Újabb fontos felvásárlást ütött nyélbe az Apple

Az új szerzemény a Musicmetric, amely a zenék és az előadók népszerűségét méri – még az illegálisan letöltött trackeket is számításba veszi.

Újabb fontos felvásárlást ütött nyélbe az Apple

Néhány hónapja nagy port kavart az a bejelentés, hogy az Apple felvásárolja a Beats-et – a téma kapcsán rengeteg hír született, plusz sokan azt is elkezdték találgatni, mi történik majd a felvásárlás után. A napokban ismét fontos felvásárlásra szánta el magát az Apple, amelynek célpontja ezúttal egy kevésbé ismert, de annál nagyobb jelentőséggel bíró vállalat, a Musicmetric.

Az Apple pontosabb képet akar az előadók és a zeneszámok népszerűségéről

A Musicmetric egy nagyon hasznos szolgáltatást működtet, amelynek lényege, hogy követi az előadók és a különböző zeneszámok toplistákon való szereplését, de ezzel együtt azt is vizsgálja, mennyi kalózletöltés kapcsolódik az adott zeneszámhoz vagy albumhoz, illetve mennyi potenciális új hallgatóra lehet számítani egy bizonyos időtartamon belül.

A Musically beszámolója szerint a felvásárlás kapcsán az Apple a Musicmetric anyavállalata, az Egyesült Királyságban működő Semetric felett is irányítási jogokhoz juthatott – erre még októberben sor kerülhetett, de az Apple csak január elején értesítette erről az illetékes hatóságokat. Persze nem is ez a lényeg, hanem inkább az, hogy mi célja az Apple-nek az új szerzeménnyel, illetve miként használhatja fel az általa összeállított értékes információcsokrokat.

Abból kiindulva, hogy az Apple már két zeneszolgáltatással is rendelkezik – az egyik az iTunes, a másik pedig a Beats Music –, a Musicmetric által készített statisztikák kiemelten fontosak lehetnek a kiadók és a jogtulajdonosok számára, ezekkel ugyanis hatékonyabban nyomon követhető, milyen trendek alakulnak ki éppen a piacon, illetve mely zenék mennyire hallgatottak. Ezen információk birtokában jobban reagálhat a vállalat az éppen felfutóban lévő trendekre, valamint azt is jobban megértheti, éppen mik a hallgatók igényei – és ezekre hatékonyan, gyorsan válaszolhat.

A Musicmetric meglehetősen szerteágazó forrásból szerzi be a statisztika összeállításához szükséges adatokat: a vállalat monitorozza a P2P hálózatokat, de emellett figyeli a cikkeket és a kommenteket is, méghozzá több millió weboldalon. Fontosak még a blogok, illetve a közösségi hálózatok is, hiszen az innen kinyert adatok alapján jobban látható, mely előadók körül van éppen nagyobb pezsgés, plusz még azelőtt kiderülhet, mely előadók zenéi kezdenek vírusként terjedni a felhasználók között, mielőtt az a Beats Music-en, vagy az iTunes-on keresztül egyértelműen látható lenne.

A felvásárlásnak lehetnek vesztesei is?

A tulajdonos-váltás az Apple egyik riválisa számára elég kellemetlen következményeket tartogathat. Ez a rivális az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Spotify, amely még 2013-ban, a kezdetekkor együttműködésbe lépett a Musicmetric-kel – az együttműködés kapcsán több, mint 20 millió zeneszámmal kapcsolatban állnak rendelkezésére statisztikai adatok, de emellett a vállalat a Musicmetric egyéb zenével kapcsolatos adataihoz is hozzáfér. Ezzel együtt persze arról sem szabad elfeledkezni, hogy a Spotify tulajdonában is van egy hasonló vállalat, a The Echo Nest. Ennek a rendszere az előadók és a zeneszámok közötti kapcsolatokat elemzi, és komoly szerepe van a Spotify saját rádiószolgáltatásában is.

A Musicmetric természetéből kiindulva egyelőre nem tűnik valószínűnek, hogy a szolgáltatás a felvásárlást követően dedikált Apple szolgáltatás lesz, amit a riválisok nem érhetnek el. Az Apple az új szerzeményt inkább arra vetheti be, hogy részletes információt szerezhessen arról, miként teljesítenek az Interneten a különböző zeneszámok, filmek, sorozatok és egyéb digitális tartalmak; de ezzel együtt a hallgatók számára is releváns, friss statisztikákat biztosíthat a cég a trendekkel és a különböző zeneszámok népszerűségével kapcsolatban, és így jobb ajánlásokat is tehet számukra. Vagyis összességében javulhat az Apple zeneszolgáltatásainak minősége.

A friss szerzemény jóvoltából a vállalat végre megértheti, hogy nem minden hallgató rajong a U2-ért.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward