Újabb részletek az AMD két GPU-s csúcskártyájáról

Végre lehullott a lepel az órajelekről is, hála a kiszivárgott diáknak.

Újabb részletek az AMD két GPU-s csúcskártyájáról

Kiszivárgott néhány érdekes dia azzal kapcsolatban, pontosan mit kínál az AMD új, két GPU-val ellátott videokártyája, amelyet eddig Radeon R9 295X2 néven emlegettek a különböző pletykákban. A termék a hivatalosnak tűnő diák alapján valóban az R9 295X2 típusjelzést kapja, a kódneve pedig Vesuvius.

Az április 8-án (holnap) érkező újdonságon – ahogy a korábbi pletykák állították – valóban két darab, 28 nm-es csíkszélességgel készülő Hawaii GPU lapul, amelyek teljes értékű megoldások, azaz 2816 stream egységgel, 176 textúrázóval és 64 renderelő egységgel gazdálkodnak, természetesen chipenként.

A két GPU egy PLX PEX8747-es PCI Express 3.0-s hídchipen keresztül kommunikál egymással, a 8 GB-nyi fedélzeti memóriából pedig fejenként 4 GB-nyit érnek el. A friss információk szerint a GPU-k 1018 MHz-es órajelen ketyegnek, a GDDR5-ös fedélzeti memória esetében pedig 5 GHz-es effektív órajel lesz érvényben. A rendelkezésre álló teljes memória-sávszélesség értéke 640 GB/s. A videó kimenetek között ezúttal négy darab mini-DisplayPort 1.2-es és egy dual-link DVI csatlakozó sorakozik.

A hivatalos diákon ugyanolyan videokártya pózol, mint amilyet korábbi hírünk fotóin láthattuk, így a jelek szerint a ChipHell fórumán megjelent képek hitelesek voltak. Az R9 295X2 egy hibrid hűtést kapott, amely levegővel és folyadékkal dolgozik, csak úgy, mint az ASUS korábban piacra dobott ROG ARES II-es videokártyája. A hűtést az AMD és az Asetek szakemberei közösen fejlesztették ki.

A speciális videokártya hűtő két szivattyút tartalmaz, amelyek a két GPU-n elhelyezett folyadékhűtő blokkokhoz szállítják a hűtőközeget. A folyadék egy közös hűtőkörben áramlik, hűtéséről pedig egy tágulási tartállyal egybeépített hőleadó radiátor gondoskodik, amelyen egy 120 milliméteres átmérőjű ventilátor teljesít szolgálatot. A videokártyán található ventilátor a VRM áramkör, a GDDR5-ös memóriachipek és a PCI Express hídchip hűtéséről gondoskodik. Az új videokártya 30,7 centiméter hosszú, a folyadékhűtő csövek pedig 38 centiméter hosszúak.

A tápellátásról egy 12 fázisú VRM áramkör gondoskodik, amely két darab nyolctűs PCI Express tápkábel alkalmazását igényli. A VRM áramkör International Rectifier gyártmányú DirectFET-ekből és CPL gyártmányú tekercsekből áll. Az 500 wattos TBP (Typical Board Power) értéket látva úgy tűnik, hogy a rendszer a szokásosnál nagyobb terhelést ró a 8 tűs tápkábelekre, így érdemes olyan tápegységet választani, amely erős +12 voltos tápágakkal rendelkezik. Egy egykártyás rendszer esetében szükség lehet egy 800 wattos tápegységre, amely lehetőleg egyetlen +12 voltos tápággal gazdálkodik.

Rövidesen kiderül, mire képes élesben az újdonság.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward