Újabb monitor dózis áprilisra

A mai tesztben 22 colos monitorokkal ismerkedünk meg, méghozzá a BenQ BL2201PT, LG E2290V és a Samsung  A22S350H típusokkal.

Újabb monitor dózis áprilisra

1. Bevezető

A mai tesztben 22 colos monitorokkal ismerkedünk meg. Név szerint a lézeres szenzorral ellátott BenQ BL2201 kijelzőjével, az LG E2290V nevű szépségével, és a Samsung kedvező áron kínált monitorával, az A22S350H-val.

A készülékadatok a szokásos táblázatban láthatók:

 

2. BenQ BL2201PT - Áttekintés

BenQ BL2201PT

A tesztet a BenQ 16:10 arányú monitorával kezdjük, ami a Full HD felbontású kijelzők miatt egyre jobban ritkaságszámba megy. A monitornak azon kívül, hogy nagy tudású állványa van, egyéb különlegességekkel is rendelkezik (mint pl. jelenlét érzékelő), de ne szaladjunk előre, először lássuk, hogy néz ki a kijelző.

Akik a konzervatívabb, szögletes formájú monitorokat részesítik előnyben, azok imái meghallgatásra találtak. A monitor ugyanis formájával a régi iskolát követi, nem a nappali dísze, de egy irodában határozottan szép látványt nyújt. Matt fényezése okán ránézésre a készülék egy komoly darabnak tűnik, de az ujjlenyomatoktól sajnos itt sem menekülhetünk meg teljesen. Az anyagminőség alapvetően jó, a káva néhol vékonyabb a kelleténél, de összességében elégedettek voltunk vele, állítgatás közben sem nyekereg a monitor. Az állapotjelző lámpácska kíméletes a szemünkkel, mert alig vehető észre. Letiltani nem lehet, de ennek nem is éreztük szükségét.

A képbeállításokat csupán a kijelző nyomógombjaival végezhetjük el, szoftveres menüvezérlés ugyanis nincs. A gombokat a káva alján találjuk meg, még viszonylag kényelmes helyen. Minőségükkel nincs baj, azt viszont kifogásoljuk, hogy szürkületnél nehéz kitalálni a jelentésüket, mert a piktogramok még nappal is nehezen láthatók. A gyorsgombok szerencsére sokat segítenek a helyzeten (így a főmenüben nem kell sokat tallóznunk), ezekből pedig négyet is kapunk. A bemenet váltás, képarány kezelési módok, és az automatikus kalibráció (VGA bemenetnél) fix gombot kapott, a negyediket viszont mi választhatjuk ki a felsorolt listából (ezzel az OSD részlegben foglalkozunk).

A monitor talpa nagyon terebélyesre sikerült, ami nem csoda, hiszen számos konfigurációs lehetőség közül választhatunk, ehhez pedig szükség van a robosztus állványra. Ennek köszönhetően a monitor nagyon stabilan áll az asztalon, és még oldalirányban sem csúszik el. Az ergonómiát javítja a kétszer 45 fokos elforgatás, porté mód és a magasságállítás, de természetesen a panel bólogatása is a rendelkezésünkre áll. A porté módot kellő ellentartás mellett tudjuk beállítani, ami azért fontos, mert így a panel nem mozdul el a jól beállított vízszintes vagy függőleges pozícióból. A magasságállítás széles határok közt lehetséges, és az állványt alul, egy ponton még rögzíteni is lehet, ami jól jön, ha a monitort arrébb szeretnénk tenni az asztalon. A panel bólogatási tartománya is kellően nagy, előrefelé 5 fokban, hátrafelé 20 fokban tudjuk megdönteni.

Amint láthattuk, a monitornak remek állványa van, viszont jó tudni, hogy a kicsavarozásával falra is felszerelhetjük a kijelzőt, mégpedig a VESA 100 szabvány szerint. A készüléken egy beépített kábelrendezőt is találunk (még erre is gondoltak), ezt az állvány hátulján, alul találjuk meg. A csatlakozók választékában megtaláljuk a VGA és DVI bemeneteket, továbbá rendelkezésünkre áll egy DisplayPort kapu is. A monitorban beépített hangszórók is vannak, amikhez hátul egy audio bemenet is tartozik, az összekötő kábel pedig megtalálható a dobozban. A beépített csipogók hangerőben és minőségben sem az igaziak, egy zsebrádió szintjét hozzák. A hangszórók csak a középhangokat képesek megszólaltatni, de rendszerhangokhoz és halk háttérzenéhez még épp megfelelnek. A kijelzőn találunk még egy fejhallgató kimenetet is, ami elég kényelmetlen helyen, hátul van, de jobb, mint ha egyáltalán nem lenne. A mellékletben a kézikönyv és CD mellett találtunk egy tápkábelt, VGA kábelt és egy DVI kábelt, valamint az említett audio kábelt. A digitális video madzagról tehát előre gondoskodtak és ezt nem kell külön megvennünk a monitorhoz. Sajnos ez manapság már pozitívum.

[link target="_blank" href="/_userfiles/Image/Terrayon/111%20-%20Monitorok/BenQ%20BL2201/1/05+.jpg"]

[/link]

3. BenQ BL2201PT - OSD és Képprofilok

OSD

A monitorban található képernyőmenü számos új lehetőséget rejt magában, de megtartotta a gyártó átlátható rendszerezését és szépségét is. A menüben megtaláljuk a Senseye profilokat, így az alapvető képbeállításokon felül extra színezést is elérhetünk velük. A színhőmérsékleti profilok (Normal, Reddish, Bluish, User Mode) és az élességállítás sem hiányoznak, továbbá lehetőségünk van a gamma értékét is megváltoztatni. A csipogók hangerőszabályzásán kívül azok némítására is lehetőségünk van, de szerencsére a  hangszórók egyáltalán nem zúgnak, így ez miatt nem kell majd a némításhoz nyúlnunk. A DisplayPort bemenet átkapcsolása automatizálható (DP Auto Switch). Ez hasonlóan működik a HDMI bemenettel szerelt kijelzőkhöz: ha jel érkezik a bemenetre, a monitor átkapcsol. A BenQ BL széria újdonsága, hogy a kijelzőhöz egy egyedi gyorsgombot is hozzárendelhetünk. Lehetőségeink: Eye Protect, Eye Protect Meter, ECO Sensor, ECO Sensor Meter, Smart Reminder, Picture Mode. Vegyük sorra őket:

[list type="unordered"]

[*]Eye Protect: A káva elején, a márkajelzés alatt egy fénymérő szenzor található, a monitor ennek segítségével állítja be a háttérvilágítás fényerejét. Szerintünk ez lehetne szemkímélőbb, szürkületnél már zavaró volt a fényerő, amit a kijelző megállapított. A szenzor sajnos szélsőséges és normál fényviszonyok közt is bizonytalankodik, többször előfordult, hogy a monitor háttérvilágítása a legnagyobb és legkisebb fényerő között ingázott, anélkül, hogy végül dűlőre jutott volna.

[*]Eye Protect Meter: Bekapcsolva a képernyő területén egy ikon folyamatosan tájékoztat minket a háttérvilágítás erősségéről, így folyamatosan ellenőrizhetjük azt.

[*]ECO Sensor: A monitor figyel minket és kikapcsolja magát, amikor úgy látja, hogy nem ülünk előtte, majd visszakapcsolja, ha észreveszi, hogy visszaültünk.

[*]ECO Sensor Meter: Beállíthatjuk, hogy a monitor milyen távolságban figyeljen minket (Near, Middle, Far), tapasztalataink alapján ezek nagyjából fél, egy, illetve kétméteres látótávolságot jelentenek. Az ECO Sensor egy hasznos funkció, amivel áramot spórolhatunk anélkül, hogy a kikapcsoló gombot kellene nyomogatnunk. Kár, hogy a funkció pontatlan, mert ha nem teljesen szemben ülünk a monitorral, akkor hajlamos azt hinni, hogy elmentünk.

[*]Smart Reminder: Ez egy egyszerű időzítő, ami arra figyelmeztet minket, hogy pihentessük a szemeinket.

[/list]

[bold]

Képprofilok[/bold]

A Senseye képprofilokat azoknak ajánljuk, akik egy gombnyomással szeretnének látványos változást a képernyőn. Színhelyesség tekintetében ne várjunk tőlük csodát, de tény, hogy a profilok színesítéssel, élesítéssel és némi fényerőtöbblettel látványos hatást gyakorolnak a képre. A profilokat a Picture Mode almenüben találjuk: Standard, Movie, Photo, sRGB és Eco módok közül választhatunk. A Movie és Photo módok látványosak, mint mindig és a dinamikus kontrasztot is bekapcsolhatjuk velük, de a valóságot eltorzítják, ezért érdemes mérlegelni, hogy használjuk-e őket. A színhelyességet az sRGB színtérben végeztük, lássuk az eredményeket:

A gyári profilok közül mi csak az alaphelyzeti Standard és a takarékos Eco profilt, valamint az sRGB profilt tartjuk hosszútávon is vállalhatónak. A Movie és Photo profilokat élénk színeik, nagy fényerejük és élesítésük miatt csak filmekhez és képnézegetéshez érdemes elővenni, mert hosszútávon már fárasztják szemeinket.

Az utolsó két grafikonon ellenőriztük saját beállításainkat. Célunk a 120 cd/m^2 fényerő, 6500K színhőmérséklet és 2,2 gamma értékek voltak. Csupán a monitor beállításaival (fényerő, kontraszt, színcsatornák) is közel jutottunk az áhított értékekhez, de a legpontosabb eredményt akkor kaptuk, amikor az egyénileg létrehozott icc színprofil segítségével finomítottunk a monitor színein. Az utolsó grafikon ennek pontosságáról tanúskodik, a 3 alatti delta E érték már jó eredménynek számít. Ezek után lássuk a képminőségbeli teszteket.

 

4. BenQ BL2201PT - Képminőség

Képminőség

A monitor színvilága átlagos, nem részesülünk megkapó látványban, de a képet még így sem neveznénk fakónak. A színátmeneteknél látható egy kis sávosodás, ami a beépített profilokkal felerősödik, ezért érdemes inkább a jól beállított Standard profilra hagyatkozni. Az Eizo kontrasztskáláján egészen jó a helyzet, mert a sötétebb elemek is jól láthatóak, egyedül a legsötétebb szürke olvad bele a fekete háttérbe. A monitor fényerőtartaléka elég arra, hogy napsütésben is lássuk a képernyőt, ami pedig szokatlan, hogy szinte teljesen lesötétíthetjük a képet. Szám szerint 8 és 218 cd/m^2 tudunk fényerőt állítani egy fehér képernyőn (az adott beállításokkal), ami egy rendkívül széles tartomány, és ennek főleg sötétben fogjuk hasznát venni.

A monitor DVI bemenete szép éles, és a VGA bemenet sem rossz, de utóbbin már halvány szellemkép is felfedezhető, ezért jobb, ha a digitális bemenetnél maradunk.

A monitor interpolációs képessége jó, bőven akadnak szép felbontások, melyeket a kijelző szépen tár elénk. Az 1280*800, 1152*720 és 1024*768-as felbontások szövegolvasásra is megfelelnek, ilyenkor csak kis minőségromlás látható. Az 1440*900, 1280*1024, 1280*960 és 1152*864-es képméretekkel inkább csak játszani érdemes. Minőségük jó, de ahhoz már gyengék, hogy szövegolvasásra használjuk. Olyan felbontásokat szerencsére nem találtunk, melyek játékra sem alkalmasak. A monitor képarány kezelése is dicséretet érdemel. Ha átkapcsolunk Aspect módba, a kijelző onnantól kezdve tudja a dolgát, így az 5:4 és 4:3 arányú felbontásokat helyes képaránnyal jelenít meg. Az 1280*720 egy kivétel, mert ezt függőlegesen széthúzza, de ennyi szépen interpolált képméret mellett nincs szükségünk rá, hogy ezt erőltessük.

Elérkeztünk a monitor gyengeségéhez, ez pedig a panel látószöge, ami kicsit gyengébb az átlagnál. Oldalról nincs jelentősebb színelváltozás, de nagyobb szögből már enyhe sárgulás is látható. A függőleges betekintési szögeknél nagyobb probléma, a képernyő már szemből nézve sem az igazi. Egy fehér képernyőnél felül vöröses, alul kékes színtorzulás látható, erre már a TN panelek sem lehetnek büszkék. Felülről nézve hamar megkezdődik a kékes színtorzulás és a kontrasztcsökkenés, alulról pedig durva sötétedés és vöröses színtorzulás látható. A sok rosszban legalább annyi jót találtunk, hogy bár ilyenkor a képminőség jelentősen romlik, az olvashatóság még alulról is sokáig megmarad.

A készülék háttérvilágítása nem különösebben rossz, ezért normál igényekhez mérten aligha lesz kifogásunk vele, de kritikus helyzetekben már előjönnek a hibái. A képszélek felől vannak bevilágítások, különösen oldalról, ám ezek extra szélesvásznú filmeknél sem láthatóak. Ami problémásabb az a foltosodás. Ezt főként a homogén képeken vesszük zokon, amikor az egyenletesnek gondolt képen sötétebb és világosabb részletek tűnnek fel.

A kijelző legalább sebesség tekintetében szépen vizsgázott, még gyorsítás nélkül is remekül lehet vele játszani. A gyors mozgásnál látható elmosódáshoz könnyen hozzá lehet szokni, hiszen alig látunk belőle valamit, csak a gyakorlott szem veszi észre, hogy ennél léteznek gyorsabb monitorok. A bemeneti késés szintén nem számottevő tényező, az egérkurzor elmozdítására a képernyő gyorsan reagál, ami főként a célzást segíti, tehát játékban közvetlenebb az irányítás. Összességében azt mondhatjuk, hogy a kijelzőt leginkább játékra érdemes elővenni, mert interpolációja szép és a sebességgel sincs gondja.

 

5. LG E2290V - Áttekintés

LG E2290V

Az elmúlt néhány hónapban számos újdonság érkezett az LG berkeiből – nagyon úgy tűnik, hogy a koreai gyártó megkapó dizájnmonitorokkal próbál magának teret hódítani. Ennek apropóján mi azonnal lecsaptunk a vadonatúj E90 sorozat első fecskéjére, az E2290V típusra, ezzel fogunk most megismerkedni.

A formaterv meghökkentően egyedi. A monitor kávája minden szempontból vékony, a panel maga és a körülötte lévő műanyag keret is filigrán, ami jót tesz a látványnak. Ehhez egy ormótlanul nagy talapzatot társítottak, ami nem vált a kijelző előnyére, de a látványt meg lehet szokni. Így legalább sikerült valamennyire stabilizálni a pillekönnyű kijelzőt, az LG hasonló dizájnmonitorai ugyanis nem a robosztus talpukról voltak híresek. Mondanunk sem kell, hogy a vékony monitorhoz külső tápegység jár, és nem rombolják az összképet holmi panelből kiálló madzagok, a vezetékeket ugyanis a talp hátulján csatlakoztathatjuk, ez egy szép megoldás. További látványelemnek ott van még a káva ezüstös rózsaszín festése (legalábbis az SN végződésű példány ilyen), továbbá a gombok fehér megvilágítása. Az anyagminőséggel pedig semmi kifogásunk nem lehet, az ultravékony káva ellenére a panel nagyon merev, ebből még döntögetés közben is árad a minőségérzet. A kijelző műanyag felületein pedig nem látszanak meg az ujjlenyomatok, végre sikerült egy olyan felületet választani, ami szinte egyáltalán nem érzékeny a szennyeződésre.

A menü vezérlését a talp felületén elhelyezett érintőgombokkal oldották meg. Mivel fehér megvilágítással rendelkeznek, totális sötétségben sem gond megtalálni az érintőmezőket, a gombok jelentéséről pedig az OSD piktogramjai tájékoztatnak minket. Az érintőmezők gördülékenyen használhatók (bár a menü reakcióideje lehetne rövidebb), ami abban nyilvánul meg, hogy a világító pöttyök megérintésére mindig a megfelelő feladat megy végbe és nem a szomszédos funkció. Ezért szoftveres vezérlésre sem lenne szükség, de a monitor ezt is támogatja, így teljes a kényelem. A gombmegvilágítás látványos, de az erős fény egyeseknek zavaró lehet. Még szerencse, hogy ezt és az állapotjelző ledet is letilthatjuk a menüben, külön-külön. A monitor csupán két gyorsgombbal rendelkezik (bemenet váltás, automatikus kalibráció VGA bemenetnél), ezek két érintéssel működnek. Örültünk volna, ha még legalább a fényerőállításra kapunk egy dedikált gombot.

Az egyszerű állványt nem kell összeszerelni, ezt már készen kapjuk a dobozban. Különleges ergonómiai trükkökre nem képes, sőt, már az alapvető döntögetéssel is szűkmarkúan bántak a tervezőasztalon. A panel papíron -5 és 15 fok közt dönthető meg, ám ez a gyakorlatban kevesebbnek tűnt. Ennek ellenére ez nem okozott problémát a használat során, ami annak köszönhető, hogy a kijelző betekintési szögei igen szélesek (TN viszonylatban), de ezzel még később foglalkozunk. Az állvány fix magassága is megfelelő, a kijelzőt hosszútávon sem volt kényelmetlen használni.

Mivel dizájnmonitorról van szó, a felfogatási lyukakat hiába keressük, a vékony kijelzőn ennek nem jutott hely, ezért a monitor nem szerelhető fel a fali konzolokra. A video bemenetek közt találunk egy DVI, egy VGA és egy HDMI kaput is. Már csak azt sajnáltuk, hogy a kijelzőn ez utóbbiból csak egy van - ennyi pénzért igazán tehettek volna rá még egyet. Extraként kapunk egy fejhallgató kimenetet, amin a HDMI audio sávja szólalhat meg. A monitornak beépítet hangszórói nincsenek és a kábelkötegelő gyűrűtől is el kell, hogy tekintsünk, de legalább a csomagban a VGA mellett ott van egy digitális (DVI) kábel is. A mellékletben továbbá megtaláltuk a külső tápegységet és annak kábelét, valamint a kézikönyvet és egy telepítő lemezt, rajta a driverrel.

 

6. LG E2290V - OSD és Képprofilok

OSD

A kijelzőben egy szép és átlátható menürendszer van, aki már ismeri a gyártó újabb monitorait, annak nem okoz nagy meglepetést. Az LG-nél a korábbi szisztémát elvetették, ami alapján a menü extráit egy-egy részlegbe csoportosítva különválasztották, ezúttal mindent a főmenüben találunk meg, a funkciók pedig hat részre vannak tagolva. Az alapvető képbeállításokra nem térnénk ki, helyette a különlegességekre fókuszálunk. Ilyenek a képprofilok, amik az F-Engine részlegben kaptak helyet, a különleges képhatások érdekében pedig a Photo Effect részlegben tallózhatunk.

Képprofilok

Képprofilokat tehát az F-Engine almenüben találjuk meg. Három lehetőség közül választhatunk, ezek a Normal, Movie és Internet módok. Tallózás közben fél képernyőn láthatjuk a változást (Demo mód).

A színhelyességet az sRGB színtérben végeztük, a grafikonokon látható delta E értékek pedig ez és a monitor által megjelenített színek közti eltérésekre vonatkoznak.

Az alaphelyzeti Normal profil ránézésre természetesnek tűnik, ami pedig ennél is meglepőbb, hogy még a mérések alapján is közel áll a (szerintünk) ideális beállításokhoz (120 cd/m^2 fényerő, 6500K színhőmérséklet, 2,2 gamma). Ezért ezt a profilt akár kalibrálás nélkül is használhatnánk, mindössze annyi hibája van, hogy túl magas a fényereje, ezt viszont könnyen orvosolhatjuk. Ami a színhelyességet illeti, a Movie és Internet profilok nem jártak ilyen jól, nemcsak az adatok alapján, hanem szemmel láthatóan is gyengén szerepelnek. A Movie mód rikító színei egy erőtlen próbálkozásnak tűnnek a mozi-hatás érdekében, ráadásul a képprofil alacsony gamma értéke „tejfölös” képpel bosszulja meg magát.  Netezéshez és szövegolvasáshoz általában csökkentett fényerőt szoktunk alkalmazni, hogy hosszútávon se fáradjanak szemeink. Az Internet profil nem felel meg ezen elvárásoknak, és a színhelyességet illetően ebben a profilban sem brillírozik a monitor, az ilyenkor látható élesítés pedig kifejezetten rontja a látványt.

Amikor egyéni képbeállításokat alkalmazunk, akkor a gyári Normal profilból indulunk ki, ami már eleve jó. Így nem csoda, hogy a monitor alapvető képbeállításaival (fényerő, kontraszt, színcsatornák) is szinte tökéletesre csiszolhatjuk a színhűséget, de igazán jó eredményt egy icc színprofillal valósíthatunk meg (ezzel a delta E értékét 1 alá is leszoríthatjuk). Ha viszont nincs lehetőségünk kalibráltatni a monitort, akkor is szép eredményt érhetünk el vele Normal módban, viszont a beépített Movie és Internet profilokat jobb elkerülni.

 

7. LG E2290V - Képminőség

Képminőség

A monitor színeivel nagyon elégedettek voltunk, a kijelző egy élénk világot tárt elénk, anélkül, hogy az mesterkélt lett volna. A színátmeneti gradienseket is majdnem tökéletesen egyenletesen jelenítette meg, csak közelről volt látható minimális sávosodás. A kontrasztskála elemei közül viszont csak a világosszürkék voltak jól láthatóak, a sötétebbek beleolvadtak a fekete háttérbe. A gyakorlatban nekünk ez azt jelenti, hogy megfelelő kontrasztbeállítással a világos képrészletek jól láthatóak, de a legsötétebbek már összefolynak. A monitor fényerőtartaléka megfelelő. Az adott beállításokkal a legalacsonyabb fényerőnek 52 cd/m^2, a legmagasabbnak 241 cd/m^2-et mértünk egy fehér képernyőn, a kettő között tudjuk skálázni a monitort. Ezzel a kijelzőt szemkímélőre állíthatjuk szürkületnél, anélkül, hogy a színcsatornákhoz kellene nyúlnunk, a fényerőtartalék pedig a napsütéses viszonyokhoz is elég.

Az élesség nemcsak a monitor mindkét digitális bemenetén (HDMI, DVI), hanem a VGA-n is kiváló. Ha az egyiken megszűnik a jel, akkor a monitor nem kapcsolgat magától, hanem készenléti módba vált, és csak abban az esetben kezd keresésbe, ha megérintjük a menügombok egyikét.

A kijelző az alacsonyabb képméreteket átlagosan interpolálja. Sajnos az egyetlen alacsony felbontás, amit akár szövegolvasásra is elővehetjük az 1024*768-as képméret. Játékra tökéletesen megfelelnek az 1280*1024, 1280*960, 1280*800, 1152*864 és 1280*720-as felbontások, mert alig homályosak, azt viszont sajnáltuk, hogy utóbbit csak egy fekete kerettel jeleníti meg a monitor. Az 1680*1050 és 1440*900-as képméretek már homályosabbak, ezért inkább a fent említett felbontások közül válogassunk. A menüben található Original Ratio részleg a helyes képarány kezelésért felel. Ha átkapcsolunk Original-ba, onnantól kezdve a kijelző mindig tudja, hogy milyen arányt kell használnia, tehát nem kell minden felbontásban bekapcsolni. Ez a funkció annyira intelligens, hogy az 5:4-et is megkülönbözteti a 4:3 aránytól, nem úgy, mint néhány másik monitor.

Elérkeztünk a monitor igazi erősségéhez, ez pedig a panel széles betekintési szögei. Már korábban is említettük, hogy a kijelző szűk bólogatási lehetőségei cseppet sem zavartak minket, ez pedig annak köszönhető, hogy a monitor még függőlegesen is megtartja színeit. Szemből nézve a homogén képernyőt, annak teteje és alja is egyforma színben pompázik. Oldalról szintén nincs színváltozás, csak minimális kontrasztcsökkenés figyelhető meg, ami még nem rontja a vizuális élményt az oldalt ülőknek. Ha felülről is megvizsgáljuk a panelt, akkor már erősebb kontrasztcsökkenést láthatunk, de színtorzulás még ilyenkor sincs. Mivel előfordulhat, hogy a kijelzőt néhány fokban alulról is néznünk kell, az alsó betekintési szög is fontos. Ebből a helyzetből a képernyő már sötétebb, de a színek nagyjából változatlanok maradnak, és a helyzet nagyobb szögben is csak keveset romlik. Elmondhatjuk tehát, hogy a kijelző egészén jó betekintési szögekkel rendelkezik, a TN-es mezőnyben kifejezetten erős.

A monitor háttérvilágításával is elégedettek voltunk, mert a fekete képernyőn csak minimális foltokat láttunk, ami még kritikus helyzetben is nehezen vehető észre. A háttérvilágítás apró egyenetlenségeit a barna és szürke teszten már könnyebb észrevenni. A fényképeken azt láthatjuk, hogy a képernyő nem teljesen homogén, de drasztikus hibák nincsenek rajta, normál használat közben ezeket észre sem lehet venni.

A kijelző válaszidő-gyorsítással is rendelkezik, ezt a menüben RTC néven találjuk meg. A funkció kikapcsolt állapotában a monitor éppen úgy viselkedik, mint egy átlagos 5ms-os kijelző. Ha az RTC-t bekapcsoljuk, a gyors mozgásnál látható enyhe elmosódás lecsökken, de cserébe egy fehér színű szellemképet kapunk, ami majdnem ugyanolyan rossz, mintha utánhúzás lenne. A bemeneti késés nem számottevő, de örültünk volna, ha játékokban az irányítás még közvetlenebb lett volna. Ezen a válaszidő-gyorsítás sem javított, így összességében az RTC funkció nem sokat segített a monitornak.

 

8. Samsung S22A350H - Áttekintés

Samsung S22A350H

Ismerkedjünk meg végül a Samsung vadonatúj kijelzőjével, mely az SA350 széria tagjait gyarapítja. A monitor főbb jellemzői a vékony panel, külső tápegység, ledes háttérvilágítás és a barátságos formaterv, ezekből pedig egyenesen következik, hogy a monitort az LG imént tesztelt kijelzőjével kell szembeállítanunk. Specifikációjuk alapján a két monitor nagyon hasonít egymásra, azt azonban figyelembe kell vennünk, hogy a Samsung kijelzője bő 30 ezer forinttal kevesebbe kerül. A kérdés adódik: vajon az árkülönbözet mennyire látszik meg a képminőségen? De kezdjük előbb a külsőségekkel.

A monitor kávájához a Samsung már-már unalomig ismert zongoralakk fekete formatervét vették elő, ami első blikkre jól mutat, de a sokadik hasonló próbálkozás után már semmi különlegeset nem látunk benne. A káva sem kirívóan vékony, de a vöröses beütések és az átlátszó, fényes keret feldobják a látványt, ez pedig egy visszafogott eleganciát tükröz a gyártó részéről. Az anyagminőség átlagos, némi neszezés is hallható a panel megdöntése közben, de az összhatás rendben van, a monitornak esze ágában sincs atomjaira hullani.

A kijelzőt érintőgombokkal látták el, és szerencsére a jobbik fajtából, mely érintésre azonnal reagál és véletlenül sem a szomszédos funkciót indítja el. A használat során csak egyetlen kényelmetlenség merült fel, mégpedig az, hogy nehéz megtalálni a megfelelő érintőmezőket, ugyanis nincs hozzájuk megvilágítás. Ezt a problémát azzal sikerült kiküszöbölni, hogy a gombok egyikének megérintésére az OSD alján piktogramok bukkannak fel, így mindig tudjuk, hová kell nyúlni (ennek ellenére mi továbbra is a nyomógombok hívei vagyunk). A képbeállításokat a mellékelt MagicTune szoftverrel is elvégezhetjük, ilyen módon kiválthatjuk az érintőgombokat. A monitor gyorsgombjai közt megtalálható a fényerőállítás (ami a HDMI bemenet esetén is ezt a funkciót látja el), a bemenet váltás, továbbá van egy tetszőlegesen beállítható gomb a következő lehetőségek egyikére: MagicBright (képprofilváltás), MagicAngle (látószög módok), MagicEco (takarékos mód), Image Size (képarány módok). Az érintőmezőktől jobbra látható az állapotjelző lámpácska, ami cseppet sem zavaró, ezért azt sem tartjuk különösebb problémának, hogy a menüben ezt nem lehet letiltani.

A monitorhoz illeszkedő talpat óriásira szabták, ezzel sikerült elérni, hogy a kijelző beton stabilan áll asztalunkon. A talp hátulján egy kampót is találunk, ami segít kordában tartani a monitor elszabadult kábelrengetegét. Ezektől eltekintve az állvány nem sok extrával kecsegtet minket, csak az alapvető döntögetési metódust tudja; a monitor 0-21 fokos tartományban késztethető bólogatásra. A fix magasságot rendben találtuk, ezért a monitort hosszútávon sem fárasztó nézni. A ledes háttérvilágítás miatt a kijelző külső tápegységet használ, ennek ellenére a panel átlagosan vastag, és bár a monitor nem egy csúnya példány, látszik, hogy a tervezésénél nem a dizájn volt az elsődleges szempont.

A többnyire vékony ledes monitoroktól megszokott, hogy nem kompatibilisek a fali konzolokkal, ami erre a modellre is igaz. Lássuk, mi van hátul. Mi a kijelző H végződésű változatát próbáltuk ki, ami azt jelenti, hogy a VGA bemeneten kívül találunk rajta egy HDMI kaput is. A B jelű modellen ezt egy DVI bemenettel helyettesítik, a választás tehát a miénk. A HDMI csatlakozókkal felszerelt kijelzőnél megszokott, hogy a bemeneti jelből leválasztják az audio sávot, és egy fejhallgató kimenetre kötik, ám a Samsung ezúttal nem tett így, ne akarjunk HDMI audiót használni. A csomagban fellelhető egy telepítő lemez, amin a driver, a MagicTune menükezelő és MultiScreen képernyőfelosztó szoftverek vannak. Ezen kívül már csak a külső tápegységet és egy VGA vezetéket találtunk a dobozban. A monitor tehát kicsit fapados, mert a digitális kábelt nekünk kell megvenni hozzá.

 

9. Samsung S22A350H - OSD és Képprofilok

OSD

A monitorban a már jól bevált szürke színű grafikus képernyőmenü található meg, ami átlátható, ugyanis a fekete alapon íródott fehér szöveg könnyen olvasható, a lehetőségeket pedig téma szerint tagolták nekünk. Az alapvető képbeállításokon kívül (mint a fényerő, kontraszt, színcsatornák), számos extra kínálkozik arra, hogy kihasználjuk a monitorban rejlő képességeket. A kikapcsolás időzítő egy hasznos lehetőség, arra az esetre, ha a HDMI bemenetet használjuk és kikapcsoltuk az automatikus jelváltást, így nem fog bekapcsolva maradni a kijelző, ha filmnézés közben elaludnánk. A ColorEffect segítségével érdekesebbé tehetjük a fotók megtekintését: a Grayscale, Green, Aqua, Sepia képmódok monokróm megjelenítést tesznek lehetővé. A MagicColor színkezeléssel a kék és zöld alapszíneket tudjuk teltebbé varázsolni. Ez mesterkélt színeket okoz, ezért a valódi megjelenítést kedvelőknek nem ajánlott, de a látványos filmeknél még jól jöhet. A ResponseTime részlegben a válaszidő-gyorsítás mértékét állíthatjuk be, ezzel még később foglalkozunk. A PC/AV mode a régebbi DVD-lejátszók miatt került a monitorba, AV állásnál a képernyő közepét nagyítja fel számunkra, kissé homályos megjelenítés mellett, továbbá a PC módtól eltérő képi beállításokat (szín, fényerő, stb.) használhatunk. Az egyedi gyorsgombról (Customized Key) már esett szó, a MagicAngle extrával pedig a panel látószögén javíthatunk annak függvényében, hogy milyen irányból szeretnénk nézni a monitort. Nagy csodára ne számítsunk, de tény, hogy bizonyos helyzetekből javíthatunk a képminőségen, csak cserébe az ellenkező irányból lesz csúnya a kép. Ez egy kényszermegoldás, de néha hasznát vehetjük. A MagicEco-val a fényerő értékét állíthatjuk be fixen 50, 75, 100%-os értékre, aminek nem sok haszna van, hiszen a fényerőt eddig is lecsökkenthettük, ha akartuk. A gombismétlés sebességét is beállíthatjuk (gyorsítás, 1s, 2s, nincs ismétlés), ami a hosszú listás tallózásnál lehet hasznunkra, de előfordulhat, hogy egyesek az utolsó lehetőségnek örülnek majd.

Képprofilok

Most foglalkozzunk a monitor képprofiljaival. Ezeket a MagicBright részlegben találjuk meg, a lehetőségeink pedig a következő négy sémára korlátozódnak: Standard, Game, Cinema, Dynamic Contrast.

A Standard és DynamicContrast profilok képét ránézésre egészen jónak találtuk, ám a teszteken már előjöttek a hibák. Mindkét profil kontrasztértéke túl magas, ami a fehér részletek „kiégését” és némi színtorzulást eredményezett, a helyzet pedig tovább romlott, amikor átkapcsoltunk Game vagy Cinema módba. Ez utóbbi még túlzott élesítéssel is ront a helyzeten, ezért jó szívvel egyiket sem tudjuk ajánlani. A grafikonokról leolvashatjuk, hogy a profilok színhűsége sem az igazi, az átlagos delta E értékek lehetnének kisebbek. Ezek után kísérletet tettünk arra, hogy a monitort beállítsuk 6500K színhőmérsékletre, 2,2 gammára és 120 cd/m^2 fényerőértékre, de igazán jó eredményt csak úgy sikerült elérnünk, hogy az egyénileg elkészített icc színprofilt is betöltöttük a monitorhoz.

Így már megnyugtatóbb eredményre jutottunk, a tanulság pedig az, hogy szükség van a kézi finomhangolásra, mert a gyári profilok bizony nem állnak a helyzet magaslatán. A tesztpéldány értékei a lap alján látható olvashatók, de mivel a legyártott monitorok közt is lehetnek eltérések, ezek legfeljebb kiindulási alapnak jók.

 

10. Samsung S22A350H - Képminőség

Képminőség

Most foglalkozzunk a képminőségbeli tesztekkel. A kijelző színvilága kellően élénk, és az előző oldalon említett beállításokkal a gyárilag enyhén zöldes alaptónust is sikerült korrigálni. A színátmeneti gradienseken szinte egyáltalán nem látható sávosodás, ami a monokróm képeken jelent előnyt. A kontrasztskála elemei közül a világos szürkeárnyalatok kivétel nélkül megmutatták magukat, a sötétebbek viszont elbújtak, ami filmnézéskor jelenthet hátrányt, mert eltűnhetnek részletek. A fehér képernyőnél mért legnagyobb fényerő 240 cd/m^2, a legkisebb 24 cd/m^2 volt, ami tökéletesen elég ahhoz, hogy a kijelző napsütésben is olvasható legyen és egy sötét szobában is szemkímélő maradjon.

A betűk élessége nemcsak a HDMI, hanem a VGA bemeneten is gyönyörű. Erre valószínűleg azért figyeltek oda, mert a monitornak nincs több digitális csatlakozója és így két teljes értékű bemenettel gazdálkodhat. Ahogy a Samsung monitorainál szokás, ha az egyik bemeneten megszűnik a jel, akkor eldönthetjük, hogy a kijelző önálló keresésbe kezdjen vagy várjon a kézi kapcsolásra, ezt a menüben lehet beállítani. Ha az egyik video bemenet képét beállítottuk, akkor ugyanazokat az értékeket fogjuk találni a másikon is, tehát nem függetlenek egymástól. Ez zavaró lehet, amikor több PC-t használunk egyszerre vagy konzolt is csatlakoztatunk a monitorhoz.

A készülék szépen skálázza az alacsonyabb felbontásokat. Számos képméretet találtunk, amit gyengébben látók szövegolvasásra is elővehetnek. Ilyenek az 1280*800, 1280*720 és az 1024*768-as felbontások. Játékra az 1680*1050, 1440*900, 1280*1024, 1280*960 és az 1152*864-es képméretek ajánlottak. Ezek kicsit homályosabbak náluk, de még jól lehet bennük játszani. Szerencsére nem találtunk egyetlen olyan felbontást sem, amiben a monitor gyengélkedne, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy a monitornak jó az interpolációja. A képarány kezelés egyszerűen működik és mindegy milyen képméretet veszünk elő, a monitor az összeset megfelelően lekezeli. A 16:10 aránytól sem riad vissza, és a többivel sem akad gondja, az 5:4 és 4:3 arányokkal ugyanilyen jól elboldogul. Ráadásul ezt automatikusan teszi, minden helyzetben felismeri, hogy melyiket kell alkalmaznia.

A monitor betekintési szögei viszont csak átlagosak. Vízszintesen nem sok okunk lehet a panaszra, legfeljebb azt nehezményezhetik az oldalt ülők, hogy sötétebb képet látnak, de jelentősebb színtorzulás ilyenkor sincs. Felülről erős kontrasztcsökkenés és némi színtorzulás jelentkezik, ami rontja az olvashatóságot, mivel ezek már 15-20 fokban láthatóvá válnak. Szerencsére szemből nézve nem találkozunk velük, a normál nézési tartományban a képernyő teteje és alja is majdnem egyforma az egyszínű képernyőn. Alulról viszont már 4-5 fokban megkezdődik a vöröses elszíneződés, nagyobb szögben pedig sötétedés is rontja a látványt, de mivel ezt a szintet sokáig tartani tudja a monitor, az olvashatóság ebből a pozícióból is megmarad. Összefoglalva, a panel vízszintes betekintési szögei nagyon jók, de függőlegesen gyengék: a képernyő olvasható marad, de a színek megsínylik ezt.

A monitor háttérvilágítása enyhén foltos, de durvább bevilágítások nincsenek rajta. A szürke és barna teszten látható egyenetlenségek nem sok vizet zavarnak, ezért normál körülmények közt ezeket észre sem vesszük.

A kijelző válaszidő-gyorsítással is rendelkezik, mely három fokozatban szabályozható (Normal, Faster, Fastest). Normal beállításnál kicsit fürgébb a monitor, mintha egy átlagos 5ms-os kijelző lenne, a gyorsítás már ilyenkor is dolgozik. Faster módban az utánhúzás lecsökken és zavaró mellékhatások sem láthatók, mint pl. fehér szellemkép, ami a gyorsított monitorokra jellemző. Fastest módban az utánhúzás tovább csökken, de az említett szellemképből is láthatunk már valamit. Még ezzel együtt is a Fastest módot érdemes választani, mert a bemeneti késés érezhetően lecsökken, ami az irányításra van jótékony hatással. Elmondhatjuk hát, hogy a monitor válaszidő-gyorsítását érdemes akár a legmagasabb fokozaton használni, mert használat közben ennek szinte csak az előnyeit élvezzük.

 

11. Értékelés

BenQ BL2201PT

Nem kertelünk, összességében többet vártunk a BenQ BL2201PT típustól. Tény, hogy a monitornak vannak tagadhatatlan pozitívumai, mint például a kiváló állvány (amit már korábbról ismerünk): konfigurációs lehetőségek tárháza áll a rendelkezésünkre, még a monitor porté módja is stabil, ráadásul alul a magasságot is rögzíteni lehet. A kijelző bemenetei közt a DisplayPort is megtalálható és a monitornak beépített hangszórói is vannak (az már más kérdés, hogy ezek mennyire szólnak jól). A fényerő szenzort és a lézeres jelenlét érzékelőt jó dolgoknak tartjuk, de csak ötlet szinten, ezek szintén csiszolásra szorulnak.

Képminőség tekintetében pedig jó néhány kifogásunk akadt a típussal. A látószögek gyengék, a színek már szemből nézve sem egyformák, ilyen mértékű színtorzulás pedig a TN paneles mezőnyben is szokatlan. A háttérvilágítás sem tökéletes, és bár normál körülmények közt nem látjuk a hibákat, kritikus helyzetben előjönnek a foltok, és az oldalsó bevilágítások sem tesznek jót a látványnak. A panel színvilága átlagos. A látványt nem mondanánk fakónak, de tény, hogy a kijelző színei egy másik hasonló monitorral összehasonlítva kicsit kopottnak tűnnek. A készülék sebessége jó, az irányítás közvetlen, plusz a kijelző egészen jól interpolál, ezért sebességnövelés céljából az alacsonyabb képméretek közül is választhatunk.

Viszont összességében ez még kevés az üdvösséghez. Bár az 1680*1050-es monitorok ritkaságszámba mennek, a BenQ eme típusa sajnos ennek ellenére sem kaphat tőlünk ajánlott értékelést.

Webshop: BenQ BL2201PT

Hivatalos honlap

LG E2290V

Az LG legújabb dizájnmonitora a szokásosnál magasabbra tette a mércét, mert ezúttal a képminőségre is odafigyeltek, de haladjunk szép sorjában. Ami a külcsínt illeti, a monitor tervezésénél kitettek magukért. A különlegesen vékony káva, amit a szálcsiszolt fém (vagy annak látszó műanyag) körbevesz, nagyon látványos. Otromba megoldásnak tűnhet, hogy ehhez egy vaskos talpat illesztettek, ám ez mindenképpen praktikus, mert jól megtartja a panelt, és a rajta elhelyezkedő megvilágított érintőgombokat is kényelmes használni. Az állvány keveset tud, de a néhány fokos dönthetőség mégis elég a monitornak (mert a látószögek kellően szélesek ehhez) és a talapzat fix magassága is jó. Pozitívum, hogy a video bemenetek közt a DVI és VGA mellett a HDMI is megtalálható, ehhez pedig egy fejhallgató kimenet is tartozik.

A monitornak képminőség szempontjából is van mit felmutatnia. Különösen a panel széles betekintési szögekeit értékeltük, hiszen így a kijelző oldalról és bizonyos mértékben még függőleges irányban is megtartja gyönyörű színeit. A háttérvilágításon csak apró hibákat találtunk, így összességében egy jó filmezős monitorral állunk szemben. Szerencsére a játékrajongóknak sem kell csüggedni, mert a monitor válaszideje elegendő ahhoz, hogy zavartalanul tudjunk rajta lövöldözni, igaz, a gyorsításnak nem vettük különösebb hasznát. A készülék interpolációs képessége sem kiemelkedően jó, de még így is akadnak olyan alacsony felbontások, amiket elővehetjük sebességnövelés céljából.

Az LG eme típusa tehát egy megfontolandó választás azoknak, akik egy olyan monitort szeretnének otthonukba, ami jól mutat és végre a képminőségével sem szégyenkezik. Ám egyelőre kérdéses, hogy az E2290V típus rajongótábora mikor duzzad meg, hiszen a kijelző ára egyelőre a prémium kijelzők magasságában tanyázik, ha ez mérséklődik, bizonyára nagy sikerre számíthat. A monitorhoz 3 napos-pixelhiba garancia is jár.

Webshop: LG E2290V

Hivatalos honlap

[bold]

Samsung S22A350H[/bold]

A Samsung kijelzője egy átlagos eresztés. Bár a monitornak nincs különlegesen szép formatervre, mégsem rossz ránézni. Alapszintű állványával nincs probléma, mert stabil, a döntögetési tartománya megfelelő és a magasságát is rendben találtuk. A video bemenetek közt csak egy digitális kaput találunk, de az legalább HDMI, más extrával viszont nem büszkélkedhet a monitor.

A kijelző tehát kissé fapados, mégis érdemes fontolóra venni a vásárlást, ha kedvező áron szeretnénk hozzájutni egy olyan készülékhez, melynek képminősége még elfogadható. A monitort ugyanis némi kompromisszummal filmnézésre is elővehetjük, hiszen színei jók (be kell állítani), háttérvilágítása viszonylag egyenletes, és bár látószögei átlagosak, a MagicAngle opcióval tudunk rajtuk javítani. A készülék játékra remek választás, mert a beépített válaszidő-gyorsításnak szinte csak az előnyeit élvezzük, az alacsony felbontásokat pedig szépen interpolálja, ezért az sem gond, ha videokártyánk nem bírná szuflával. A Samsung kijelzője irodai munkára is tökéletesen megfelel, hiszen fogyasztása alacsony és a bemenetek képminőségével sem volt kifogásunk.

Az SA350 széria 22 inches kijelzője tehát jó választás azoknak, akik csalódásmentes üzletet akarnak kötni úgy, hogy közben nem merítik le a családi kasszát. A készülékhez természetesen a gyártó 3 napos pixelhiba-garanciáját is megkapjuk.

Webshop: Samsung S22A350H

Hivatalos honlap

A monitorokat a Cédrus Kft-től kaptuk a teszthez, köszönjük!

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward