Shop menü

ÚJABB GEFORCE RTX 4090-ES VIDEOKÁRTYA BUKKANT FEL „BLOWER” TÍPUSÚ HŰTÉSSEL

Az újdonság egy „gyártói magánakció" eredményeként jöhetett létre, a jelek szerint nem hivatalos dizájnnal van dolgunk.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Újabb GeForce RTX 4090-es videokártya bukkant fel „blower” típusú hűtéssel

A GeForce RTX 4090-es videokártya esetében az Nvidia nem ajánlotta a partnereknek, hogy „blower” típusú hűtéssel felvértezett verziókat dobjanak piacra, ám ezt nem mindenki fogadta meg, ugyanis Kínából korábban már érkeztek olyan fotók, amelyeken „blower” hűtéssel ellátott videokártya pózol.

Galéria megnyitása

Az efféle hűtés használatát részben azért „tilthatják”, mert nem igazán passzol a 450 W-os TDP kerettel rendelkező videokártya hőtermeléséhez, éppen ezért a teljesítmény sem feltétlenül stabil, igaz, ezt csak a független tesztek erősíthetik vagy éppen cáfolhatják. Maga a „blower” hűtő egyébként úgy működik, hogy a videokártya hátsó traktusában elhelyezett ventilátor a friss levegő a nyomatatott áramköri lappal párhuzamosan, a hűtőbordák között fújja át, majd a meleg levegő a számítógépházon kívülre kerül. Ez a hűtés hatásfok és zajszint terén egyaránt korlátozott lehetőségekkel bír, ám bizonyos esetekben jól jöhet.

Galéria megnyitása

A „blower” típusú hűtésnek van azonban egy előnye, ami jól jöhet mindazok számára, akik nagy számítási teljesítményt biztosító videokártyára vágynak, de nem szeretnék megfizetni a munkaállomásokba szánt RTX modellek felárát. Az efféle videokártyák kompaktabb kivitelben érkeznek, ami kedvezhet a több kártyából álló rendszerek építőinek.

Más kérdés, hogy a GeForce és az RTX Workstation (korábbi nevén Quadro) sorozatú videokártyák között elég sok különbség van funkcionalitás terén, amelyek miatt a GeForrce-ok nem igazán passzolnak a munkaállomás-feladatokhoz. Ilyen például a csökkentett FP64-es teljesítmény, vagy éppen az ECC memória-támogatás hiánya, és a szoftver-optimalizációkat is ide sorolhatjuk. Ezek ellenére is megérheti néhány esetben a GeForce videokártyákat használni a tudományos célokra, illetve minden olyan terhelésformához, amely alatt a GeForce is ütőképes teljesítményt tud felmutatni, ha a költséghatékonyság a cél.

Galéria megnyitása

Pont utóbbiak miatt készülhetett el hírünk főszereplője, a márkajelzés nélküli GeForce RTX 4090-es videokártya, ami a nyomtatott áramköri lap alapján a Gigabyte GeForce RTX 4090 WindForce modelljének dizájnját viszi tovább, de már kompakt, „blower” típusú hűtőt használ. Az újdonságot az egyik népszerű hardverdetektív, MEGAsizeGPU vette észre és tette közkinccsé.

A megszerzett adatlap alapján egy referencia paraméterek mellett üzemelő, 450 W-os TDP kerettel rendelkező modellről van szó, ami 12VHPWR tápcsatlakozót használ, ám ehhez átalakító tápkábel is jár, ami négy darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozót tartalmaz, igaz, ezzel a hűtéssel a 450 W feletti TDP keret szinte biztosan elérhetetlen.

Galéria megnyitása

A fenti videokártyához jó eséllyel nincs is köze a Gigabyte-hoz: könnyen lehet, hogy egy harmadik fél beszerezte a terméket, majd „blower” típusú hűtővel felszerelve értékesíti tovább azt a megfelelő vásárlóközönség számára. Árakról és elérhetőségről nem esett szó, ám nincs kizárva, hogy hallunk még a különleges dizájnról.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére