USB porton keresztül 100 wattnyi teljesítmény?

Az USB Power Delivery szabvány számos új lehetőséget kínál.

USB porton keresztül 100 wattnyi teljesítmény?

Az USB Promoter Group és az USB eszközök hitelesítéséért felelős USB-IF korábban közös célként tűzte ki az USB aljzaton keresztül felvehető teljesítmény növelését, amelynek köszönhetően a maiaknál komolyabb eszközök tápellátását is meg lehet majd oldani egyetlen USB port segítségével.

A siker kulcsa a nemrégiben véglegessé vált USB Power Delivery szabvány, amelynek segítségével akár 100 wattnyi teljesítmény leadására, illetve felvételére is mód lesz a nem is oly távoli jövőben, így USB porton keresztül ezentúl nem csak kisebb mobil eszközöket, hanem akár noteszgépek akkumulátorát is tölthetjük. Az új szabvány emellett friss lendületet adhat az USB porton keresztül üzemelő monitoroknak is, hiszen ezen a területen is lehet majd profitálni a megnövekedett teljesítményszintből.

 

Az USB Power Delivery szabvánnyal felvértezett USB portok természetesen kompatibilisek lesznek mind az USB 3.0-s, mind pedig az USB 2.0-s eszközökkel – gyakorlatilag ezek a rendszerek ugyanolyan portokat használnak, mint a mai eszközök. A 100 wattnyi teljesítmény átviteléhez – a megnövekedett áramerősség miatt – újfajta kábelek alkalmazására lesz szükség, a portok azonban a régiek maradnak. A friss szabvány összesen öt teljesítményszintet kínál, amelyek különböző igények kielégítését szolgálják: a lista alján (Profile 1) 5 voltos feszültség és 1 amperes áramerősség, a lista tetején pedig (Profile 5) 20 voltos feszültség és 5 amperes áramerősség tanyázik – az egyes szintek e két érték között helyezkednek el.

A 100 wattnyi teljesítményt kínáló portokon ugyanúgy folyhat adatátvitel is, mint a jelenlegi megoldásoknál, sőt, az is meghatározható lesz, hogy a kábel végein lógó eszközök közül melyik töltse be az energiaforrás szerepét és melyik legyen a fogyasztó – ez egy kapcsoló segítségével dönthető el, hála a kétirányú rendszernek.

Az USB Power Delivery szabvány sok új lehetőséget tartogat, így most a gyártókon a sor, hogy ezekkel megpróbáljanak minél hatékonyabban, minél hamarabb élni. A jelenlegi helyzet szerint valamikor az elkövetkező 1-2 évben jelenhetnek meg az első olyan termékek, amelyek már támogatják az USB Power Delivery szabványt.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward