Újragondolják az MI-t az MIT-sek

50 évi sikertelen próbálkozást követően mesterséges intelligencia-fejlesztők egy csoportja úgy döntött, hogy az alapoktól újra kell gondolniuk és újra kell kezdeniük mindent, mivel az eddigi megközelítés látványosan nem vezetett sehova.

Újragondolják az MI-t az MIT-sek

50 évi sikertelen próbálkozást követően mesterséges intelligencia-fejlesztők egy csoportja úgy döntött, hogy az alapoktól újra kell gondolniuk és újra kell kezdeniük mindent, mivel az eddigi megközelítés látványosan nem vezetett sehova.

Az ötmillió dolláros Mind Machine Project (MMP; Tudatgép-projekt) csoportot mintegy kéttucat akadémikus, diák és kutató alkotja az MIT-ről (Massachusetts Institute of Technology). Nagy reményekkel és önbizalommal állnak a munkájukhoz, komolyan bíznak benne, hogy az eddigi tapasztalatok, eredmények, és a legfejlettebb technológiák felhasználásával valóban célba érhetnek.

Meglátásuk szerint az eddigi MI-kutatások egyik legfőbb hibája az volt, hogy minden tudati funkciót egyetlen rendszerrel akartak megvalósítani, holott az emberi agy is számtalan külön rendszert és folyamatot működtet, minden problémát más-más területek alkalmazásával és megfelelő összehangolásával old meg. Ennek megfelelően ők is hasonló megoldásban gondolkodnak.

Ugyanez áll az emlékezet kérdésére is: az eddigi kutatások számítógépszerű modellekkel dolgoztak, ahol minden vagy egyes, vagy nulla, miközben az emberi emlékezet teli van megfoghatatlan, ködös területekkel, többértelműséggel - de ennek ellenére mégis működik. Azt ugyan nem fejtették ki, hogy ezt miképp valósítanák meg, de arra utaltak, hogy mindenképp szándékukban áll összehozni a tudományt és a fiziológiát - vagyis "rákényszerítenék" a számítógépeket, hogy ugyanúgy a fizikai idő és tér keretein belül működjenek, ahogy teszi azt az emberi test is.

Ami pedig a majdani eredmények értékelését illeti, elvetik a Turing-tesztet is; ehelyett inkább arra kíváncsiak, mennyire tud majd az általuk fejlesztett AI értelmezni és feldolgozni például egy gyerekkönyvet. Elvégre a céljuk az, hogy valódi információfeldolgozó és "gondolkodó" készséget alakítsanak ki.

Minderre öt évet adtak maguknak, ami valóban rendkívüli önbizalomra - vagy elbizakodottságra - utal. Ugyanakkor persze az is vitathatatlan, hogy valóban tekintélyes tudásanyag és technológia áll a rendelkezésükre, így - hacsak ki nem futnak a pénzből - azért a sikerre is viszonylag szép esélyük van. Akárhogy is, kétségkívül érdemes lesz odafigyelni a munkásságukra.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward