Shop menü

ULTRAALACSONY FOGYASZTÁSÚ HASWELL CHIP A LÁTHATÁRON

Az Ivy Bridge-es Y sorozat mintájára érkezhet a Haswelles Y sorozat, aminek még alacsonyabb lesz a TDP-je.
Svindler ^2
Svindler ^2
Ultraalacsony fogyasztású Haswell chip a láthatáron

Igazából az egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy az Intel majd a Haswell chipekből is készít Y-nal jelölt változatokat, de eddig úgy tudtuk, hogy ezek SDP-je 6W lesz. Most azonban a Seeking Alpha által látott (azóta már leszedett) adatlapok alapján érkezik majd 4.5 wattos variáns is, ami már nagyon megközelíti a mobil Atom processzorokat fogyasztásban, miközben a teljesítménye magasan azok felett van.

Tegyünk egy gyors kitérőt, hogy mi is az az SDP. Általában a fogyasztás nagyságának mutatására a TDP szokott szolgálni a processzoroknál (Thermal Design Power), ami azt mutatja meg, hogy teljes terhelés alatt mennyit eszik az adott chip. Az SDP (Scenario Design Power) ezzel szemben azt mutatja meg, hogy átlagos, folyamatos terhelés alatt mekkora fogyasztásra számíthatunk. Ezt az értéket csak az Y sorozatú processzorok esetében hozza nyilvánosságra az Intel, mert itt hatásos a minél kisebb számokat mutogatni.

Az Ivy Bridge esetében az Y processzorok SDP-je 7W volt, míg TDP-jük 13, vagy 10 (a Pentium esetében). Ezzel szemben a Haswelles Y-ok 6W-os SDP-vel és 11,5 wattos TDP-vel rendelkeznek majd, órajelük pedig 1,3-1,4GHz-es lesz (valószínűleg ez a Turbo nélküli maximum). Lesz köztük olyan is, aminek az SDP-je csak 4.5W, és ez az igazi érdekesség, mert ennek segítségével passzív 11,6 colos Windows 8 táblák építhetőek. Legfeljebb melegszenek majd egy kicsit ha Prime95-öt támad kedvünk futtatni. Jelenleg a Windows 8-as táblákból csak az Atom-os példányok passzívak, de a nemsokára debütáló AMD Temash APU alapú gépek is beérik majd valószínűleg passzív hűtéssel. Az Intel az új processzorral két irányból is szorongathatja majd az ARM-os megoldásokat. Olcsóbb, gyengébb megoldásnak marad az Atom, ami év végén újulhat meg, drágább, erősebbnek pedig ott lesz a Haswell. Nincsenek illúzióink, valószínűleg a chipet 250-300 dollár környékén osztják majd, úgyhogy nem ettől fog a Windows 8 táblák ára csökkenni. A 200 ezer forint alatti régióban még jó ideig a nagyobb fogyasztású, vagy olcsóbb (Atom, Temash) processzorok uralkodhatnak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére