Újabb pletykák az Ampere sorozatú GeForce videokártyákról

Extra információk érkeztek a hűtéssel, illetve a várható modellekkel kapcsoltban, ám ezeket most is érdemes egészséges gyanakvással fogadni.

Újabb pletykák az Ampere sorozatú GeForce videokártyákról

Az Ampere architektúra köré épülő GeForce videokártyákkal kapcsolatban egyre több információ lát napvilágot, ám ezeket egyelőre érdemes kellő gyanakvással kezelni, hiszen pletykákról és szivárgásokról van szó.

Nemrégiben felbukkant néhány fotó, amelyeken a GeForce RTX 3080 pózolt, legalábbis a pletykák ezt állították, így megcsodálhattuk az új sorozat felsőkategóriás tagjaira szánt különleges hűtőt is, ami meglehetősen rendhagyó dizájnnal rendelkezik. A kémfotók alapján egyes rajongók megpróbálták lemodellezni az új videokártyákat, a renderképek pedig igen ígéretesnek tűntek, de az még kérdéses, tényleg így néznek-e majd ki az új videokártyák.

Az Igor’s Lab értesülései szerint az Nvidia finoman szólva sem örült a napokban kiszivárgott fotóknak, így vizsgálatot indított két partnernél, akik a Founder’s Edition sorozatú videokártyák gyártásáért felelősek – az egyik érintett a Foxconn, a másik pedig a BYD.

Az új videokártyákhoz fejlesztett hűtéssel kapcsolatban kiderült, hogy azt nagyjából 150 dollárba kerül legyártani, vagyis nem egy olcsó megoldás, ami nem is csoda, hiszen eléggé bonyolult rendszernek tűnik, ahogy az a lenti ábrán is látszik. A hírek szerint a kártya 219 milliméter hosszú lesz, amit három modellhez is felhasználnak a hűtéssel együtt. A PG132-es nyomtatott áramköri lapra mindhárom esetben egy GA102-es GPU kerül, ami eltérő „felszereltséggel” rendelkezik majd az egyes modelleknél.

Galéria megnyitása

A Titan RTX utódjául szánják az „SKU10” jelölésű terméket, ami várhatóan a GeForce RTX 3090 nevet viseli. Ez a változat várhatóan 384-bites memória-adatsínnel érkezhet, amire maximum 24 GB-nyi GDDR6X fedélzeti memória kapcsolódhat, a TBP pedig 350 W-os értéket képviselhet.

Az „SKU20” ezzel szemben a GeForce RTX 2080 Ti helyét veheti át a piacon, így jó eséllyel a GeForce RTX 3080 Ti nevet kapja. A 320 W-os TBP-vel rendelkező videokártya ebben az esetben már csak 352-bites memória-adatsínt használhat, amire 11 GB-nyi GDDR6X típusú fedélzeti memória kapcsolódhat.

Érkezik még egy „SKU30” jelölésű megoldás is, ami a GeForce RTX 2080 és a GeForce RTX 2080 Super helyét veheti át a piacon. A GeForce RTX 3080 névre keresztelt videokártya 320-bites memória-adatsínnal, valamint 10 GB-nyi GDDR6X típusú fedélzeti memóriával érkezhet.

Az Ampere sorozat lényegében elsőként alkalmazhatja a GDDR6X szabvány köré épülő memórialapkákat, amelyek 16 GHz feletti, jellemzően akár 18-20 GHz-es effektív órajelen is ketyeghetnek. Az alsóbb kategóriákban szerepet kaphat a GDDR6-os memóriaszabvány is, amelynél maximum 16 GHz-es effektív órajelre lehet számítani. A korábbi hírek szerint az Ampere alapokon nyugvó GeForce videokártyák valamikor szeptember folyamán debütálhatnak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap