Újabb egyedi HD7970, korábban jöhet a HD7950

Az AMD Radeon HD 7900-as sorozatának tagjaival, valamint a Radeon HD 7000M sorozat GCN alapú tagjainak várható megjelenésével kapcsolatban érkezett néhány információmorzsa.

Újabb egyedi HD7970, korábban jöhet a HD7950

Az AMD Radeon HD 7900-as sorozatának tagjaival, valamint a Radeon HD 7000M sorozat GCN alapú tagjainak várható megjelenésével kapcsolatban érkezett néhány információmorzsa.

Újabb egyedi Radeon HD 7970-es modell, ezúttal a Yeston-tól

Az AMD kínai videokártya gyártó partnere bemutatott egy Radeon HD 7970-es nyomtatott áramköri lapot, amely a költséghatékonyságot szem előtt tartva készült. A PCB egy 28 nm-es csíkszélességgel készülő Tahiti GPU-t tartalmaz és a pletykák szerint nem csak a költséghatékony Radeon HD 7970-es videokártyákhoz, hanem a „normál” Radeon HD 7950-es modellekhez is használni fogják. Ez utóbbi kijelentésnek bőven lehet alapja, ugyanis a Radeon HD 7950-es videokártyák ugyanúgy 384-bites GDDR5-ös memória interfésszel érkeznek, mint Radeon HD 7970-es társaik – köztük várhatóan csak órajelek és az engedélyezett GCN tömbök számában lesz különbség.

A fenti képek alapján a gyártó mérnökei remek munkát végeztek, amelynek köszönhetően úgy készülhetnek majd költséghatékony, magasabb profitot termelő Radeon HD 7970-es videokártyák, hogy ezzel egy időben a PCB minősége nem romlik jelentősen a referencia modellekéhez képest. A PCB-n elhelyezett VRM áramkör 8+1+1 fázisú tápellátást biztosít a rendszer számára. A tápellátást költséghatékony ferritmagos tekercsekkel, LFPAK MOSFET-ekkel és UPI típusú VRM vezérlővel oldották meg. A Yeston a jelek szerint a PowerColorhoz hasonló, fentről lefelé fújó hűtőt készít majd a termékhez – ezt az is alátámasztja, hogy a videó kimenetek között egy további DVI port számára is biztosították a helyet.

A termék így ugyanolyan videó kimenetekkel érkezik, mint a PowerColor egyedi videokártyája: két DVI, egy HDMI 1.4a és két mini-Displayport 1.2-es csatlakozó szerepel a kínálatban. Az AMD referencia Radeon HD 7970-eseinél megszokott dupla BIOS ennél a költséghatékony modellnél sajnos nem áll majd rendelkezésre.

Mégis januárban jön a Radeon HD 7950?

Nemrégiben arról érkeztek hírek, hogy az AMD az eredetileg tervezett január kilencedike helyett majd csak valamikor februárban indítja hódító útjukra a Radeon HD 7950-es videokártyákat, amelyek a hivatalos rajt alkalmával azonnal meg is jelennek az üzletek polcain. Most a DigiTimes forrásai azt állítják, hogy az AMD videokártya gyártó partnerei szerint a legújabb forgatókönyv alapján mégis januári Radeon HD 7950-es rajt várható: az új videokártyák valamikor a hónap végén jelenhetnek majd meg, konkrétabb időpont azonban egyelőre nem áll rendelkezésre.

A GCN architektúrára alapozó mobil megoldások is úton vannak

A kapcsolódó hírek arról is beszámolnak, hogy a Radeon HD 7000M család később megjelenő tagjai várhatóan már GCN-alapú megoldások lesznek, azaz az AMD következő generációs GPU mikro-architektúrája köré épülnek, csak úgy, mint a Radeon HD 7970-es modellekről ismert Tahiti GPU. Az idei év második negyedévében érkező, GCN alapú újdonságok a Radeon HD 7700M, a Radeon HD 7800M és a Radeon HD 7900M családban kapnak majd helyet.

Érdekesség, hogy a Radeon HD 7000M sorozat első tagjai átnevezett Radeon HD 6000M sorozatú megoldások lesznek, ahogy arról már beszámoltunk. Utóbbiak  a tavalyi év végén már el is rajtoltak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward