Újabb sportszenzort mutatott be a Sony

A japánok újdonsága a teniszezők teljesítményének monitorozását teszi lehetővé minden eddiginél pontosabban és részletesebben.

Újabb sportszenzort mutatott be a Sony

A Sony egyre több érdekes kiegészítővel áll elő, amiket okostelefonokhoz lehet csatlakoztatni. Idén, az évet nyitó Consumer Electronics Show alatt például kiállításra került egy csuklón viselhető eszköz, ami a Core nevet kapta, most pedig egy célzottan sportolóknak, azon belül is kifejezetten teniszezőknek szóló megoldásról rántották le a leplet.

A Sony ezzel új szintre lépett az ilyen teljesítményfigyelő egységek körében. Eddig javarészt általános szenzorokkal futhattunk össze, amit valamelyik testrészünkre kapcsolhattunk – a lényeg, hogy mi viseltünk. A Smart Tennis Sensor viszont a sportoláshoz használt eszközhöz kapcsolódik, és így még pontosabban tudja követni az összes mozdulatunkat. Ehhez hasonló legfeljebb a focistáknak és a futóknak van, hiszen a legkomolyabb cipőkbe a nagy gyártók már egy ideje beépítik a saját érzékelőiket. Az teniszütő végéhez csatlakozó szenzor a helyét és a funkcióját leszámítva egyébként éppen olyan felépítésű, mint a legtöbb csuklón viselhető kiegészítő, így az összegyűjtött adatokat Bluetooth kapcsolaton keresztül osztja meg okostelefonunkkal.

Ennek megfelelően saját alkalmazást is kapott. Az applikációja az Android 4.1 vagy az iOS 6.1 operációs rendszereket támogatja, illetve minden ezeknél frissebb variánst. A telepítést követően nagyon komplex adatokat tudunk majd kiolvasni a készüléknek köszönhetően a teljes játékunkból. Megállapítható majd az ütések száma és a mozgásunk mellett az is, hogy éppen milyen ütéstechnikákkal operáltunk legjobban. És így láthatjuk, hogyan lehetne javítani az adott mozdulatsorokon. Megfigyelhetjük majd, hogy hol érte az ütőt a legtöbbször a labda, továbbá azt is megkíséreli kiszámolni a program, hogy milyen sebességűek voltak az ütéseink. Ráadásképpen pedig még a kamera képét is rögzíteni lehet a rengeteg adat mellé, így vizuálisan is láthatjuk majd, hogy éppen mi történt a pályán.

A Smart Tennis Sensor úgy néz ki az ütő alján, mint egy furcsa végzáró. A szélessége 31,3 milliméteres és mindössze 17,6 mm-rel emelkedik ki a síkból. A tervezés során odafigyeltek arra is, hogy a rengeteg fejlesztésnek köszönhetően egyre könnyebb ütőket ne billentsék ki túlságosan az eredeti egyensúlyukból, így mindössze 8 gramm lett ennek a tömege. Ebbe pedig már az is belefért, hogy megfelelő szigeteléssel lássák el, így végeredményben az IP65 előírásoknak is megfelel az apróság. (Pornak teljesen, míg a víznek csak korlátozottan, de ellenáll.) Az üzemideje bekapcsolt Bluetooth mellett 90 perc, amennyiben pedig kikapcsoljuk a folyamatos szinkronizálást, 180 percig marad használható egy feltöltéssel. Sajnos nem minden ütővel lesz kompatibilis, így a „szerszámot” hozzá kell majd igazítani. A Sony az egyik legnagyobb gyártóval, a Yonexszel lépett partneri viszonyba. A Vcore és az Ezone AI termékcsalád tagjaihoz lehet majd csatlakoztatni az SSE-TN1 típusazonosítóval ellátott kütyüt.

A Sony Smart Tenis Sensor a sportszaküzletek polcait fogja ellepni, tehát a terítést arra bízzák, akik a kompatibilis ütőkkel is foglalkoznak, ami jó megoldás. A vállalat Japánban fogja megkezdeni az árusítást május végén. Az apróságnak bizony eléggé magas árat szabtak: 170 dollárt kell annak a kasszánál hagynia, aki ezzel szeretné nyomon követni a teljesítményét.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward