen beállítási lehetőségek elvégzésére van mód.

Készítettünk egy videót is, ami az alábbiakban tekinthető meg. Előre felhívnánk rá a figyelmet, hogy az RGB LED technológia sajátosságai miatt a kép sajnos a felvételen villódzik (szabad szemmel nem ilyen).

 

Most, hogy a menüvel megismerkedtünk, ejtsünk néhány szót a beépített médialejátszó képességeiről is. A médialejátszó nem olyan kifinomult, mint egy asztali médialejátszó, de még így is rengeteg formátumot támogat, és ami a legfontosabb: hibátlanul teszi a dolgát. A rendszer az alábbi videó, kép és hangformátumokkal képes megküzdeni:

[bold]

Támogatott videoformátumok és konténerek[/bold]

 

[list type="unordered"]

[*].avi: MJPEG, MPEG-4, H.264;

[*].mov: MJPEG, MPEG-4, H.264;

[*].mp4: MJPEG, MPEG-4, H.264;

[*].mkv: MPEG-4, H.264;

[*].flv: H.263, H.264;

[*].ts: H.264;

[*].m2ts: H.264;

[*].swf: SWF

[/list]

[bold]Támogatott audioformátumok:

[/bold]

[list type="unordered"]

[*] MP3, WAV

[/list]

[bold]Támogatott fényképformátumok:

[/bold]

[list type="unordered"]

[*]JPEG, BMP, PNG, GIF, TIFF

[/list]

A fenti lista szemet gyönyörködtető, az pedig külön pozitívum, hogy a teszt során semmi kellemetlenséget sem tapasztaltunk a rendszerrel kapcsolatban: azt kínálja, amit ígér. Az mkv fájlok lejátszása zökkenőmentes volt, de a támogatott fájlok listáján található egyéb állományokkal sem volt semmi baj.

Érdekességként megnéztük, hogy magas bitrátájú videókkal mire képes a beépített médialejátszó. Azt tapasztaltuk, hogy a 22,5 Mbps-os, 1920 x 1080 pixeles felbontású tesztfájl szépen elfutott a terméken, a 40 Mbps-os bitrátájú videó azonban a beépített tárhelyről lejátszva be-beszaggatott. Pendrive-ról ez utóbbi is szépen ment. A 70 Mbps-os tesztfájl már kifogott a médialejátszón, de igazság szerint mi is meglepődtünk volna, ha ezzel is megbirkózik.

A videó lejátszásnál érdemes megemlíteni, hogy a szerkezet kezeli a feliratokat: alapértelmezetten az mkv konténer első feliratát jeleníti meg, de a lejátszás megállítása és újraindítása után átugrik a következő feliratfájlra. Így kikereshetjük a listáról a magyar feliratot, ha szükséges. Sajnos a felirat megjelenítésének kikapcsolására nem találtunk opciót, ahogy az egyszerűbb feliratváltásra sem. A rendszer az adott videófájl mellett elhelyezett, azonos névvel ellátott feliratot is megjeleníti.

A videókban előre- és hátra könnyedén tekerhetünk, időpontra azonban nem ugorhatunk.

A fotók lejátszása szintén zökkenőmentes. A fényképeket könnyedén nagyíthatjuk, de elforgatásukra és az EXIF információk megjelenítésére nincs lehetőség. Diavetítés funkció természetesen van: itt szabályozhatjuk az egyes képek megjelenítésének idejét is.

A zenelejátszás szintén zökkenőmentes. A projektor zenelejátszás közben kikapcsolja az RGB LED fényforrást és a ventilátort is leállítja, így energiatakarékosan, csendben élvezhetjük a muzsikát, akár fejhallgatón keresztül is, ha nem vagyunk kibékülve a beépített hangszórók hangzásával. A beállítások között egyébként a hangzás módosítására is van lehetőség: a mély, közép és magas hangok intenzitását csúszka segítségével módosíthatjuk.

A médialejátszó összességében tökéletesen szerepelt, mi igazából ennél jóval kevesebbre számítottunk. A képminőség tökéletes, ehhez nem feltétlenül szükséges drága vetítővásznat sem használni, a fehér, sima fal tökéletesen megteszi. A 30 lumenes fényerő nem egy hatalmas érték, de arra elég, hogy kissé beárnyékolt szobában nappal is gond nélkül nézhessünk filmet, este pedig esetenként még sok is lehet a fényerő. Szerencsére a fényerősség a menüből szabályozható a funkciógombokkal, de a távirányítóval még egyszerűbb dolgunk van, hiszen azon dedikált fényerőszabályzó gombok is vannak. Magáról a távirányítóról sem tudunk semmi rosszat elmondani: mivel tökéletesen működik, így teljesen észrevétlen volt a teszt alatt.

Annyit azért mindenképpen meg kell viszont említenünk, hogy az egyes gombnyomásokra kissé késve reagál a szoftver, ami bizony néha bosszantó tud lenni, de ez idővel megszokható. A hibátlan működés hamar elfeledteti ezt a kellemetlenséget.

Másolási sebességek, fogyasztás akkumulátortöltés közben

A belső NAND Flasg tárterületre a mellékelt mikro-USB -> USB kábel segítségével másolhatunk különböző tartalmakat. A tesztek alapján a belső tárterületről PC-re 4-4,5 MB/s-os sebességgel zajlik a másolás, míg PC-ről a projektorra 3-3,2 MB/s-os tempóval tudtunk másolni. Mivel csak 2 GB-os NAND Flash tárhelyről van szó, így ezek az értékek annyira nem vészesek. Az említett USB 2.0-s kábelen keresztül sajnos nem lehet tölteni a beépített akkumulátort, ehhez a mellékelt tápadaptert kell használnunk. Utóbbi a töltés alkalmával 4,8-5,2W közötti fogyasztás mellett üzemel.

Végszó

Végszó

A Philips PPX1430-as modellje összességében jól vizsgázott a tesztek alkalmával mind tudás, mind pedig kezelhetőség tekintetében, igaz, a gombnyomások alkalmával tapasztalt késlekedés azért néha okozott kellemetlen perceket, de ennyit a szolgáltatásokért cserébe ki lehet bírni. Az már önmagában is pozitív tulajdonság, hogy a kis „mozigépészt” könnyedén magunkkal tudjuk vinni bárhová, hiszen akkumulátorról könnyedén üzemeltethető, így csak némi fehér felületre van szükség, ahova vetíthetünk. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a beépített médialejátszónak sincs oka szégyenkezésre, mert az alapfeladatokkal gond nélkül elketyeg és a 4.1-es profilú MKV fájlokkal is könnyedén megbirkózik, méghozzá feliratokkal együtt, akkor már egyből más szemmel nézhetünk a 68 000 forint körüli ajánlott végfelhasználói árra, ami sajnos még így is sokak számára bizonyul majd elrettentőnek.

A LED-es fényforrás 20000 üzemórás élettartamot kínál, így sokáig használhatjuk gond nélkül a terméket. Mi a magunk részéről a kissé borsos ár ellenére is ajánljuk a PPX1430-as modellt, hiszen az említett összegért cserébe egy korrekt kis projektort kapunk, ami jól jöhet kerti partin, társasági összejöveteleken, utazások alkalmával vagy akár egy hosszabb repülőúton is. Egy-egy stresszes nap estéjét is feldobhatjuk a projektorral, ugyanis segítségével könnyedén vetíthetjük a különböző tartalmakat akár a plafonra is - amennyiben az fehér - így kényelmesen, fekve is szórakozhatunk. A pici projektort könnyedén hordozhatjuk, használata is egyszerű, tudására sem lehet panasz.

Üzleti felhasználói szemmel nézve azért picit fájó pont, hogy például PDF fájlok kezelésére nem képes a médialejátszó rendszer, de annyi baj legyen: erre a célra választhatjuk a család másik tagját, a PPX1020-as modellt, amely USB 2.0-s porton keresztül kapcsolódik az adott noteszgéphez, vagy asztali géphez.

A tesztterméket a Ramiris Europe Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward