Ütős alkalmazás processzor a TI-tól

Ütős alkalmazás processzor a TI-tól

Ugyan az első OMAP4-es sorozatú alkalmazás processzor köré épülő okostelefonok és tábla konfigurációk - amelyek OMAP4430-as alkalmazás processzorral érkeznek - nem kerülnek kereskedelmi forgalomba jövő év elejénél hamarabb, a Texas Instruments illetékesei máris bejelentették legújabb megoldásukat, amely rendkívül ütőképes teljesítményével az OMAP4430 babérjaira tör.

Az új alkalmazás processzor az Nvidia Tegra 2-es SoC chipjének orra alá is törhet majd némi borsot. A Tegra 2 esetében az Nvidia két darab Cortex-A9-es processzormagot alkalmaz, amelyek 1 GHz-es órajelen ketyegnek. A Texas Instruments OMAP4440-ese szintén két darab Coretex-A9-es processzormagot tartalmaz, viszont ezek már 1 GHz helyett 1,5 GHz-es órajelen üzemelnek. Rajtuk kívül - egyebek mellett - két Cortex-M3-as feldolgozó egység és egy PowerVR SGX540-es grafikus vezérlő is a chip részét képezi. Az OMAP4440-es modell a TI közleménye szerint 1,25-ször nagyobb grafikus teljesítményt kínál majd, mint az OMAP4430, és ezzel együtt az 1080p-s videó lejátszási teljesítménye is kétszer nagyobb lesz, mint az említet alkalmazás processzoré. Az OMAP4430-as modell egyébként szintén két darab Cortex-A9-es processzormagot tartalmaz, amelyek 1 GHz-es órajelen üzemelnek csakúgy, mint a Tegra 2 esetében. Érdekesség, hogy a gyártó szerint az újdonsággal ellátott okostelefonok és tábla konfigurációk esetében a weboldalak az OMAP4430 alapú megoldásokkal összehasonlítva 30%-kal gyorsabban töltődnek majd be. Az új processzor összességében 50%-kal nagyobb teljesítményt kínál majd a rendszer számára, mint elődje - állítja a Texas Instruments.

A felsőkategóriás okostelefonokat és tábla PC konfigurációkat megcélzó OMAP4440 sztereoszkópikus 3D támogatással érkezik (S3D) és lehetővé teszi majd 1080p-s felbontásban zajló videó konferenciák lebonyolítását is. A rendszer gesztusfelismerő funkcióval szintén el lesz látva, de emellett képes lesz egyszerre akár két darab 12 megapixeles kamera kezelésére is. A chip energiatakarékos működéséről a Texas Instruments saját technológiája gondoskodik majd, amely SmartReflex névre hallgat. A termék a felsoroltakon kívül rendelkezik majd alacsony fogyasztás mellett működő audió vezérlővel és C64x alapú digitális jelprocesszorral is (DSP).

A tervek szerint az OMAP4440 első mintapéldányai 2011 első negyedévétől kezdve lesznek elérhetőek, a chip sorozatgyártása azonban majd csak valamikor 2011 második felében kezdődhet meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward