Újdonságok a BenQ és az LG berkeiből

Mai cikkünkben megismerkedünk a BenQ 24 colos GL2440HM modelljével és az LG 27 inches E2750V típusú óriásmonitorával.

Újdonságok a BenQ és az LG berkeiből

1. Bevezető

Mai cikkünkben két TN paneles, ledes háttérvilágítással ellátott, Full HD felbontású újdonság szerepel. Megismerkedünk a BenQ 24 colos GL2440 modelljével és az LG E2750V típusú óriásmonitorával.

A készülékadatok a szokásos táblázatban láthatók:

 

2. BenQ GL2440HM - Áttekintés

BenQ GL2440HM

Első szereplőnk a BenQ-től érkezett, mely első blikkre egy átlagos ledes monitornak tűnik, kedvező áron (kb. 49 ezer forint), annyiban viszont több náluk, hogy beépített hangszórókkal és HDMI csatlakozóval is rendelkezik.

Küllem tekintetében nincs miért panaszkodnunk, mert a BenQ monitorai általában ízlésesek, és ez most sincs másként. Bár különlegesen szép formatervet nem kapott a GL szériás modell, a zongoralakk fekete festés és a káva enyhén ívelt formája jó benyomást tett ránk. A monitornak beépített tápegysége van, ennek ellenére sikerült viszonylag vékonyra tervezni a kávát, és még közel is tolhatjuk a falhoz a monitort, mert a csatlakozók a hátulján lefelé néznek (nem úgy mint sok nagyon vékony kijelzőnél). Az anyagminőség nagyon rendben van, a tapogatás során egyetlen nyekergő elemmel sem találkoztunk, masszív az egész monitor.

A menükezelő nyomógombok a képernyő jobb oldalán találhatóak. A kitapintásban segítségünkre vannak a gombokból kiálló dudorok, valamint a fekete festésen látható világosszürke piktogramok is. Végre a gombok minőségével sincs probléma, ezek egyáltalán nem lötyögnek és feladatukat is jól ellátják. Tény viszont, hogy a káva elején ezek jobban kézre esnének, de mivel gyorsan reagálnak és viszonylag könnyen kitapinthatóak, ezt nem tartjuk különösebb problémának. A gyorsgombok közt megtaláljuk a bemenetváltást, hangerőszabályzást és a képprofil váltást, de szívesen láttuk volna még köztük a fényerőállítást is. A szoftveres menüvezérlésről le kell mondanunk, a monitor ezt nem támogatja. Az állapotjelző led szokás szerint szép, és a monitor előtt ülve nem is látszik, csak ha oldalra pillantunk, ezért munka közben sem zavar minket, aminek hála megbocsátható, hogy a menüből nem tiltható le.

Sajnos a BenQ tervezői valamikor legyártottak egy egészen apró talpat és ettől azóta sem tudnak szabadulni. Ezt szerelhetjük fel a GL2440 modellre is, ami eddig még mindegyik monitoron billegést okozott, és itt sem menekülünk meg ettől. A stabilitás tehát nem az igazi, ezért a monitor közelében jobb, ha kerüljük a hevesebb mozdulatokat. Ha ettől eltekintünk, akkor a kijelző ergonómiailag jól vizsgázott, mert van lehetőség némi konfigurálásra és a magassága is megfelelő. Kellően széles tartományban van lehetőségünk a panel megdöntésére, a kijelzőt előrefelé 5 fokban, hátrafelé 20 fokban állíthatjuk be. A portré módtól, elforgatástól és magasságállítástól viszont el kell, hogy tekintsünk, mert ez egy egyszerű talpszerkezet.

A hátlap kimondottan szépre sikerült, ezért hosszabb távon egy irodában is szívesen néznénk. Ezt ugyan semmi nem indokolja, de a monitoron nincsenek felfüggesztési lyukak, így a készüléket falra szerelni nem lehet. A csatlakozók repertoárjában egy HDMI, egy DVI és egy VGA bemenet található, ami már ahhoz is elég, hogy állandó jelleggel tudjunk csatlakoztatni egy PC-t és egy konzolt. A kijelző beépített hangszórókkal is rendelkezik, ezek a káva aljából szólalnak meg. Minőségük kategórián belül nagyon jó (bár a csipogók egy asztali hangszórópárt nem tudnának helyettesíteni), viszont nagyon kicsi a teljesítményük, ezért csak halk zenehallgatáshoz jók. A csatlakozók mellett egy fejhallgató kimenetet is találunk, amin a HDMI audio sávja szólalhat meg, vagy a vonal bemenet (ezt a menüben választhatjuk ki). A kijelzőhöz kapunk egy kézikönyvet és egy telepítő lemezt (utóbbin a digitális kézikönyv és a driver található), továbbá egy audio és VGA kábelt, de sajnos a digitális madzagról nekünk kell gondoskodni.

 

3. BenQ GL2440HM - OSD és Képprofilok

OSD

A képernyőmenünél a BenQ megszokott szisztémáját alkalmazták. A grafikus OSD a jó tagoltságnak köszönhetően átlátható, így viszonylag gyorsan elvégezhetjük képbeállításainkat. A menüben megtaláljuk a Senseye profilokat is, így az alapvető képbeállításokon felül extra színezést is elérhetünk velük. További különlegesség, hogy a gamma értéke szám szerint állítható be (1,8 és 2,6 között), a HDMI PC Range opcióval pedig a bemeneti tartomány szűkíthető le, értékei: RGB(0-255), RGB(16-235). A HDMI bemenet esetében lehetőségünk van jeldetektálásra, így ha csatlakoztatunk pl. egy konzolt, akkor a monitor magától átkapcsol a HDMI bemenetre. A menüben hangszóró némítási lehetőség is van, az említett audio bemenet választónál pedig lehetőségünk van fixen kiválasztani a PC bemenetet, vagy marad az automatikus beállítás. Az AMA funkcióval a válaszidő-gyorsítás lehet bekapcsolni, a dinamikus kontraszt pedig csak a különleges profiloknál aktiválható.

Képprofilok

A képprofilokat a Picture Mode almenüben választhatjuk ki, de a gyorsgombbal is váltogathatunk köztük. Ezek a sémák a Movie, Game, Photo és sRGB, melyek nemcsak a színeket, hanem a gamma értékét és az élességet is megváltoztatják. A Movie, Game és Photo módok esetében a dinamikus kontrasztot is bekapcsolhatjuk, de ennek nem sok gyakorlati haszna van. Amikor eme profilok egyikét kiválasztjuk, olyankor a színhőmérséklet, élesség és gamma tulajdonságokat letiltva találjuk a menüben, csupán a fényerő és kontrasztérték állítható át. A Standard profilnál ezeket is megváltoztathatjuk, itt már megtaláljuk a szokásos kékes, pirosas, normál és egyéni színhőmérsékleteket is. Az Eco az előbbi séma klónozott, alacsony fényerejű változata, de a két profil egymástól függetlenül saját ízlésünkre szabható.

Az adatok alapján a gyári képprofilok nem vészesen rosszak, mert az ideális 6500K színhőmérséklettől nem állnak távol, de a 2.2 gammához és 120cd/m^2 fényerőhöz képest nagy az eltérés, ami nem tesz jót a látványnak. Szemmel vizsgálva nem ennyire rossz a helyzet, a Standard, Eco és sRGB sémákat internetezéshez és szövegszerkesztéshez is tökéletesen elővehetjük, ha nem akarunk foglalkozni a kalibrálással. Ha különlegességre áhítozunk, akkor a Movie sémával jól járunk, főleg akkor, ha kedveljük az erős élesítést, ami mozizáskor tényleg jól jön. Nevéből adódóan ez csak filmekhez ajánlott, világos képe, rikító színei miatt szövegolvasásra egyáltalán nem alkalmas. A Game és Photo profilok is hasonlóak, csak nem ennyire drasztikusak, de szövegolvasásra ezeket sem vennénk elő.

Összefoglalva, nekünk a felsorolt sémák közül a Movie tetszett, de csak filmeknél, internetezéshez, szövegszerkesztéshez és fotónézegetéshez pedig a Standard, Eco és sRGB módokat érdemes elővenni. De természetesen most is akkor járunk a legjobban, ha saját beállításokkal használjuk a kijelzőt.

 

4. BenQ GL2440HM – Képminőség

Képminőség

Ezek után nézzük meg, hogyan szerepel a kijelző a teszteken. A monitor színei már alapbeállításokon is szépek, ráadásul a színátmeneti gradiensek is szép folyamatosak, sávosodás szinte egyáltalán nem látható rajta. Fényerőtartaléka lehetne nagyobb, a fehér képernyőn mért legvilágosabb 207 cd/m^2 fényerő erős napsütéshez éppen csak elég, de a panel felülete legalább matt. A legsötétebb beállítás jól jön egy sötét szobában, ugyanis a monitort 59 cd/m^2 fényerőig is lesötétíthetjük az adott beállítások mellett. A kontrasztskálán bizony nem látszanak megfelelően a legsötétebb szürkeárnyalatok, ezek ugyanis beleolvadnak a fekete háttérbe, ami rossz hatással van a képi tartalom sötétebb részleteire. A világosakkal nincs gondja a kijelzőnek, ezt szépen be tudtuk állítani rajta.

A bemenetek élességére szintén nincs panasz, a monitor mindegyiken tű éles (HDMI, DVI, VGA), tehát három teljes értékű bemenetünk van. Ezek szokás szerint egyforma képbeállításokat használnak, és ha az egyiken megszűnik a video jel, akkor a köztük történő váltás is automatikusan történik meg (a HDMI-t leszámítva, mert itt letilthatjuk az átkapcsolást).

Most foglalkozzunk egy kicsit a kijelző skálázási képességével. Az alacsonyabb felbontások közül kiemelnénk néhányat, amik annyira szépek, hogy szövegolvasásra is alkalmasak, ezek az 1280*800, 1280*720 és 1024*768-as felbontások. Az 1680*1050, 1440*900, 1280*1024, 1280*960, és 1152*864-es felbontások csak játékra ajánlottak. Ezek még szépek, de 2D-ben ne várjunk tőlük sokat, enyhe mosottságuk miatt szövegolvasásra már nem ajánlottak. Az 1152*864-es képméret fekete keretben jelenik meg, ezzel sikerült olyan minőséget elérni, amivel játszani is tudunk. A monitor tehát összességében nagyon szépen interpolál, nem találtunk olyan felbontást, amiben gyengélkedne. A kijelző képarány kezelése is megérdemli a dicséretet, mert elég egyszer átkapcsolni Aspect módba, és onnantól kezdve kivétel nélkül mindegyik felbontást helyes képaránnyal jeleníti meg.

A panel betekintési szögei kicsivel jobbak az átlagnál. A minőség természetesen minden irányból romlik, de a monitor képe még így is sokáig olvasható marad. Nagyobb színtorzulás az extrém helyzetektől eltekintve egyik irányból sem látható. Oldalról leheletnyi sárgulás, alulról ugyanennyi vörösödés látható, de ezek egyáltalán nem vészes színtorzulások. A felső látószögre a kontrasztcsökkenés jellemző, ami nem kellemes a szemnek, de a panelt ritkán nézzük innen. Oldalról nézve az említett elszíneződésen kívül nincs komolyabb minőségromlás, és egy monitor esetében ennél nincs is fontosabb. Alulról viszonylag sokáig élvezhető marad a kép, 8-10 fokig csak az említett minimális vörösödés figyelhető meg, ami jónak számít a kategóriában.

A készülék ledes háttérvilágítása többnyire homogén. Csak apróbb hibákat vehetünk észre rajta, és ezt is csak egy fényképezőgéppel deríthetjük fel, mert szabad szemmel ebből nem sok látható. Balról halvány bevilágítás van és némi foltosodás is tarkítja a képet, de ez utóbbi inkább csak a szürke és barnateszten válik láthatóvá.

Mint a legtöbb TN paneles monitor, játékra a GL2440 is jó választás. Bár a kijelző rendelkezik válaszidő-gyorsítással (a menüben ezt AMA néven találjuk meg), ezzel most nem sokra megyünk, mivel bekapcsolva durva túlvezérlési hibák jelennek meg a képernyőn. A fehér színű szellemkép annyira zavaró, hogy mi a monitort inkább AMA nélkül használtuk. A kijelző szerencséje azonban, hogy enélkül is szép, utánhúzásmentes képet tud produkálni. Bemeneti késéstől szintén nem kell tartanunk, a kijelző ebben kicsivel gyorsabb az átlagnál.

Ezek után lássuk az LG nagyképű monitorát, az E2750V típust.

 

5. LG E2750V – Áttekintés

LG E2750V

Az LG E50 szériából ezúttal a legnagyobb példányhoz, a 27 colos változathoz volt szerencsénk. A monitor fénymérő szenzorral rendelkezik, hogy szemkímélő és energiatakarékos legyen. A kijelző további érdekessége, hogy különleges állványa van, így akár talp nélkül is használhatjuk a készüléket.

A monitor kinézete első pillantásra nem különösebben megnyerő. A szappantartóforma már a mobiltelefonoknál is csak egy szűk réteget érintett meg, de úgy tűnik, ezt most a kijelzőknél is kipróbálják. A műanyag káva viszont szép, a lakkozott fekete-lila színkombináció és a lila színű gombsor megvilágítása jól illik egymáshoz, utóbbi egy különösen szép látványelem. Nem mondunk vele újat, hogy a káva lakkozása érzékeny a szennyeződésre. Ezzel együtt lehet élni, csak gyakran kell takarítani, ha azt akarjuk, hogy szép maradjon (ilyenkor viszont azzal is számolnunk kell, hogy a fényes felületek elég sérülékenyek). Az anyagminőség nem rossz, de különösebben jónak sem mondanánk. A káva döntögetése közben némi nyekergés is hallható, a műanyagok vastagsága viszont jó, minőségérzetre ez a monitor sem rosszabb az átlagnál.

A monitor menüvezérlését megvilágított érintőgombokkal oldották meg. Jelentjük sikerrel, és ez már nem az első, ami valóban jól működik. Az érintőmezők gördülékenyen használhatók, ami abban nyilvánul meg, hogy a világító pöttyök megérintésére mindig a megfelelő feladat megy végbe és nem a szomszédos funkció. Ezért szoftveres vezérlésre sem lenne szükség, de a monitor ezt is támogatja, a letöltött forteManager 3.18 szoftverrel pedig hibátlanul működött a kijelző. Festett piktogramok helyett az OSD tájékoztat minket a gombok jelentéséről, és ahhoz hogy ezek előbukkanjanak, előbb meg kell érintenünk valamelyiket. A megvilágításnak szürkületnél vesszük csak igazán hasznát, de ha zavarna minket a fénye, akkor ezt és az állapotjelző ledet is letilthatjuk a menüben, külön-külön. Bár mivel elég halványak, szerintünk érdemes bekapcsolva hagyni. Gyorsgombokból négyet kapunk, amik a Smart+ és az f-Engine részleget hívják elő, továbbá a bemenetváltást és a VGA bemenetnél az automatikus kalibrációt könnyítik meg. Ahogy említettük, a kijelző fénymérő szenzorral is rendelkezik, ami az érintőmezőktől jobbra található, de erre még visszatérünk.

A kijelző oldalról szokás szerint vékony, ami a külső tápegységnek köszönhető. Ez a Ledes monitorok sajátja, továbbá az is, hogy a csatlakozók merőlegesen állnak ki a panel hátuljából. A készülék egyébként meglepően stabil, az óriási méretű kijelzőhöz ezúttal sikerült egy megfelelő méretű talpat illeszteni. Az egyszerű állvány összecsavarozása kicsit nehézkes, ezért egy csavarhúzóval kell rásegítenünk. A monitor nem sok mutatványra képes, fix magassága viszont megfelelő. Egy kicsit magasabb a megszokottnál, de nekünk éppen ettől volt kényelmes. A bólogatási tartomány elegendő (-5 és 15 fok között állítható), de nem a legnagyobb, amit láttunk. Ha nem szeretnénk az állvánnyal bíbelődni, akkor megtehetjük, hogy a monitort talp nélkül használjuk. Ehhez csupán a nyakat kell egy másik pozícióba rakni a reteszelő gomb segítségével. Bár a kijelzőnek elméletben így is megmarad a 20 fokos tartománya, a gyakorlatban ez azért nem tűnt szélesnek, mert a kialakításból fakadóan nagyjából 5 foktól kezdhetjük megdönteni. Bár a talp nélküli használat látványos, számolnunk kell vele, hogy emiatt a képernyőre lefelé kell majd nézni. A monitor talp nélküli módban is stabil, ugyanis a panel alján található gumidarabok megakadályozzák azt, hogy a kijelző elcsússzon a dőlésszög állítása közben.

A szépségért mindig a praktikummal kell fizetnünk. A monitor nem kompatibilis a fali konzolokkal, az ehhez szükséges felfogatási lyukak hiányoznak a csillogós hátlapról. Az E2750 típusnak egyelőre nincs butított verziója (csak E2750V változat létezik belőle), így a video bemenetei közt nem csak a DVI és VGA, hanem a HDMI is megtalálható. Már csak azt sajnáltuk, hogy a kijelzőn ebből csak egy van, ennyi pénzért igazán tehettek volna rá még egyet. Extraként kapunk egy fejhallgató kimenetet, amin a HDMI audio sávja szólalhat meg. A monitornak beépítet hangszórói nincsenek és a kábelkötegelő gyűrűtől is el kell, hogy tekintsünk. A csomagban csak a legfontosabb kábelek találhatók meg (DVI és VGA vezeték), a HDMI kábelt már külön kell megvennünk hozzá. A mellékletben megtaláljuk a külső tápegységet, egy kézikönyvet, továbbá egy telepítő lemezt, rajta az Easy Set Package programcsomaggal.

 

6. LG E2750V – OSD és Képprofilok

OSD

A kijelzőben az LG újabb és szebb menürendszere található meg. A főmenü öt részre van tagolva, a lehetőségek közt pedig az OK gomb helyett a gyártó régi szokását felrúgva a lefelé nyíllal váltogathatunk, szerintünk ez így logikusabb. A képprofilok az F-Engine részlegben kaptak helyet, a Smart+ almenü pedig a különlegességek számára van fenntartva. Ezek a következők:

[list type="unordered"]

[*]Auto Bright: A kijelző fénymérő szenzora segítségével a környezeti fényviszonyokat figyelembe veszi, hogy a monitor folyamatosan szemkímélő és egyúttal kielégítő fényerővel működjön.

[*]Original Ratio: A képarány kezelés immár sokkal intelligensebb a régi 4:3 módnál, minden esetben képes eldönteni a monitor, hogy milyen képarányt alkalmazzon. Két választásunk van: Original és Wide. Előbbit érdemes választani, mert a kijelző minden felbontásban helyes képarányt fog alkalmazni kapcsolgatás nélkül. Ez nagy előrelépés az LG-től, hiszen a 4:3 módot eddig kézzel kellett átkapcsolni minden egyes felbontás váltáskor.

[*]Dual Web: Szoftveres ablakrendezés, ami egymás mellé teszi a böngésző ablakokat, csak azután működik, hogy feltelepítettük a mellékelt Easy Set Package-t. Lényege, hogy a szoftverben történő kattintás helyett a monitor menüjében tallózva adjuk ki a parancsot. Nem sok értelme van, mert ilyen módon ezt nehézkesebb megtenni.

[*]Cinema Mode: Az eljárás az előzőhöz hasonlóan történik. A telepített szoftver segítségével a képernyő egy fontos részletét kijelölhetjük, és ami ezen kívül esik, azt elsötétíti a program. Hasznos lehet netes videók nézegetésénél, amikor ismerőseinknek akarunk megmutatni valamit (de ilyenkor, ha van rá lehetőség, egyszerűbb teljes képernyőre rakni a filmet).

[/list]

Képprofilok

Képprofilok terén szűk a választék, az F-Engine részlegben csak három lehetőség közül választhatunk, ezek a Normal, Movie és Internet módok. Tallózás közben fél képernyőn láthatjuk a változást, de a Demo mód, ami az állandó jellegű összehasonlításra való, kimaradt (bár ennek amúgy sem volt sok jelentősége).

A monitor képprofiljai csak dísznek vannak, egyik sem vállalható hosszútávon. Az alaphelyzeti Normal-t viszont akár kalibrálás nélkül is használhatnánk, mindössze annyi hibája van, hogy túl magas a fényereje. Természetesen az csak a mérésekből derül ki, hogy a monitor a színhelyességet illetően még ebben a profilban sem brillírozik, szerencsére szemmel ezt nehéz megállapítani. A Movie és Internet profilok hasonlón gyengék, amellett, hogy alacsony a gammájuk, nem kápráztatnak el minket semmilyen különleges hatással.

Ahogy mindig, most is egyéni kísérletezésre buzdítjuk olvasóinkat, érdemes, hiszen nagy javulást érhetünk el vele. A színek miatt a kalibrálás egy Ledes monitornál pedig még fontosabb, mert alaphelyzetben képük általában hideg tónusba húz, de a tesztpéldányra most kivételesen a zöldes kép volt a jellemző.

Most pedig lássuk, hogyan teljesít az E2750V a többi tesztben!

 

7. LG E2750V – Képminőség

Képminőség

Miután elkezdtük használni a monitort, örömmel nyugtáztuk, hogy a képminőséggel nincs gond, a készülék hozza a komolyabb TN paneles kijelzők színvonalát. A kalibrálás után az alaphelyzeti zöldes tónus is eltűnt, megfelelően kiegyensúlyozott színbeállításokkal a monitornak természetes színei vannak. A színátmeneti gradienseket is majdnem tökéletesen egyenletesen jelenítette meg, csak közelről volt látható minimális sávosodás. A kontrasztskála elemei közül a legtöbb jól látható volt, a két legsötétebb szürke viszont már elbújt. Ez a gyakorlatban nekünk annyit jelent, hogy megfelelő kontrasztbeállítással a legvilágosabb szürkeárnyalatok közt is jól látható a különbség, de a sötét képrészletek már összefolynak. Ahogy az a méréseinkből is kiderül, a kijelző fényerőtartaléka bőséges, de bekalibrált állapotban a gyárihoz képest csökkentett kontrasztértékhez sajnos alacsonyabb fényerő tartozik (a kontrasztot muszáj volt csökkentenünk). Ez a legalacsonyabb fényerő beállításon 63 cd/m^2, a legmagasabb értéken 218 cd/m^2 fényerőt jelent, a kettő között tudjuk skálázni a monitort. Ez kellően sötét képet eredményez szürkületnél, napsütéses időben viszont éppen csak elég a fényerőtartalék. Amikor az automatikus fényerőállítást bekapcsoljuk, akkor a fényerőállítás lehetősége a menüben inaktív lesz, ezt a kijelző innentől kezdve magától állítja a környezeti fényhez. Mi az automatikus fényerővel mindig elégedettek voltunk, a fényerőértéket nem akartunk volna felülbírálni. Ezen kívül a monitor lassú átmenettel reagált, nem voltak hirtelen váltások, így emiatt is dicséret illeti.

Az élesség nemcsak a monitor mindkét digitális bemenetén (HDMI, DVI), hanem a VGA-n is kiváló. Ha az egyiken megszűnik a jel, akkor a monitor nem kapcsolgat magától, hanem készenléti módba vált, és csak akkor kezd keresésbe, amikor a menügombok valamelyikét megérintjük.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kijelző az alacsonyabb képméreteket szépen interpolálja. Akár szövegolvasásra is elővehetjük az 1280*1024, 1280*960, 1280*720 és 1024*768-as felbontásokat, ezek szépek és szinte egyáltalán nem homályosak. Az 1680*1050 és 1152*864-es képméretek csak kicsit rosszabbak, ezért játékra még elővehetjük ezeket (bár nem sok értelme van, ha 1280*720-ban is játszhatunk). Az 1440*900 és 1280*800-as felbontások már látványosan homályosak, kerüljük őket ezzel a monitorral. Még ezek se nézhetetlenek, de mivel bőven vannak alternatívák, érdemes válogatni. Elmondható tehát, hogy a kijelző skálázása meglepően jó. A képarány kezelés az említett módon történik, át kell kapcsolnunk Original-ba, innentől kezdve a kijelző mindig tudja, hogy milyen arányt kell használnia, tehát nem kell minden felbontásban bekapcsolni. Ez a funkció annyira intelligens, hogy az 5:4-et is megkülönbözteti a 4:3 aránytól, nem úgy, mint néhány másik monitor.

Eddig szinte csak jót írtunk a kijelzőről, most viszont eljött a pillanat, amikor a monitor gyengécske betekintési szögeivel is foglalkoznunk kell. Ezek bizony nem túl szélesek, a panel oldalról és alulról is vöröses színtorzulással küzd, ráadásul ehhez a fejünket sem kell túlságosan elmozdítani. Bár felülről nincs színelváltozás, ennek sem örvendezhetünk maradéktalanul, ebből az irányból ugyanis erős kontrasztcsökkenés látható. A panel betekintési szögei nem vészesen rosszak, és egy kisebb monitornál ez még átlagnak is elmegy, de egy ekkora kijelzőnél szükség van a jó láthatóságra, így az E2750V-t legfeljebb egy személynek tudjuk ajánlani (és ő se dőljön nagyon oldalra a székben).

Hiába ledes a monitor háttérvilágítása, a fekete képernyőn mégis láthatunk foltokat, és felülről egy erősebb bevilágítás is tarkítja a képet. A háttérvilágítás egyenetlensége a barna és szürke teszten is jól látható, a foltokat a képernyő közepén figyelhetjük meg (a felül látható sötétedés a szűk látószög következménye), bár a kategóriatársaktól így sem marad el sokkal. Szerencsére ezek nem drasztikus hibák, normál használat közben észre sem lehet venni, de extra szélesvásznú filmeknél, ahol a fekete csíkok vannak, már zavaró a bevilágításból eredő szürkés folt.

A kijelző sebességével nagyon elégedettek voltunk, annak ellenére, hogy a monitor nem kapott válaszidő-gyorsítást. A gyors mozgásoknál csak enyhe elmosódást láttunk, ami talán a szőrszálhasogatókat sem fogja zavarni, mert a kijelzőnek majdnem olyan a sebessége, mintha gyorsítása is lenne (csak egy kicsit marad el azoktól). A bemeneti késésnél egy átlagos értékkel számolhatunk, a monitort még így is viszonylag közvetlennek éreztük.

 

8. Értékelés

BenQ GL2440HM

A BenQ nem hazudtolta meg múltját, így a legújabb V szériás modell is egy vállalható kijelző, amit szinte minden területen elégedetten használhatunk. Bár a válaszidő gyorsítás ezúttal nem sikerült túl fényesre, enélkül is kitűnően lehet játszani a monitorral, mert utánhúzása és bementi késése is kicsi. Ez egy TN paneles monitortól nem ritkaság, ami viszont az, hogy a kijelző interpolációs képessége is remek. Ennek köszönhetően a monitoron az alacsony felbontásokat is élvezhető minőségben nézhetjük, így most egy igazi játékos monitorral állunk szemben. A kijelző a színeivel sem szégyenkezhet, háttérvilágítása pedig egészen homogén. A panel betekintési szögei pedig annyira szélesek, hogy a monitor egy társaság számára is elegendő lehet mozivászonként (igaz, a sötét jeleneteket nem kedveli). Amivel még a kijelző kiemelkedik a mezőnyből, az a kitűnő anyagminősége, a káva anyaga annyira masszív, hogy tapogatni sem rossz. A monitor ergonómiai képességei nem túl szélesek, az alapvető döntögetés viszont megfelelő és magassága is jó, igaz, a talp billegése kicsit kiábrándító ebben a kategóriában. A készülék extrája a beépített hangszórók, amiket külső forrásból is megszólaltathatunk. Ezek nagyon jól szólnak, kifogásunk is csak a kis hangerejükkel volt. Jó pont, hogy a monitor csatlakozói közt két digitális bemenet is szerepel (amiből az egyik HDMI), már csak azt sajnáltuk, hogy a digitális kábelről nekünk kell gondoskodni, és hogy a kijelzőhöz nincs három napos pixelhiba-garancia.

Webshop: BenQ GL2440HM

Hivatalos honlap

LG E2750V

Az LG az E2750V típussal egy egészen jól összerakott óriásmonitort hozott össze, bár ahogy a legtöbb kijelző, ez sem hibátlan. Szerintünk a monitor formája puritán, ezt viszont könnyen kárpótolja a szép menüvezérlés, amit nem mellékesen könnyen használhatunk és szoftveresen is elvégezhetjük a beállításainkat. A kijelző stabil, a különleges talp pedig látványos kiegészítője a monitornak, csak kár, hogy ezért a szűk konfigurációs lehetőségekkel kell fizetnünk. Ami a képminőséget illeti, a monitor színei a megfelelő beállításokkal nagyon szépek, csak sajnos kell hozzá némi türelem, hogy ezeket megtaláljuk. A kijelző látószögei szűkek, ezért filmnézéshez csak korlátozottan ajánlott, bár egy személynek még ez is megfelel. Sebesség szempontjából a monitort játékra is bátran elővehetjük, az 5ms-os adat ne riasszon el senkit, mert meghazudtolja a specifikációját, elmosódás szinte egyáltalán nem látható rajta. A kijelző skálázási képessége is remek, éppen ezért a monitort elsősorban játékra ajánljuk. A készülék irodába is jó választás lehet, mert a megjelenített betűk élesek, bemenetből pedig három is van rajta (amiből kettő digitális). Dicséretes, hogy a kijelző fogyasztása rendkívül alacsony, az automatikus fényerőszabályzás pedig egy nagyon kényelmes extra, ami ráadásul még jól is működik. A kábelekről gondoskodtak, így ennek beszerzésével nem kell foglalkoznunk (csak ha a HDMI-re is szükségünk van), a monitor mellé továbbá megkapjuk a 3 napos pixelhiba garanciát is.

Webshop: LG E2750V

Hivatalos honlap

A monitorokat a Cédrus Számítástechnikai Kft-től kaptuk a teszthez, köszönjük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward