Újabb mobilra szabott Quad HD panel érkezik az LG-től

Ezúttal 6 colra feszítettek ki 2560*1440 pixelt.

Újabb mobilra szabott Quad HD panel érkezik az LG-től

Az LG kijelzőkért felelős részlege mostanában nagyon elemében van, ha a magas felbontásról van szó. A vállalat az egyesült államokbeli San Diegóban, jövő héten megrendezésre kerülő SID Display technológiai kiállításon ismét egy olyan megjelenítőről fogja lerántani a leplet, ami Quad HD (2560*1440) felbontással szolgál viszonylag kicsi felületen.

Az első Quad HD megjelenítőt még tavaly mutatta be a dél-koreai gyártó, az 5,5 hüvelykre sűrítette össze a közel 3,7 millió pixelt. Ez mostanra már okostelefon formájában is testet öltött, méghozzá az LG G3 személyében. Ehhez képest most egy kicsit alacsonyabb képpontsűrűségű megoldással lesz dolga az érdeklődőnek, ugyanis az újdonság már fél collal nagyobb átlóval rendelkezik. A 6 hüvelykes kijelző a Quad HD felbontás révén 491 PPI-s pixelsűrűséget tud felmutatni, míg az G3 zászlóshajó esetében használt alternatíva 534 PPI-s. Az kifogásolhatatlan végeredményt felvonultató terméket hamarosan az LG mobilos divíziója, illetve a szerződött partnerek is használatba vehetik, ugyanis már megérett a tömegtermelésre. Ha minden jól alakul, akkor a 6 colos Quad HD panel még ebben az évben felbukkan okostalefonokban is.

Az új kijelző bemutatása mellett az LG Display megerősítette, hogy nincs vége a felbontás egyre magasabb szintre emelésének, és már gőzerővel dolgoznak azon, hogy továbblépjenek a Quad HD-ról. A mérnökök megcélozták a 600 PPI-s pixelsűrűséget, és szintén a nem túl távoli jövőben még a 700 PPI-t is elérnék. Ezekhez vélhetően már egy következő lépcsőfokra fogják emelni a felbontást, de a Quad HD után nagy valószínűséggel nem lépik majd meg azonnal a 4K-t, hanem egy köztes megoldás jöhet. A hangoztatott tervek eléréséhez valószínűleg 3200 x 1800-as (WQXGA+) felbontás járul majd hozzá, ezzel ugyanis 6 colon ténylegesen átlépnék a 600 PPI-t, 5,2 hüvelykre sűrítve pedig elérhető lenne a szintén hangoztatott, 700-as pixelsűrűségi mutató is. Néhány éven belül viszont tényleg befuthatnak az Ultra HD (4K) felbontással kecsegtető mobiltelefonok – noha valódi értelme már nem igazán van a felbontás növelésének, nüansznyi különbséget jelentenek ezek a változások. Érdekességképpen azért meg kell még jegyezni, hogy az LG nincs egyedül ezekkel a tervekkel, ugyanis néhány hete a Sharp is azt hangoztatta, hogy 2015-ben olyan megjelenítőt fognak leleplezni, mely átlépi a 600 PPI-s pixelsűrűséget.

Az LG a képpontok összezsúfolása mellett az OLED technológiára is nagy hangsúlyt fektet. Ez a lépés teljesen érthető annak fényében, hogy a Samsung nemrégiben bejelentette, hogy feladják az OLED TV piacot, mert nem tudnak versenyezni az LG Displayjel. Ez LG Oxide TFT technológiája minden tekintetben jóval hatékonyabbnak bizonyult a Samsung által használt eljárásnál, és a jelek szerint a különbség nagy jelentőséggel bír. Az LG nagyobb képátlójú paneleket is egyszerűen elő tud állítani, ráadásul sokkal jobb a kihozatali aránya, így végeredményben alacsonyabb áron tudnak profitot termelni. A SID Display konferencián kiállításra kerülnek 55, 65, sőt mi több, még 77 hüvelykes OLED televíziók is, ráadásul a legnagyobb meg lesz hajlítva, és már Ultra HD felbontással operál. Ezek mellett több 47 colos HDTV is kiállításra fog kerülni. Az LG-nek addig kell ütnie a vasat, amíg meleg, mert vélhetően azért a Samsung sem csak üldögél a babérjain, és már dolgoznak a minden tekintetben versenyképesebb OLED TV-ken, hiszen ne feledjük, hogy azért ők sem tapasztalatlanok ilyen tekintetben, ugyanis hosszú évek óta minden csúcsmobiljukat AMOLED panelek díszítik.

Kíváncsian várjuk, hogy a konkurensek mivel készülnek a SID-re. Az LG Display mindenesetre nagyon magabiztosnak tűnik – egyáltalán nem alaptalanul –, ráadásul már előre kiterítette a lapjait, így erre amennyiben tudnak, reagálhatnak a versenytársak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward