Újabb öt processzort dobhat piacra az AMD

A listán három darab Socket FM2+-os Athlon processzor, valamint két új, Socket AM3+-os processzorfoglalatba illeszkedő, FX sorozatú központi egység lapul.

Újabb öt processzort dobhat piacra az AMD

Az AMD a múlt héten három új taggal bővítette a Kaveri APU családot, és most úgy tűnik, rövidesen újabb processzorok is érkeznek. Az ASUS alaplapokhoz tartozó támogatási oldalán feltűnt egy Athlon X4 860K jelölésű processzor, amely az Athlon X4 760K helyére érkezhet a nem is oly távoli jövőben. A Steamroller mikroarchitektúrára alapozó újdonság két processzormodullal, azaz négy processzormaggal rendelkezik majd, ám ezekhez nem 4 MB-nyi, hanem csak 2 MB-nyi másodszintű gyorsítótár tartozik. A processzormagok 3,7 GHz-es magórajelen üzemelnek majd, az azonban nem derült ki, pontosan milyen értéket képvisel a Turbo Core órajel. Az A10-7850K mintájára könnyen lehet, hogy a 3,7 GHz-es CPU magórajelhez 4 GHz-es Turbo Core órajel társul majd. Órajelek ide vagy oda, az biztos, hogy az új központi egység szorzózár-mentes kivitelben kerül forgalomba, így könnyedén lehet tuningolni. A 95 wattos TDP-vel rendelkező Athlon X4 860K letiltott IGP-vel érkezik, azaz a vele felszerelt rendszerbe mindenképpen kell külön videokártyát is szerelni.

Az Athlon X4 860K mellett két egyéb Socket FM2+-os processzor is érkezik. Az egyik az Athlon X4 840 lesz, a másik pedig az Athlon X2 450-es típusjelzést viseli. Az Athlon X4 840 esetében annyi tudható, hogy egy négymagos, 3,4 GHz-es magórajelen ketyegő termékről van szó, amely 2 MB-nyi másodszintű gyorsítótárral rendelkezik, TDP-je pedig 95 watt. Az Athlon X2 450 egy kétmagos megoldás lesz, de hogy pontosan milyen paraméterekkel rendelkezik, az egyelőre rejtély.

Az említett Socket FM2+-os modellek mellett két új Socket AM3+-os processzor is érkezik, amelyek az FX sorozatot erősítik. A szeptemberben bemutatkozó FX-8370 a jelenleg is kapható FX-8350 helyét veheti át a piacon. A Vishera lapkára épülő újdonság négy processzormodullal, vagyis nyolc processzormaggal gazdálkodhat, az egyes processzormodulok mellé pedig 2 MB-nyi másodszintű gyorsítótár is jár. Mivel FX sorozatú termékről van szó, így 8 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótár is található a fedélzeten. Az új processzor órajeleivel kapcsolatban egyelőre nem szivárogtak ki információk. A jelek szerint az FX-8370 mellett egy FX-8310-es típusjelzéssel ellátott modellt is piacra dob az AMD, ám ennek a terméknek sem ismertek a paraméterei.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward