USB 3.0-s vezérlőchip és kártyák az NEC-től

Az USB 3.0-s szabvány kétségkívül a jövő egyik fontos adatátviteli technológiája lesz. Az NEC mérnökei a napokban jelentették be saját USB 3.0-s vezérlőchipjüket, de a vállalat nem csak a vezérlőt, hanem néhány USB 3.0-s támogatással rendelkező terméket is bemutatott. Az NEC a Host Controller és a különböző USB 3.0-s termékek bejelentésével így gyakorlatilag kiérdemelte a világelsőnek járó címet.

USB 3.0-s vezérlőchip és kártyák az NEC-től

Az USB 3.0 kétségkívül a jövő egyik fontos adatátviteli technológiája lesz. Az NEC mérnökei a napokban jelentették be saját USB 3.0-s vezérlőchipjüket, de a vállalat nem csak a vezérlőt, hanem néhány USB 3.0-s támogatással rendelkező terméket is bemutatott. Az NEC a Host Controller és a különböző USB 3.0-s termékek bejelentésével így gyakorlatilag kiérdemelte a világelsőnek járó címet.

Az USB 3.0s vezérlőchip készen áll

Kezdjük is a vezérlőchippel. Az újdonság µPD720200 típusjelzéssel bír és az Intel HCI (Extensible Host Controller Interface) technológiájának 0.95-ös revíziójára épül. A chip 176-tűs FBGA tokozással büszkélkedik és teljes mértékben támogatja az USB 3.0-s szabványt, amely már közel hat hónapja végleges stádiumában van. Az új technológia 4,8 Gbps-os elméleti maximális adatátviteli sebességet kínál és visszafelé kompatibilis az USB 1.1-es és az USB 2.0-s szabványra épülő termékekkel is. Az NEC új chipje darabonként 15 dollárba kerül majd a piacon, a vállalat tervei szerint szeptembertől kezdve havi egymillió ilyen vezérlőchip hagyhatja el a futószalagokat, azaz a technológia elterjedése viszonylag gyors lehet.

[bold]Jönnek az USB 3.0-s bővítőkártyák is

[/bold]A vezérlőchip mellett két új bővítőkártya is bemutatásra került, amelyek a fentiekben már említett µPD720200 típusú chip köré épülnek. Az asztali szegmens számára egy referencia dizájnnal ellátott PCI Express x1-es slotba illeszkedő terméket kínál a vállalat. Az újdonságon két darab SuperSpeed USB 3.0-s port foglal helyet, amelyek ebben az esetben is kompatibilisek a régebbi USB 1.1-es és 2.0-s megoldásokkal.

A második terméknek már a notebook felhasználók örülhetnek majd, ha végre lesz olyan periféria, ami ki is használja az USB 3.0-ban rejlő lehetőséget. Az ExpressCard-34-es formátumú bővítőkártya szintén a vállalat által készített USB 3.0-s vezérlőt tartalmazza. Az egység két darab USB 3.0-s porttal bír.

Az NEC ezekkel a referencia dizájnnak minősülő termékekkel próbálja népszerűsíteni a gyártók között saját tervezésű USB 3.0-s vezérlőjét, illetve próbálja rávenni a különböző vállalatokat, hogy a chip használatával tervezzék meg saját bővítőkártyáikat. A fenti két újdonság várhatóan 15-30 dollár közötti áron lesz elérhető. A friss termékekkel ugyan tízszer nagyobb adatátviteli sávszélesség áll rendelkezésre, de azok a termékek, amelyek majd lehetővé teszik a friss eljárás igénybe vételét, majd csak a későbbiekben jelenhetnek meg kereskedelmi forgalomban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward