Újabb infók az AMD Trinity APU-járól

Az AMD következő generációs APU egységei, a kereskedelem fő áramába szánt Trinity modellek hamarosan megjelennek.

Újabb infók az AMD Trinity APU-járól

Az újdonságokkal kapcsolatban egyre több információ szivárog ki: most például hivatalosnak látszó diákról tudhatunk meg néhány új részletet a termékek tulajdonságaival kapcsolatban. Természetesen a diák a korábbi pletykák állításait is alátámasztják.

Az már biztos, hogy a Trinity APU-k processzormagjai az AMD Bulldozer architektúrájának frissített változatára a Piledriver-re alapoznak. A diák alapján – ahogy az a korábbi pletykákból már tudható – az új processzormagok több művelet végrehajtására képesek órajelenként. A kettő- és négymagos példányok 2 GHz és 3,8 GHz közötti magórajelen üzemelnek majd, természetesen modelltől függően. 4 GHz feletti órajelre nem számíthatunk, mint például a Bulldozer alapú FX-4170 esetében, de a Trinity APU-k között cserébe nem is lesz 125W-os TDP-vel rendelkező példány – a legnagyobb étvágyú modellek is csak 100 wattos TDP-vel bírnak majd (és ebben ugye már benne van a grafikus vezérlő is).

Az APU egységek a processzormagokon kívül AMD 6000-es alapokon nyugvó integrált videó vezérlőnek is helyet adnak. Az integrált videó vezérlőkből többféle változat érkezik: az egységek maximum 384 stream processzorral rendelkezhetnek és maximum 800 MHz-es magórajelen üzemelhetnek. Maga az IGP egyébként a Trinity lapkának közel a felét foglalja el a maga 246 négyzetmilliméteres felületével. Az IGP a Llano APU egységekben elhelyezkedő megoldásnál picivel, az Ivy Bridge processzorok integrált videó vezérlőjénél pedig jóval nagyobb. Utóbbi nem is csoda, hiszen a Trinity még 32 nm-es csíkszélességgel készül, az Ivy Bridge processzorok pedig már 22 nm-es 3D tranzisztoros gyártástechnológiára alapoznak.

A diák egyéb érdekességekről is lerántják a leplet. Ilyen érdekesség az AMD Accelerated Video Converter funkció és a Turbo Core eljárás harmadik generációs kiadása. Előbbi egy hardveres gyorsításon alapuló videó kódoló szolgáltatás, míg utóbbi a Turbo Core 2.0-s technológia továbbfejlesztett változata, amely a processzormagok mellett az IGP órajelét is képes dinamikusan változtatni a pillanatnyi terheléstől függően.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward