Úton a harmadik nagy iPhone frissítés

A várakozásokkal ellentétben mégse mutatták be kedden az új iPhone készüléket, helyette a már meglévőket frissíti az Apple. Az új szoftver a 3.0-ás verziószámot kapta.

Úton a harmadik nagy iPhone frissítés

A legújabb iPhone szoftver hivatalos leleplezésére a kaliforniai Cupertinoban került sor kedd reggel 10 órakor. Az Apple egy kis áttekintéssel kezdte a ceremóniát, kiderült például, hogy az iPhone már 80 országban kapható, és immáron több, mint 3,7 millió darabbal szárnyalták túl a korábban kitűzött 10 milliós álomhatárt. Az iPod Touch-csal együtt összesen 30 millió érintőképernyős Apple készülék szaladgál már a világon, a szoftverellátásról pedig nem kevesebb, mint 50 ezer cég és magánszemély gondoskodik folyamatosan.

A fejlesztőket a nagy nyári szoftver update után se hanyagolják majd el, sőt igyekeznek még nagyobb teret adni számukra. Az új modellben a szoftver eladásokon túl további bevételek előtt nyílik meg az út, lehet majd többek közt fizetős kiegészítőket, illetve előfizetéseket is árulni. Pénzt lehet kérni például azért, hogy újabb pályák, vagy erősebb fegyverek legyenek egy játékban, valamint azért is, hogy további fél évig szállítsa a sporthíreket az adott hírolvasó program.

Az új szoftver segítségével lehet majd peer to peer hálózatokat létrehozni, a szinkronizált telefonok pedig Bluetooth segítségével mérik majd fel, hogy milyen programokat használhatnak közösen a userek. De az iPhone-ok a jövőben nem csak egymással fognak tudni kommunikálni, a megfelelő szoftver segítségével különböző kiegészítőket is irányíthatunk majd, a hangszóróktól kezdve az FM transmitteren át a vérnyomásmérőig mindent, amihez elkészítik a támogatást.

Frissül a Google Maps, a fejlesztők nyártól hozzáférést kapnak majd a térképekhez, és felhasználhatják azt saját szoftvereikben. Ily módon lehet majd például étteremajánlót készíteni, vagy a bankok egy saját mini programban megjelölhetik, hogy hol található a városban fiókuk és automatájuk. Zöld utat kaptak továbbá az igazi navigációs programok is, jöhetnek az autókban látott háztól házig kalauzoló megoldások, leváltva a mostani gyerekcipőben járó, egyszerű útvonaltervezőt.

Sajnos a jövőben sem lehet majd egyszerre több alkalmazást futtatni, félmegoldásként azonban bemutatták a Push Notificationt, melynek köszönhetően egy szerver kommunikálhat majd a készülékkel, online tartva egyes szolgáltatásokat. Az Apple egy csevegőprogrammal demonstrálta a dolgot, melynek bezárása után továbbra is elérhető volt a bejelentkezett felhasználó, az időközben érkezett üzenetek pedig egy felugró ablakban jelentek meg.

Az SDK újdonságait követően szoftverbejelentések történtek: az Electronic Arts lerántotta a leplet a The Sims-ről, az ESPN mobil televíziós szolgáltatást mutatott be, a Johnson & Johnson pedig Bluetooth-os vércukorszintmérőt prezentált.

A frissítések sora még mindig nem ért véget, a show második felében ugyanis bejelentették végre a cut-copy-paste szolgáltatást, melyet a képernyő kétszeri megérintésével lehet majd előhívni. Ilyenkor megjelenik majd egy keret, melyet ráméretezhetünk a kijelölni kívánt szövegre, felette pedig egy buborék, mely a kivágás, másolás és beillesztés lehetőségeket kínálja majd fel. Finomításra kerül az email kliens is, végre lehet majd egyszerre több fényképet is csatolni, kereshetünk a levelek között, illetve az SMS küldőhöz és a Noteszhez hasonlóan elfordítható lesz a billentyűzet, könnyebbé téve a gépelést. Lesz MMS támogatás, csinálhatunk majd képekhez, POI-khoz és kapcsolatokhoz köthető hangjegyzetet, valamint végre kereshető és szinkronizálható lesz a Naptár is.

A 3.0-ás szoftver update valamikor nyáron lesz elérhető, iPhone 3G-re ingyen, iPod Touch-ra pedig 10 dollár fejében. A régi, első generációs iPhone-okra is letölthető lesz a frissítés, azonban a hardver miatt pár újdonság nem fog majd működni, például MMS-t valami különleges, titokzatos oknál fogva továbbra sem küldhetünk majd. A teljes videó itt tekinthető meg: Apple.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward