USB-s DVD írók: ha már szűkös odabent

 Szemrevételeztünk két külső írót az LG és a Samsung kínálatából. Nem csalódtunk bennük, semmiben sem maradnak el belső társaiktól.

USB-s DVD írók: ha már szűkös odabent

LG GSA-E40L

A hosszú hétvégére egy rövid bemutatóval készültünk két külső DVD íróról. Ezen a fronton nincs óriási választék a piacon, így nem meglepő, hogy amit sikerült beszereznünk az nem más, mint a két ős rivális multi, az LG és a Samsung egy-egy karcolója. Lássuk is gyorsan mit kapunk a pénzünkért a két gyártótól.

LG GSA-E40L

Az LG nagyon informatív dobozba helyezte el az íróját, minden fontos adatot megtudhatunk már kibontás nélkül is, úgymint írási sebességek, mellékelt szoftverek és a doboz teljes tartalma. Az egész pakk elsőre meglepően könnyűnek bizonyult, úgyhogy gyorsan neki is estünk, hogy meglessük, mit tartalmaz.

Eme kép tárult elénk. A szükséges kiegészítőkön kívül (tápkábel, tápegység és USB kábel) egy CD-t és egy rövid leírást kapunk. A CD tartalma a következő: CyberLink PowerDVD és PowerProducer, Nero Express – LightScribe támogatással, InCD, valamint az ingyenes Acrobat reader és kézikönyv pdf formátumban. Minden amire csak szükségünk lehet egy DVD író mellett.

Maga a meghajtó mindössze 2-3cm-el hosszabb, mint az átlag belső társaik, és egész tetszetősre sikerült. Mindössze egy említésre méltó problémánk akadt az külső jellemzőkkel: jó lenne egy főkapcsoló a hátsójára, hogy ne kelljen a tápkábelt kirángatnunk, ha áramtalanítani szeretnénk. Pozitív viszont, hogy a gumis talpai segítenek felfogni az általa keltett rezgéseket.

Belsejét tekintve egy mindenevővel van dolgunk, ahogy az manapság már el is várható. Az LG volt anno az első, akinek az írói már régen is megbirkóztak a DVD-RAM lemezekkel. Kicsit hangos, ha engedjük maximális fordulaton szaladgálni, de hát melyik meghajtó nem az.

Samsung SE-S184

Samsung SE-S184

Az LG-hez hasonlóan a Samsung is meglehetősen sokatmondó csomagolással lepett meg bennünket. Bár minden alkatrészt így dobozolnának! Egy fokkal több marketing, de semmi zavaró.

Kibontva látható, hogy Samsungéknál egy picivel több dologgal kedveskednek nekünk. Kétféle tápkábelt kapunk (hátha valaki viszi az amerikai nyaralásra  ) és pici standot, ha oldalára állítva szeretnénk használni írónkat. A tápegység valamivel nagyobb, mint az LG-é, de el van látva egy LED-del is. Ezt nem tudjuk miért hagyta le a másik gyártó. A szoftver körítés is eltér, a Samsung nem kényeztet minket CyberLink programokkal, ám cserébe teljes Nero szettet kapunk: Express 7, InCD5, Vision Express, Back it up, Showtime, Recode és LightScribe, valamint csak úgy mellékesen kézikönyv 17 nyelven.

Méretre a meghajtó szinte tökéletesen egyezik az LG által gyártott darabbal. „Extráiban” viszont pont az ellentettje. Főkapcsoló van, gumis talpak nincsenek. A kinézet ízlés kérdése, szerintünk a Samsung meghajtója is esztétikus darab.

Belső tulajdonságait tekintve szinte az ikertestvére a másik írónak. Mindössze annyi eltérést találtunk első blikkre, hogy eme író csak nyolcszoros sebességgel képes írni a kétrétegű lemezeket, míg az LG ezt tízszeres tempóval teszi.

Rövid eredményhírdetés

Eget rengető különbségek itt sincsenek. Érdekes látni, hogy bár a Samsung átlagos írási sebessége magasabb, mint az LG-é, mégis valamivel tovább tart megírnia az lemezt. A lezárással tovább molyol. A legfontosabb olvasási területen is az LG fürgébb. Az írási tesztekre 52x-es Verbatim CD lemezeket és 16x-es DVD-R lemezeket használtunk, majd a megírt lemezeket olvastattuk vissza.

Problémába egyik író használata közben sem akadtunk, így nehéz lenne választani közülük, még árban is hasonlóak (~15 ezer). Mégis ha kicsit foghúzósan, de mi egy árnyalatnyival jobbnak ítéljük az LG megoldását. Mindössze azt a fránya főkapcsolót hiányoljuk nagyon. Ettől függetlenül nem tántorítanánk el senkit a Samsung írójától sem, ha valakinek az a szimpatikusabb, nem fog csalódni abban sem.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward