Ultimátumot kapott a Windows Phone-ra készült YouTube alkalmazás

A Windows Phone tulajdonosok napokon belül YouTube alkalmazás nélkül maradhatnak, ha a Google kéréseit nem teljesíti a Microsoft 

Ultimátumot kapott a Windows Phone-ra készült YouTube alkalmazás

A Google felszólította a Microsoftot, hogy a jelenlegi formájában létező YouTube klienst haladéktalanul szabják át vagy távolítsák el, különben a Google beavatkozik. A világ vezető videómegosztójának szigorú szabályzata van, és a Windows Phone-ra írt applikáció több ízben is súlyosan megszegi ezt.

A The Verge kezébe került hivatalos levél alapján a Microsoftnak két, nagyon komoly "hibát" kell orvosolnia ahhoz, hogy a Google visszavonja a fenyegetéseket, illetve, hogy az ügy ne terjedjen tovább. "Haladéktalanul vonják vissza az alkalmazást a Windows Phone Store rendszeréből, és tiltsák le a létező összes letöltést 2013. május 22-ig (szerda)" - olvasható a Google iratában.

A Windows Phone sérti az API használati előírásokat. A Google számára a legfájóbb az, hogy a beágyazott hirdetéseket eltakarítja a Windowsos megoldás. Egyetlen reklám sem tűnik fel, a felvételeket körülvevők és felvételeken lévők is rejtve maradnak. Ilyen formán a Google számára semmilyen bevételt nem hoznak ezek a megtekintések, hiszen maga a szolgáltatás és a hozzá tartozó program teljesen térítésmentesen vehető igénybe. A másik kiemelt hangsúlyt kapó gond az, hogy a szóban forgó applikáció, nemes egyszerűséggel lehetővé teszi a különféle tartalmak letöltését. Ez pedig szintén az egyik legalapvetőbb felhasználási feltételnek mond ellent, valamint megkárosítja az adott videó szerzőjét, hiszen így legközelebb már nem online nézzük vissza a kedvencünket, hanem csak a mobilunk háttértárából bányásszuk elő.

A két vállalat viszonya nem most romlott meg. Korábban a Microsoft már az EU-hoz fordult, amiért a YouTube nem engedi a metaadatok elérését a Windows Phone számára. Ezt követően a kapcsolat javulni látszott, a Microsoft például a közelmúltban bejelentette, hogy az Outlook.com támogatni fogja a Google Talkot, így a felhasználók mind a két szolgáltatást tudnák együtt használni. Ám a mostani esetnek a készüléktulajdonosok nem hogy a nyertesei, inkább a vesztesei lesznek.

Jelenleg úgy fest, hogy a határidő lejártát követően a felhasználóknak valamilyen harmadik féltől származó megoldás után kell néznie, vagy a webes felület felől kell a YouTube-ot megközelítenie. A dolog igazi súlyát az adja, hogy a Google-nek a fent leírtakból láthatóan nem igazán van vesztenivalója. Hogy hogyan tovább, azt még nem tudni, de a The Verge munkatársai már megkeresték a Microsoftot, ahonnan egyelőre nem érkezett válasz a felmerülő kérdésekre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward