USB 3.0 -> SATA 6 Gbps híd SoC a Renesas-tól

A Renesas Electronics Corporation egy új vezérlőchipet jelentett be, amely a µPD720230 típusjelzést viseli. A friss SoC híd chip azért bír nagy jelentőséggel, mert hidat képez az USB 3.0-s port és a SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel ellátott adattároló között, így alkalmazásával olyan külső adattárolók készülhetnek, amelyek USB 3.0-s portra kapcsolódnak, és a bennük található SSD vagy HDD SATA 6 Gbps-os csatolófelületet használ.

USB 3.0 -> SATA 6 Gbps híd SoC a Renesas-tól

A Renesas Electronics Corporation egy új vezérlőchipet jelentett be, ami hidat képez egy USB 3.0-s port és egy SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel ellátott adattároló között, így alkalmazásával olyan külső adattárolók készülhetnek, amelyek USB 3.0-s portra kapcsolódnak, miközben a bennük található SSD vagy HDD SATA 6 Gbps-os csatolófelületet használ.

A µPD720230 segítségével az USB 3.0-s adattárolók esetében még nagyobb adatátviteli sebesség érhető el, mint a napjainkban használt megoldásokkal. Mivel a termék támogatja az UASP protokollt is, így UASP módban akár 370 MB/s-os sebesség biztosítására is képes, ezt pedig ATTO Disk Benchmark 2.46 mérésekkel is alátámasztották a vállalat szakemberei. A vezérlő egyébként nem csak az UASP, hanem a BOT szabványt is támogatja, amely az USB 2.0-s eszközök számára fontos. Maga a chip 48 érintkezős QFN tokozással érkezik, amelyben egy feszültségszabályzó is helyet kap.

Fontos előny, hogy az U0-s normál és az U3-as készenléti állapoton kívül - amelyek az USB 2.0-s szabvány szerves részét képezik -, az USB 3.0-s technológiával bemutatkozott az U1-es és U2-es állapot is megjelennek, amelyek tovább segítenek abban, hogy az USB 3.0-s eszközök még hatékonyabb energiafelhasználás mellett üzemelhessenek. A nagyobb sebesség, és ezáltal kevesebb ideig tartó adatátvitel, plusz az új energiatakarékos állapotok miatt a gyártó szerint akár 40%-kal kevesebbet is fogyaszthat egy olyan külső adattároló, ami az új chipet használja.

Érdekesség, hogy a Renesas által készített UASP driver az AMD beépített USB 3.0-s vezérlővel ellátott alaplapjaival is kompatibilis. A szóban forgó A70M és A75-ös lapkakészletek mellett a driver a µPD720200, a µPD720200A, a µPD720201 és a µPD720202-es USB 3.0-s vezérlőket is kezeli. A Renesas tervei szerint a jövőben megjelenő, USB 3.0-s vezérlővel ellátott AMD lapkakészletek támogatása is bekerül majd a repertoárba, azaz az ezeken az alaplapokon elhelyezett USB 3.0-s vezérlők is kompatibilisek lesznek a Renesas UASP driverével.

Maga az UASP Driver már licencelhető minden olyan vállalat számára, akik USB 3.0->SATA3 híd chippel ellátott termékeket készítenek. A driver a µPD720230-ashoz természetesen automatikusan jár.

A Renesas közleménye szerint a híd chip már elérhető, ára pedig darabonként 3,5 dollár. A kísérleti termelés után október folyamán a SoC sorozatgyártása is beindul, így ezt követően havi szinten 500 000 darab ilyen vezérlő hagyhatja majd el a gyártósort.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward