Shop menü

ÚJABB FRONTON HÓDOLHAT BE AZ APPLE AZ EU-NAK, ELÉRHETŐVÉ TEHETI AZ NFC TECHNOLÓGIÁT

Korábban az Európai Unió jelezte az Apple-nek, hogy az érintés mentes fizetési technológia korlátozása miatt vizsgálatot indíthat, a cég pedig megelőzné a büntetést.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Újabb fronton hódolhat be az Apple az EU-nak, elérhetővé teheti az NFC technológiát

Az Európai Unió egyre erőteljesebb harcot folytat a milliárdos technológiai vállalatok ellen, és kifejezetten sokszor találja meg a különböző aggályaival az Apple-t. A cupertinóiaknak elég sok olyan gyakorlata van, amivel korlátozzák a partnereiket, akadályozzák a versenyt, ezzel pedig a felhasználóik lehetőségeit is szűkítik. Az EU pedig megelégelte ezt.

Mostanra hosszasan lehetne az sorolni, hogy az Európai Unió milyen ügyekben találta meg az Apple-t. Az idei leglátványosabb eredménye az EU hadjáratának, hogy már USB-C csatlakozóval került forgalomba az iPhone 15 széria. Az USB-C használatának kötelezővé tétele az egész fogyasztói elektronikai ágazatra hatással van, de egyértelműen az Apple volt az, aki miatt az EU korábban törvénybe iktatta az átállást.

Galéria megnyitása

Jövőre a cégnek már arra is megoldást kell találnia, hogy az App Store-on kívülről is lehessen a termékeire alkalmazásokat telepíteni, ezen felül pedig egy sor egyéb változás is jöhet az Apple ökoszisztémáját illetően. Azt már hivatalosan is megerősítette a cég, hogy valamilyen formában megoldott lesz az RCS támogatás, amihez ugyancsak köze lehet az EU-nak. Az utóbbi időben a Google a hiábavaló próbálkozások miatt több szolgáltatóval együtt az Európai Unióhoz fordult azért, mert az Apple nem hajlandó az RCS mögé beállni. Nem sokkal ezt követően jött a hír, hogy már készül az RCS támogatásra a cég.

Ezúttal pedig arról számolhatunk be, hogy jó eséllyel az NFC elérési lehetőséget is megnyithatja a cupertinói alakulat jövőre. Az ügyhöz közel álló több forrás egymástól függetlenül számolt be arról, hogy a vállalat felajánlott a riválisok számára, hogy a hozzáférhetnek majd az érintésmentes mobil fizetési rendszeréhez. Ezzel együtt pedig valószínűsíthetőleg az NFC hozzáférésnek is zöld utat adhat az Apple. Ha ez megvalósul, abban az esetben iPhone-on is szélesebb körben teret nyerhetnek a harmadik féltől származó mobiltárca szolgáltatások.

A beszámolók szerint az Apple azért dönthet így, hogy ezzel elkerülje az EU trösztellenes vizsgálatát, ami szinte biztosan büntetéssel járna.

Az Európai Unio versenyfelügyelete tavaly vádolta meg az Apple-t azzal, hogy cég versenyellenesen jár el az NFC technológia hozzáférésének korlátozásával. Emiatt nem tudnak más pénzügyi technológiákkal foglalkozó vállalatok versenyezni az Apple saját szolgáltatásával a cég platformján. Az elmúlt években a fintech területen intenzív fejlődés indult el, de az iPhone-okonál nehezített körülményekkel kell szembenéznie minden próbálkozónak.

Galéria megnyitása

A piaci fölényt arra használja az Apple az EU szerint, hogy ellehetetlenítse a konkurenciát. De amennyiben pozitív lépések történnek a következő hónapokban, változhat a helyzet ezen a fronton. Az Európai Bizottság előre láthatólag egyeztetni fog azokkal a vállalatokkal, akikkel az Apple is tárgyal az ügyben. Ezt követően dőlhet majd el az, hogy milyen döntést hoznak az európai illetékesek. Hivatalosa azonban még semmit nem lehet tudni az eseményekről.

A Reuters próbálta felvenni a kapcsolatot az EU-val, de nem nyilatkoztak az ügyben, és az Apple sem válaszolt a lap megkeresésére. Amennyiben egy hivatalos vizsgálat indulna a céggel szemben, és az büntetéssel érne véget, abban az esetben akár dollármilliárdokat is veszíthet, és utána ugyanúgy kénytelen lesz megszüntetni a jogsértő magatartását. A trösztellenes perekben az éves bevétel 10%-át is elérheti a bírság mértéke.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére