Újraértelmezné az olvasást az Apple

Bár Steve Jobs már kijelentette, hogy "az emberek már nem olvasnak", az Apple eközben mégis számos médiavállalattal egyezkedik egy bizonyos "új készülékről" és az arra szállítható tartalmakról. A céljuk pedig nem kevesebb, mint a nyomtatás újraértelmezése.

Újraértelmezné az olvasást az Apple

Bár Steve Jobs már kijelentette, hogy "az emberek már nem olvasnak", az Apple eközben mégis számos médiavállalattal egyezkedik egy bizonyos "új készülékről" és az arra szállítható tartalmakról. A  Gizmodo kutatómunkájának eredményei szerint a céljuk pedig nem kevesebb, mint a nyomtatás újraértelmezése.

A New York Times berkeiből egymástól függetlenül ketten is beszámoltak arról, hogy velük (mármint az NY Times-szal) karöltve helyezné új alapokra ("új készülékre") az Apple a papírt, mint olyat. A két nagy név együttműködése nem újdonság: az NY Times saját iPhone-alkalmazásával is olvasható, Steve Jobs pedig már többször is "a világ legjobb újságjaként" emlegette az NY Times-t.

Tankönyvkiadók felől is érkezett olyan értesülés, miszerint vizsgálják annak a lehetőségét, hogyan kerülhetnének fel az iTunes-ra tankönyvek is. Ez azért is lenne valóban előnyös minden érintett félnek, mert eleve korlátozott időtartamra (adott tanév) tervezik őket, így a DRM gyakorlatilag adja magát, és senki nem is nagyon panaszkodhatna miatta, valamint költségek terén is jelentős megtakarításokat eredményezne kiadóknak és vásárlóknak egyaránt (arról nem is szólva, hogy a diákok sem állhatnának elő többé az "otthon felejtettem a könyvet"-mentséggel).

Mindezen túlmenően az Apple nemrégiben számos magazincsoport kiadójának legfőbb vezetőit látta vendégül Cupertino-ban és kérte ki tőlük a kiadás, mint olyan, jövőjére vonatkozó elképzeléseiket. Itt előkerült számos interaktív magazin-terv is. Az iTunes bevételbeszedő és -elosztó rendszere továbbra is bírja az illetékesek elismerését.

Hagyományos könyvek kiadóiról egyelőre még nem esett szó, de a fentiek után majdhogynem meglepő lenne, ha vagy nem lennének ők is benne a tervben, vagy nem kerülnének sorra szintén a közeljövőben. Mi több, említés esett még egy januári dátumról is, mint egy igen érdekes Apple-újdonság nyilvános bejelentésének időpontjáról.

Ami a végeredményt illeti, nyilván nem egy egyszerű olvasóról van szó, hiszen azt már nagyon sokan megoldották, az e-papír-piac egyre bővül, és ugyebár még az e-olvasók is csak a hagyományos olvasás kissé modernizált változatai. Az Apple-féle "újraértelmezés" legvalószínűbb formája egy hibrid, interaktív tartalom lehetne, amiben szöveg mellett egyaránt van hang és videó is. Az Apple egyénieskedését ismerve ez nem is lenne meglepő. A kérdés így már csak a "mikor?" és a "miként?" - meg persze a "mennyiért?"

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward