Újszerű headsetet mutatott be az MWC-n a Sony

Az Xperia Ear Duóval kiváló zenei élmény érhető el, miközben a felhasználó akadálytalanul hallja a külvilágot.

Újszerű headsetet mutatott be az MWC-n a Sony

A Sony már több mint egy éve dolgozik egy olyan fülhallgatón, ami „open-ear” rendszerű, tehát a fülbe illeszkedik, de mégsem zárja le teljesen a viselője hallójáratát. A japán alakulat már a tavalyi Mobil Világkongresszuson is mutatott egy ilyen terméket, de az még csak koncepció volt, ez a mostani viszont már kereskedelmi forgalomba szánt produktum.

Galéria megnyitása

A Sony a hallójáratba illeszkedő fülhallgatók klasszikus problémáját szerette volna egyszer és mindenkor megoldani. Ezek a kiegészítők kiváló hangminőséget tudnak nyújtani, de van velük egy nagyon komoly gond: a külső zajokat szinte alig érzékeli velük a felhasználó. Most viszont a Sony bemutatott egy olyan eszközt, ami ezt megváltoztatja. A Xperia Ear Duora ránézve azonnal lehet látni, hogy mi a trükkje. A fülhallgató szilikonos része felfekszik a viselője hallójáratának peremére, de nem teríti be az egészet, hanem középen szellős a kialakítása, és egy szélső pontra került a driver. Az újdonság létrehozásának a nehézségét elsősorban az jelentette, hogy a Sonynak minden eddiginél kisebb hangkeltőt kellett építenie, hogy ezt az elrendezést megfelelően megvalósíthassa.

Galéria megnyitása

Ha jobban megnézzük az Xperia Ear Duót, akkor egy másik érdekességet is megfigyelhetünk. Ez a készülék nem felülről akasztható a fülre, hanem alulról tartja meg magát. Ez azért nagyon fontos, mert így a szemüvegesek is kompromisszummentesen használhatják, nem lesznek kényelmi problémák. Bár az eszköz arra lett tervezve, hogy közvetlenül beengedje a külső zajokat, a sok funkciója közül az egyik mégis a zajszűrés, Xperia Ear Duo elsősorban a szélzaj eltüntetésére törekedik, de a szűrést több fokozatban lehet kontrollálni. A Clear Phase technológia pedig arra szolgál, hogy automatikusan szabályozza a hangerőt, így a metróból kilépve például magától visszaveszi a azt. Négy mikrofonnal van felszerelve a headset, szóval a vállalat ezen a téren sem bízott semmit a véletlenre.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Sony támogatja az Android (5.0+) és az iOS (10+) operációs rendszerű készülékekkel való használatot egyaránt. A gyártó természetesen integrálta ezeknek a rendszereknek az elsőszámú digitális hangasszisztenseit is, a Google Assistantot és a Sirit, szóval széles körű hangalapú vezérlésre is lehetőséget biztosít az Xperia Ear Duo. A fülhallgató képes átadni az értesítéseket is, így nem kell minden eseménynél előkapnia a felhasználónak a mobilját. Külön hasznos képessége a Daily Assist, ami érzékeli, mikor a tulajdonosa reggel berakja a készüléket a fülébe, és ekkor felolvassa az arra a napra vonatkozó feladatokat a naptárból és más forrásokból.

Galéria megnyitása

Kiderült, hogy az Xperia Ear Duo a CXD5602 chipre épül, és van benne egy összetett szenzorplatform is. Ennek köszönhető az, hogy a szerkezet vezérelhető a felületén tett gesztusokkal, sőt mi több, egy sokkal egyszerűbb módon is: a fej mozgatásával. A beépített szenzorjai révén a szerkezettel egyetlen bólintással lehet fogadni a bejövő hívásokat, egy fejrázással pedig el is utasíthatóak. Zenét is lehet így váltani, csak egy határozott jobbra vagy balra irányuló fejmozdulatra van szükség ahhoz, vagy az előző vagy a következő számra léptessen a felhasználó. A hangerőszabályzáshoz viszont már elkerülhetetlen a tapintás.

Galéria megnyitása

Mivel részben a sportolókban látja a célközönséget a Sony, ezért arról is gondoskodtak a tervezők, hogy az izzadtságtól ne mehessen tönkre a headset. Csak IPx2 védelemről beszélhetünk, de sok esetben ez is elegendő lesz – intenzív esőben persze már inkább el kell majd tenni a tokjába. Két színben jön az Xperia Ear Duo, a hölgyeknek az aranyszínű kivitellel kedvezhet jobban a Sony, az urak pedig elsősorban a fekete opciónak örülhetnek. Egészen könnyű a szerkezet, mindössze 10,6 grammot nyom, így nem lesz kényelmetlen a viselése hosszabb idő után sem. Az apróság üzemideje zenéléssel mindössze 4 óra, beszélgetésnél pedig már csak 2,5 órán át húzza; a kicsi helyre csak 56 milliamperes akkumulátort tudtak bezsúfolni a fejlesztők. Szerencsére a hozzá tartozó hordozó tok (76g, 89 x 25 mm) kapott egy központi akkut 740 mAh-s kapacitással és gyorstöltési funkcióval, így mindössze 7 perc alatt kb. 25%-os töltöttségi szint érhető el vele, ami egy teljes órányi zenehallgatásra elegendő, és ezzel együtt már 16 órás üzemidő nyújt.

Galéria megnyitása

A Sony Xperia Ear Duo május végén kerülhet kereskedelmi forgalomba. A szerkezet ajánlott fogyasztói ára 280 dollárban lett meghatározva, szóval nem nevezhetjük olcsó mulatságnak, de valószínűleg jönni fog több „open-ear” konstrukció, és fapadosabb megoldásra is számíthatunk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward