Újabb GeForce GTX 680-as videokártya-különlegességek

A napokban három különleges GeForce GTX 680-as videokártyát már bemutattunk, ám most újabb különlegességekről érkeztek hírek. Korábbi hírünk egyik főszereplője, a Gainward GeForce GTX 680 Phantomja azóta már hivatalosan is megjelent, plusz megérkezett a Palit GeForce GTX 680 JetStream névre keresztelt videokártyája, de ezzel együtt némi pletyka is rendelkezésre áll a Zotac egyik különleges GeForce GTX 680-as modelljével kapcsolatban.

Újabb GeForce GTX 680-as videokártya-különlegességek

A napokban három különleges GeForce GTX 680-as videokártyát már bemutattunk, ám most újabb különlegességekről érkeztek hírek. Korábbi hírünk egyik főszereplője, a Gainward GeForce GTX 680 Phantomja azóta már hivatalosan is megjelent, plusz megérkezett a Palit GeForce GTX 680 JetStream névre keresztelt videokártyája, de ezzel együtt némi pletyka is rendelkezésre áll a Zotac egyik különleges GeForce GTX 680-as modelljével kapcsolatban.

[bold]Palit GeForce GTX 680 JetStream

[/bold]

A Palit egy egyedi hűtéssel ellátott, gyárilag megemelt órajelekkel érkező GeForce GTX 680-as videokártyát dobott piacra. A GeForce GTX 680 JetStream névre hallgató újdonság a háromventillátoros hűtésnek köszönhetően 9 dB(A)-lel alacsonyabb zajszint mellett üzemel, a GPU pedig 8 Celsius fokkal hűvösebb, mint a referencia videokártya hűtővel ellátott GeForce GTX 680-as példányok GPU-ja. A JetStream videokártya hűtőn két 80 milliméteres és egy 90 milliméteres átmérőjű ventilátor foglal helyet, amelyek egymással ellentétes irányban pörögnek annak érdekében, hogy a légáramlatok optimálisan, hatékonyan hűthessék az alumínium lamellákból és hőcsövekből álló hűtőtömböt. A stabil tápellátásról hatfázisú, DrMOS alapú VRM áramkör gondoskodik, amely működéséhez egy hattűs és egy nyolctűs PCI Express tápcsatlakozót igényel.

Az 1536 CUDA maggal rendelkező, 28 nm-es csíkszélességgel készülő GK104-es grafikus processzor 1150 MHz-es boost órajelet alkalmaz, ami 92 MHz-cel magasabb érték, mint a referencia modellek boost órajele. A GPU alap órajele 1084 MHz-es értéket képvisel. A mérnökök a fedélzeti memóriát sem hagyták érintetlenül: a 2 GB-nyi GDDR5-ös VRAM, amely 256-bites adatsínen lóg, 6008 MHz-es effektív órajel helyett 292 MHz-cel magasabb, 6300 MHz-es effektív órajelen ketyeg. Ez a tuning a referencia modellekénél 12,5%-kal jobb 3DMark 11 X pontszámot (extreme preset), és játékok alatt átlagosan 10% körüli teljesítménynövekedést eredményez.

A DVI-I, DVI-D,  HDMI és DisplayPort videó kimenettel ellátott újdonság már elérhető kereskedelmi forgalomban.

A Zotac tarsolyában is vannak még érdekességek

A vállalat mérnökei éppen szakértelmük megvillantására készülnek, ugyanis a cég műhelyében két különleges GeForce GTX 680-as modell is készül – legalábbis a korábbi és jelenlegi pletykák alapján ez a helyzet. Az első különlegesség egy olyan GeForce GTX 680-as modell, amelynél a GPU 2 GHz-es magórajelen is üzemelhet, ám most nem róla lesz szó, hanem egy másik különleges modellről.

A szóban forgó példány a Zotac GeForce GTX 680 Extreme Edition nevet viseli. A termék elkészítéséhez válogatott GK104-es GPU-kat használnak a mérnökök, fedélzeti memóriaként pedig minőségi, a Hynix által gyártott GDDR5-ös memóriachipeket alkalmaznak. A zavartalan és ütőképes tápellátásról egy 12 fázisú VRM áramkör gondoskodik. A videokártyán International Rectifier GaNpowIR driver-MOSFET-ek vannak jelen, de rajtuk kívül a VRM áramkör szerver minőségű tantál kondenzátorokat és FPCAP típusú többfázisú kondenzátorokat is tartalmaz. Az áramkör vezérléséről egy CHiL CHL8313-as VRM chip gondoskodik.

A videokártyán természetesen találunk feszültségmérő pontokat is, amelyek ma már nem minősülnek túl nagy különlegességnek. Érdekesebb viszont az a speciális natív vezérlő, amely közvetlenül egy USB alapú modulból fogad parancsokat. Az OC+ névre keresztelt kis USB-s kiegészítő nem más, mint egy előlapi tuning modul, amely 5,25 colos vagy 3,5 colos külső bővítőhelyre illeszkedik. Az egység segítségével tuningra és a különböző paraméterek monitorozására egyaránt van lehetőség (feszültségek, órajelek, ventilátor-fordulatszámok).

A hűtésről egy speciális, hőcsövekre és alumínium lamellákra alapozó, két ventilátorral ellátott videokártya hűtő gondoskodik. A vállalat nem árulta el, hogy a GPU és a memóriachipek pontosan mekkora órajelen ketyegnek majd. A cég illetékesei sejtelmesen csak annyit mondtak: az újdonság segítségével világrekordok felállítására és megdöntésére is lesz mód.

Utóbbiakból kiindulva könnyen lehet, hogy mégis ez a videokártya az, amely 2 GHz-en is képes lesz járatni az adott GPU-t. Idővel kiderül, mi az igazság.

Hivatalosan is bemutatkozott a Gainward GeForce GTX 680 Phantom

A korábbi hírünkben már szereplő GeForce GTX 680 Phantom mostantól hivatalosan is hódító útjára indult. Az egyedi felépítésű, Phantom névre hallgató hűtővel ellátott különlegesség esetében a GPU 1084 MHz-es alap, valamint 1150 MHz-es boost órajelen ketyeg, csak úgy, mint a Palit fentebb bemutatott GeForce GTX 680 JetStream modellje.

Az újdonság 5%-kal hatékonyabb energiafelhasználás mellett üzemel, ami a gyártó állítása szerint 5 wattnyi fogyasztás megtakarítást eredményez, ezzel együtt a játékok alatt felmutatott teljesítmény pedig átlagosan 8%-kal magasabb, mint a referencia modelleké. A friss jövevény egy DVI-I, egy DVI-D, egy HDMI és egy DisplayPort videó kimenetet kínál.

Az Expertool segédprogrammal érkező GeForce GTX 680 Phantom már elérhető kereskedelmi forgalomban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward