Újraírható papír jövőre a Xerox-tól

Alapjaiban változtathatja meg az irodai munkát a Xerox magától törlődő papírja.

Újraírható papír jövőre a Xerox-tól

Alapjaiban változtathatja meg az irodai munkát a Xerox magától törlődő papírja.

Ugyanaz a vállalat, ami feltalálta az egeret és a lézernyomtató, most egy új forradalmi találmányt készül bemutatni, az újrahasználható papírt, ami 24 óra alatt letörli a tartalmát, így újra felhasználhatóvá válik. A lapok különleges kémiai anyagokkal vannak bevonva, így ha egy különleges nyomtatón átvezetjük őket, vagy kivárjuk a 24 órás időtartamot, akkor elveszítik tartalmukat.

A Xerox tervezői szerint az újrahasználható papírral 7 trillió oldal papír takarítható meg egy évben. Egy átlagos irodai alkalmazott 10 000 oldal papírt használ el egy évben, aminek a költsége körülbelül 22 000 forintnak felel meg. Egyetlen hátránya van az újításnak: a tintával készült firkák nem tűnnek el, valamint nem alakul vissza a papírrepülő sem.

A különleges papírt a Palo Alto kutatóközpontban fejlesztik. A fényérzékeny anyag, amivel a papírt bevonják ultraviola-érzékeny, így rövid idővel elveszíti tartalmát, vagy egy különleges nyomtatóeszközön átfuttatva is elérhető a törlés. A vállalat nem közölte a használt anyag nevét.

Azonban a különleges papírra nem a szokványos módon kell az adatot felvinni. Egy különleges nyomtatóval lehet ezt elvégezni, ami meghatározott hullámhosszú fény kibocsátásával hozza létre a szöveget. Mivel a nyomtató nem használ semmiféle tintát, ezért nincs szükség az újratöltésére. A vállalat szerint a kinyomtatott dokumentumok 44,5 százalékát csak egyszer használják fel, 25 százaléka pedig a nyomtatás napján már a kukában landol. Ilyen papírral jelentős megtakarítást lehet elérni. Mark Bernstein, a kutatóközpont igazgatója szerint jövőre már a kezünkben láthatjuk a kutatás eredményét.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward