Újdonság született az Intel és a Rockchip együttműködéséből

A belépőszintű megoldásokat megcélzó platform négy helyett csak két chipet alkalmaz, ami több szempontból is komoly előnyt jelenthet.

Újdonság született az Intel és a Rockchip együttműködéséből

Az Intel hónapokkal ezelőtt jelentette be, hogy partnerkapcsolatba lép a kínai Rockchip szakembereivel annak érdekében, hogy az elkövetkező hónapok során elkészülhessen egy ütőképes, kifejezetten olcsó okostelefonokba és táblákba szánt SoC egység, amivel a gyártó kihasíthat magának egy szeletet a belépőszintű mobileszközök piacának egyre dinamikusabban növekvő képzeletbeli tortájából.

A felek a jelek szerint komoly tempót diktáltak az elmúlt hónapok folyamán, ugyanis nemrégiben elkészült az együttműködés első gyümölcse, amely az XMM6321-es típusjelzést viseli. Az új megoldás tulajdonképpen két lapkával biztosít teljes értékű mobil platformot, így komoly előnyt kínál a tradicionális mobil megoldásokkal szemben, amelyeknél a különböző funkciókat rendszerint egy három-, négy- vagy ötchipes platform biztosítja. Az Intel és a Rockchip megoldása a nagyfokú integráció miatt hatékonyabban és gyorsabban alkalmazható különböző mobileszközök gyártására, illetve előállítása is olcsóbb lehet, mint egy négychipes platformé – hogy a helytakarékosabb felépítésből fakadó előnyökről már ne is beszéljünk.

Az XMM6321 tehát két chipből áll: az egyik az XG632-es, a másik pedig az AG620-as típusjelzést viseli. Előbbi két darab processzormagot tartalmaz, ám ezek nem Intel, hanem ARM architektúrára épülnek. Az ARM Cortex-A5-ös processzormagok 1 GHz-es vagy 1,2 GHz-es órajelen ketyeghetnek, de rajtuk kívül egy Mali-400-as GPU is lapul a fedélzeten, plusz egy LPDDR2-es memóriavezérlőt is elszállásoltak a lapkán, amely 666 MHz-es memória-támogatást kínál. Az adatok tárolását eMMC 4.1-es szabványú NAND Flash alapú rendszer végezheti.

Az új SoC egység a 3,5 és 7 hüvelyk közötti képátlóval rendelkező okostelefonokat és táblákat veheti célba, amelyeknél 854 x 480 pixeles felbontás esetén 60 FPS-es, 1024 x 600 pixeles felbontás esetén pedig 30 FPS-es sebességet lehet kiaknázni. A chip a felsoroltak mellett 1080p-s felbontás és 30 képkocka/másodperces sebesség mellett tudja dekódolni a H.264-es, illetve a VP8-as videókat, valamint 24 képkocka/másodperces sebességű 720p-s videó készítését is támogatja. Az újdonsággal felszerelt mobileszközök maximum 3 megapixeles előlapi- és 8 megapixeles hátlapi kamerát kaphatnak. A sort egy 2G/3G modem zárja, de a későbbiekben 4G/LTE támogatással ellátott megoldást is kínálnak majd a felek.

A másik chip a 2G/3G vezérlő rádiófrekvenciás részlege mellett 802.11 b/g/n WiFi vezérlőt, illetve Bluetooth 4.0 LE vezérlőt is rejt, sőt, a jelek szerint GPS/Glonass vevő is jelen van benne. A sort ebben az esetben egy audió vezérlő zárja.

Az új chip sorozatgyártása októberben indult meg, és a jelek szerint egy dubaji illetőségű vállalat már rendelt is belőle, méghozzá 100 000 darabot. A szóban forgó gyártó 7 hüvelykes képátlójú, telefonálásra is alkalmas táblát, azaz egy phabletet készít az új platform segítségével.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward