Ünneprontók "ünnepe": a PC-vírusok 25 éve

Júliusban lesznek 25 évesek a PC-vírusok. A személyi számítógépek világában legelsőként felbukkant példány azonban még nem MSDOS-rendszerű IBM-PC-ken terjedt, hanem Apple II-eseken.

Ünneprontók "ünnepe": a PC-vírusok 25 éve

Júliusban lesznek 25 évesek a PC-vírusok. A személyi számítógépek világában legelsőként felbukkant példány azonban még nem MSDOS-rendszerű IBM-PC-ken terjedt, hanem Apple II-eseken.

Senki nem tervez nagy jubileumi ünnepélyeket a PC-vírusok 25. évfordulójára. Még a vírusirtó-iparban, amelyik pedig természeténél fogva az ártalmas programok létéből él, sem fognak pezsgőt bontani a negyedszázados évforduló alkalmából. Gazdarendszerével, az Apple II-vel együtt rég kikerült már a képből az első vírus is, és más malverekhez (ártó programokhoz) képest még az egyenesági unokái is csak peremjelenségnek tekinthetők.

1982-ben hozta nyilvánosságra az Egyesült Államokban egy 15 éves diák az "Elk Cloner" vírust, amely az akkoriban közkedvelt Apple II-eseken terjedt, fertőzött lemezek segítségével. Ez a vírus azonban még nem rendelkezett semmilyen ártó rutinnal - csak megjelenített a képernyőn egy verset, ha a fertőzött lemezek egyikéről indították be a gépet.

Önmaguk replikálására és egyik gépről a másikra terjedésre képes programok már az 1970-es években is léteztek. Ezek az Unix-világban terjedtek, az Internet elődjén, az Arpaneten keresztül. Így például a "Creeper" vírus is képes volt már modemkapcsolat útján terjedni - a fertőzött gépeken pedig megjelenítette az "I'M THE CREEPER : CATCH ME IF YOU CAN" feliratot ("Én vagyok az ólálkodó: kapj el, ha tudsz").

Az első MSDOS-alapú vírusnak a "Brain"-t (úgy is, mint "Lahore", vagy "Pakistani") tekinthetjük, amelyet 1986 januárjában hozott forgalomba két pakisztáni testvér azzal a céllal, hogy elejét vegye az általuk árusított programok kalózmásolásának. Ez is lemezeket fertőzött meg, és néhány sornyi szöveget jelenített meg.

Első önálló Internet-féregnek a "Morris"-féreg tekinthető, amelyet 1988-ban írt és indított útjára Robert Morris. Ez a féreg a Sun Unix-rendszereinek biztonsági résein szivárgott be, és néhány óra leforgása alatt alaposan el is terjedt. Olyannyira "sikeres" volt, hogy számos más, későbbi féreg is a Morris technikáit alkalmazta.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward