Ünnepel az Apple: immár 30 éves a Mac

Napra pontosan 30 évvel ezelőtt mutatta be Steve Jobs a Mac 128K-t, ami egy CRT monitorral egybeépített különlegesség volt.

Ünnepel az Apple: immár 30 éves a Mac

Az Apple számára jeles alkalom a mai nap, hiszen éppen ma van 30 éve annak, hogy a néhai Steve Jobs bemutatta ez első Mac-et. A forradalmi újdonság, amely 1984. január 24-én mutatkozott be a nagyközönség előtt, az Apple Macintosh nevet viselte, de később Macintosh 128K néven emlegették.

A meglehetősen borsos, 2495 dolláros árcédulát viselő termék – ami tulajdonképpen a jelenlegi iMac-ek ősének tekinthető –, egy 9 hüvelykes képátlójú, 512 x 342 pixeles felbontás mellett üzemelő monokróm CRT kijelzőt rejtett. Az apró egybegép egy 8 MHz-es Motorola 68000-es processzort és 128 KB-nyi DRAM-ot tartalmazott. A Mac 128K az első olyan konfigurációk egyike volt, amelyek 3,5 hüvelykes, egyoldalas, 400 KB-os Floppy lemezeket fogadó Floppy meghajtót alkalmaztak – ez az adattároló formátum később komoly karriert futott be és széles körben alkalmazták a hordozható adattárolók szegmensében.

A Mac 128K mellé egy billentyűzet és egy egygombos egér is járt, csak úgy, mint a ma kapható iMac-ekhez. Az első Mac egybegép grafikus felhasználói kezelőfelületével igazi különlegességnek számított, így sokan felfigyeltek rá. Az újdonságot egy azóta már legendássá vált reklám mutatta be a nagyközönségnek. Íme:

Az első egybegép megjelenése óta eltelt 30 év, így rengeteg minden változott. Napjaink egybegépei jóval gyorsabbak, jóval kecsesebbek és sokkal több lehetőséget kínálnak, mint a Mac 128K: az elmúlt 30 év alatt minden téren döbbenetes mértékű fejlődés ment végbe. Ezt jól szemlélteti az alábbi, az iFixit munkatársai által készített fotó is, amelyen a Mac 128K egy mai iMac társaságában foglal helyet. A srácok persze nem bírták ki, hogy ne szedjék szét a 30 éves Mac-et – de pont ezért bírjuk őket.

Balra a Mac 128K, jobbra pedig egy modern iMac látható
Így néz ki a Mac 128K darabokra szedve

Az Apple a jeles alkalom tiszteletére egy ünnepi weboldalt is készített, amelynek segítségével megtekinthetjük, hogyan változtak a Mac konfigurációk az elmúlt 30 év során. Hogy a következő 30 évben mi várható? Idővel erre is fény derül!

Boldog születésnapot, Mac!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward