Újabb hangminőséget javító eljárással állt elő a Qualcomm

Az aptX Voice olyan területre gyúr rá, amire nagy már szükség volt.

Újabb hangminőséget javító eljárással állt elő a Qualcomm

A Qualcomm amellett, hogy remek rendszerchipeket fejleszt, folyamatosan dolgozik más technológiai megoldásokon is. A Bluetooth esetében pedig a hangminőség javítását különösen szívügyének tartja, hiszen tisztában van azzal, hogy a vezeték nélküli technológiák akkor terjedhetnek el igazán, ha azok nem járnak kompromisszummal ilyen tekintetben.

Az Qualcomm aptX Adaptive technológiai csomag részeként harangozta be a napokban a vállalat az aptX Voice hangkodeket, ami arra fókuszál, hogy a hívások esetén a beszélgetéseknek a hangzását javítsa. A vállalat korábban az aptX keretében már számos olyan megoldással rukkolt elő, ami érdemi előrelépést hozott ezen a fronton, de azok általában arra fókuszáltak, hogy a zenék és más tartalmak szebben szólaljanak meg. Az aptX Voice pedig már arra szolgál, hogy a hívások bonyolításánál is jól teljesítsen a Bluetooth kapcsolattal dolgozó kütyü.

A Qualcomm friss fejlesztése úgy lett megalkotva, hogy 32 kHz-es hangminőséget legyen képes elérni, 16 kHz-es frekvencia-jelleggörbe mellett. Az aptX Voice technológiát kihasználva a Qualcomm képes arra, hogy HD hangminőségről gondoskodjon a Bluetooth-os kiegészítővel bonyolított hívások esetén.

Galéria megnyitása

Ennek a fejlesztésnek köszönhetően a beszélgetések során nemcsak szebb lesz a hang, hanem könnyebben megérthetik majd egymást a felhasználók. A nehezen érthető hangok is teljesen tisztán fognak átmenni, így gördülékenyebb lehet a kommunikáció, és nem kell attól tartani, hogy egy-egy hangot rosszul ért meg a másik fél.

Az aptX Voice segít a zavaró zajok megkülönböztetésében is, méghozzá azzal, hogy a felhasználó a vonal túlsó végén tisztábban érzékelheti, hogy mikor hall zajt, és mikor beszédhangot. Szóval zajszűrés itt alapvetően nincs, csak annyival tisztább lesz a hang, hogy könnyen ki lehet majd hallani a lényeges hangot, nem fognak azok szinte összemosódni a külső zajokkal.

A Qualcomm szerint az eddigi eljárásokkal sajnos nem volt túl jó a felhasználói élmény a hanghívások esetén, de most az aptX Voice megoldást jelenthet erre. Persze egy kicsit ironikus, hogy éppen erre a fejlesztésre kellett mostanáig várni, miközben a hívásoknál nyújtott hangminőség javításának kiemelt fontosságúnak kellene lennie. De a jövőben legalább már ezen a téren is érezhető előrelépést fedezhetnek majd fel az eszköztulajdonosok az új mobilok, kiegészítők vásárlásakor.

Galéria megnyitása

Mint azt megtudhattuk, az aptX Voice a Snapdragon 865 és a Snapdragon 765G mobilplatformok esetében kerül bevezetésre a Qualcomm aptX Adaptive részeként, továbbá a jövőben bevezetésre kerülő Bluetooth hangchipek esetében is meg fog jelenni még ebben az évben. Szóval 2020-ban már kihasználhatóvá válik ez az újdonság. És reményeink szerint idővel már nemcsak a felsőbb árkategóriás eszközök esetében lesz majd biztosított.

A Qualcomm ebben az esetben arról nem beszélt, hogy konkrétan milyen eszközökben jelenhet meg, mely gyártók lesznek ebben a partnerei, de mivel az aptX széles közben támogatott, így valószínűleg az aptX Voice is hamar gyökeret fog ereszteni.

Amennyiben semmiről nem szeretnétek lemaradni, mindenképpen kövessetek minket az Instagramona YouTube-on és persze a Facebookon egyaránt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap