Újabb információk a Radeon RX 5600 XT-vel kapcsolatban

Már kezd körvonalazódni, milyen teljesítményre számíthatunk, valamint a GPU lehetséges felépítését is próbálják megtippelni.

Újabb információk a Radeon RX 5600 XT-vel kapcsolatban

A Radeon RX 5500 XT már megjelent kereskedelmi forgalomban, ám rövidesen egy újabb videokártya érkezésére számíthatunk, amellyel kapcsolatban az elmúlt időszakban egyre több pletyka jelenik meg: ez nem más, mint a Radeon RX 5600 XT.

Galéria megnyitása Ez még csak pletyka, mindenesetre logikusnak tűnhet... Az új videokártya hivatalosan valamikor a következő év elején mutatkozhat be, ugyanis az a pletyka, amely szerint még az idén sor kerülhet a formális bemutatóra, a jelek szerint nem volt túl pontos, hiszen lassan vége az évnek, így kicsi rá az esély, hogy még idén decemberre időzítik a rajtot. Hogy mire számíthatunk a friss termék esetében?

Az Igor’s Lab szerint egy NAVI 10 alapú videokártyára, amelynél a NAVI 10 GPU háromnegyed része lesz aktív, vagyis a 40 CU tömbből csak 30-at aknázhat ki a videokártya, ami összesen 1920 stream egységet jelent. A Radeon RX 5700 XT-nél ehhez képest 40 CU tömb (2560 shader), míg a Radeon RX 5700 esetében 36 CU tömb (2304 shader) áll rendelkezésre. A Radeon RX 5600 XT-nél az 1920 stream egység mellé 120 textúrázó, illetve 48 renderelő egység társulhat. A csonkított GPU a fentiek alapján 192-bites memória-adatsínre támaszkodhat, amire 6 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memória csatlakozhat, méghozzá 12 GHz-es effektív órajelen ketyegve.

A NAVI 10 GPU bevetésének köszönhetően a Radeon RX 5700/5700XT modellekhez készített NYÁK lap némi módosítással felhasználhatóvá válhat – például gyengébb VRM áramkörrel felvértezve –, így hamar piacra kerülhetnek a Radeon RX 5600 XT modellek, hiszen a GPU lábkiosztása nem változik. Ez azért lehet jó hír, mert így az AIB partnerek is hamar készíthetnek egyedi felépítéssel rendelkező kiadásokat, valamint a referencia változatok összeállítása sem túl nagy feladat – már amennyiben készülnek referencia modellek.

Galéria megnyitása

Az új videokártya rajtja nem lehet messze, hiszen egy Rogame nevű Reddit felhasználó rábukkant néhány olyan 3DMark adatbázis-bejegyzésre, amelyben már a Radeon RX 5600 XT szerepel, majd ezeket az eredményeket összevetette egy 8 GB-os Radeon RX 5500 XT, illetve egy GeForce GTX 1660 Super videokártya eredményeivel, sőt, még egy Radeon RX 5700-as és egy Radeon RX 5700 XT videokártya eredményeit is felhasználta. Az összesítés szerint a Radeon RX 5500 XT-hez képest nagyjából 32-36%-kal lesz gyorsabb a friss megoldás, míg a GeForce GTX 1660 Superhez képest teszttől függően 3-48% közötti teljesítménykülönbségre van kilátás. A teszek az Adrenalin 2019 Edition drivercsomaggal készültek, ám egyelőre érdemes távolságtartóan kezelni őket, hiszen pontos képet majd csak az első független tesztek mutatnak majd.

A Radeon RX 5600 XT várhatóan a Radeon RX Vega 56 szintjét hozhatja majd teljesítmény terén, az ára pedig 269 dollár körül helyezkedhet el a tippek szerint. Az egyelőre rejtély, hogy a 6 GB-os modellen kívül érkezik-e nagyobb VRAM kapacitással ellátott kiadás is, mint a Radeon RX 5500 XT esetében, ahol egy 4 és egy 8 GB-os modell debütált. 12 GB-os Radeon RX 5600 XT-re persze nem sok esély van, de olyan trükkel, amit régen az Nvidia is alkalmazott, ennél kevesebb memória is kerülhetne a termékre – némi kompromisszummal. No de felesleges találgatni, remélhetőleg január elején sor kerül az új videokártya bejelentésre, január harmadik hetében pedig a forgalmazás is megindulhat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap