Újabb támogatója akadt az ingyenes zeneletöltésnek

Tasmin Little, az elismert brit hegedűművész ingyenesen letölthetővé teszi legújabb alkotását, hogy ezzel is népszerűsítse a klasszikus zenét.

Újabb támogatója akadt az ingyenes zeneletöltésnek

Tasmin Little, az elismert brit hegedűművész ingyenesen letölthetővé teszi legújabb alkotását, hogy ezzel is népszerűsítse a klasszikus zenét.

Az ihletet ehhez a lépéshez bevallottan a Radiohead tavalyi úttörő kezdeményezése szolgáltatta, amikor is a csapat a rajongóikra bízta, hogy mennyit fizetnek a legújabb albumukért ("In Rainbows") - amely összeg lehetett akár nulla is.

A Reutersnek adott nyilatkozata szerint Tasmin célja értelemszerűen nem a nyereség, hanem a klasszikus zene felszabadítása az azt megbéklyózó tévképzetek igája alól: "Kiváló minőségben szeretném minél elérhetőbbé tenni ezt a zenét, hogy mindenki láthassa és hallhassa, hogy ez ütem nélkül is működik" - mondta, utalva a meglehetős népszerűségnek örvendő, klasszikus- és pop-műfajokat vegyítő alkotásokra. Meglátása szerint már a zene számítógépről való hallgatásának ténye is hozzájárulhat ahhoz, hogy az emberek ne érezzék úgy, hogy a klasszikus zene hallgatásához valamiféle különleges műveltséggel kellene rendelkezniük, vagy épp a társadalom megfelelő rétegeiből származniuk.

"A meztelen hegedű" ("The Naked Violin") címet viselő új album három hegedűszólót fog tartalmazni (Bach: Partita No. 3 in E Major, Paul Patterson: Luslawice Variations, valamint Eugene Ysaye: Sonata No. 3 ("Ballade")), valamint Little személyes kommentárjait. A tervek szerint a mai nap folyamán válik majd letölthetővé a http://www.tasminlittle.net oldalról. Little reményei szerint ez a három, egymástól teljesen eltérő jellegű darab megmutatja majd a világnak, hogy mi mindenre képes egyetlen magányos hegedű pusztán önmagában is.

Megrendülő zenepiac

Az internetes zene növekvő népszerűsége és a CD-eladások csökkenése arra ösztönzött egyes popzenészeket, hogy alkotásaikat a zeneműkiadók megkerülésével, egyéni módon juttassák el a rajongóikhoz. Amint említve is lett, a Radiohead a rajongóira bízta az összeget, Prince pedig egy brit vasárnapi újság ingyenes mellékleteként jelenítette meg legújabb albumát a zeneműkiadók legnagyobb bánatára.

Little azonban azt állítja, hogy ő maga nem kíván szembemenni a kiadókkal, és továbbra is együttműködik velük. Sőt, meglátása szerint az ingyenes letöltés lehetősége még jó hatással is lehet azokra, mivel ha valaki ezen az ingyenes albumon meghallja és megszereti például Bachot, akkor annak is megnő az esélye, hogy vegyen egy egész Bach-albumot. Véleménye szerint tehát ez nem feltétlenül egy vagy-vagy felállás, hanem sokkal inkább is-is.

Ezt a feltevést valamelyest megerősítik a Radiohead tapasztalatai is, mivel az online albumért a rajongók többsége ugyan valóban nem fizetett egy fillért sem, viszont a CD-t rengetegen megvették, ami így szinte azonnal a brit toplisták első helyére ugrott - amely tény valóban elég egyértelműen tanúskodik a kezdeményezés kifizetődősége mellett.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward